Connect with us

Analiza

Dr. Lovrinčević: Hrvatska jedina zamlja kojoj kontinuirano pada BDP-a a ne mijenja se vlada

Published

on

Daljnji pad BDP-a za 0,5 posto, za Dnevnik Nove TV komentirao je dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta, koji je rekao kako je to bilo očekivano.

To je otprilike u okviru očekivanja struke za treći kvartal. Dakle bilo je nekih najava zbog dobre turističke sezone da bi možda mogli biti rezultati nešto povoljniji. Ostale dvije sastavnice glavne, to su investicije, i privatnog sektora i državnog sektora, očito su podbacile i jednim dijelom je došlo do značajnog usporavanja rasta robnog izvoza što nije bio slučaj u prvom dijelu godine, komentirao je Lovrinčević.

Jedino Hrvatska ima pad BDP-a 12 kvartala bez pada vlade

pad bdp-a 2

Dr. Lovrinčević istanknuo je kako je jedina druga zemlja koja je bila šest godina u krizi je zapravo Grčka.

“A jedina zemlja koja je 12 kvartala imala kontinuirani pad s jednom te istom vladom bez promjene političke garniture, bilo okvira, bilo vlade, bilo izbora parlamentarnih, zapravo je Hrvatska. U posljednjih 50 godina Europske unije takav slučaj zapravo nije zabilježen” istaknuo je Željko Lovrinčević.

Iduće godine gubimo 10-ak tisuća novih radnih mjesta

Što se tiče posljednjeg kvartala 2014. godine dr. Lovrinčević rekao je kako će “biti također vrlo vjerojatno blagi pad, dakle negdje prema nuli. S tim da ulazimo polako u sljedeću godinu gdje bi sljedeća godina mogla biti po svojim nekim očekivanjima vrlo vjerojatno stagnantna godina. Bila su očekivanja nešto optimističnija. Kako polako vrijeme odmiče i vidimo kretanja u EU, očekujemo da bi sljedeća godina mogla biti stagnantna, drugim riječima izgubit će se nekih 10-ak tisuća novih radnih mjesta sljedeće godine.”

2015., hoće li Vlada išta napraviti. Kažu reforme idu – što vi kažete?

Ne, 2015. je predizborna godina. U tom ritmu treba očekivati da će Vlada prvih 5, 6 mjeseci pokušavati održavati ritam normalan funkcioniranja. Već u šestom mjesecu će prijeći ministarstvo financija samo na isplaćivanje tekućih obaveza, socijalnih davanja i mirovina i onda pred kraj godine ono što slijedi to je nepodmirivanje obaveza i prenošenje svih dospjelih obaveza u siječanj 2016. godine. Ono što čeka novu vladu. To je uobičajeni ritam kod smjene hrvatskih vlada.’

dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari