Pratite nas

BiH

Dr. Marko Šantić: BiH treba novi ustav, novu domaću ekonomsku politiku, samostalnu vlast i partnerstvo s EU

Objavljeno

na

Bosna i Hercegovina treba novi Ustav, novu domaću ekonomsku politiku, apsolutna samostalnost bh vlasti, kandidacijski status i novi partnerski odnos s Europom. BiH još uvijek ima dovoljno resursa koji se mogu aktivirati i na taj način napraviti jedan novi i pozitivniji zaokret, izjavio je predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH dr. Marko Šantić.

On je to naglasio govoreći  za Hrvatski Medijski Servis o mogućim učincima ekonomske politike nove Vlade Federacije BiH.

[ad id=”68099″]

HMS: Konačno imamo novu Vladu Federacije BiH izabranu na, nije nevažno napomenuti, zakonit način, koja je izraz političke, izborne volje dva konstitutivna naroda u F BiH, što bi trebalo poboljšati političku stabilnost u BiH. Koliko je upravo politička stabilnost važna za inozemne ulagače?

ŠANTIĆ: Rješenja političkih problema nema bez relaksacije odnosa i spuštanja tenzija. Jasno je kako kapital traži sigurnost i stabilnost u političkom kontekstu. Međutim, nerealno je očekivati da se ta sigurnost kada je riječ o BiH može postići u kratkom razdoblju bez nekih radikalnijih promjena Ustava, izbornog zakonodavstva, administrativnog uređenja zemlje i sl. Mislim da se ova Vlada ipak, mora sve više okretati ekonomsko socijalnim pitanjima i sa svoje razine i u svom domenu treba napraviti maksimum u što kraćem razdoblju. Ova vlada, uz legalitet i legitimite, u većem dijelu ima i kompententnost i dovoljan kapacitet, napraviti kvalitetan, pozitivan iskorak.

HMS: Kakav će biti odnos Gospodarske komore F BiH prema novoj Federalnoj vladi. Partnerski ili…?

ŠANTIĆ: Razdoblje od 2003. je razdoblje izostanka suradnje izvršne i zakonodavne vlasti i Gospodarske komore F BiH. Međutim, izgleda da se stvari mijenjaju na bolje. Novi federalni premijer gosp. Novalić u prvom redu gospodarstvenik i čovjek koji dolazi iz realnog sektora prepoznao je gospodarsko-administrativnu komponentu problema u FBiH te izrazio želju za jakim partnerom, Komorom, u rješavanju ovog problema, stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta te kreiranju nove ekonomske politike, a Komora i njemu i novoj Vladi stoji na raspolaganju u stopostotnom kapacitetu. Isto tako i predsjednik Federacije gospodin Marinko Čavara inicirao je „snimanje“ glavnih nedostataka domaćeg gospodarstva te i on za taj dio posla partnera traži i u Komori, a mi ćemo se, naravno, sa svom našom infrastrukturom staviti na raspolaganje. Iako nismo politička organizacija ovakvim potezima predsjednika i premijera Federacije dajemo punu potporu i u nama će u buduće imati jakog i principijelnog partnera kada su gospodarske teme Federacije u pitanju.

HMS: Novi federalni premijer najavio je kako će se fokusirati na ekonomska pitanja. najavio je kresanje javne potrošnje, olakšice za gospodarstvo, eliminiranje sive ekonomije,… Mogu li te mjere dovesti do povećanja investicija i zaposlenosti ?

ŠANTIĆ: Naravno da da samo je pitanje u kojoj mjeri, kakav je karaktr investicija i tko i gdje se zapošljava. Upravo ovih dana iz različitih sredina i različitih gospodarskih grana zaprimamo određene zahtjeve kako federalnoj tako i županijskim razinama vlasti, a oni idu u pravcu rasterećenja gospodarstva manje potrebnim parafiskalnim nametima, rasterećenja i po pitanju izdvajanja na i iz plaća, redefiniranja PDV-a te zahtjevima za raznim infrastrukturnim projektima, a u cilju stvaranja općeg povoljnijeg poslovnog ambijenta.

HMS: Iz onog što je Novalić najavio neće biti otpuštanjanja u državnoj administraciji i javnim poduzećima. već će se broj uposlenih, a time i troškovi administracije smanjivati time što će se zamrznuti nova upošljavanja, a istovremeno ćemo imati prirodni odljev, kroz odlazak uposlenih u mirovinu. Je li to dovoljno s obzirom na veliki udio troškova administracije u ukupnim proračunskim rashodima Federacije i županija?

ŠANTIĆ: Uvijek je nepopularno provoditi mjere kao što su odpuštanja, smanjenja plaća i sl, a naročito u uvijetima ekonomskih kriza većeg ili manjeg inteziteta, Međutim ta je mjera kao kratkoročna nekada neophodna kako bi se u takvim uvjetima spasila sama supstanca, zatim se situacija stabilizirila i krenulo s nekim novim pozitivnim mjerama. Ovdje, ipak, nisam siguran koliko je od supstance ostalo te onda nije ni previše bitno na kakav način i hoće li se uopće neke od tih kratkoročnih i nepopularnih mjera primijeniti. Mi još uvijek imamo solidarni sustav mirovinskog osiguranja pa zamrzavanje novih upošljavanja a istovremeni prirodni odlijev preme mirovini, kao neka privramena polumjera poluprirodni slijed nisam siguran koliki i kakv financiski efekt će priozvesti.

HMS: Zapravo vas želim pitati je li moguće značajnije smanjiti troškove administracije bez reorganizacije Federacije BiH i njezinog ustavnog i administartivnog teritorijalnog uređenja koje uključuje i 10 županija, jednako toliko vlada, oko 150 ministarstava, mnoštvo agencija, službi zavoda,…?.

ŠANTIĆ: Svakome je jasno da značajnih smanjenja troškova administracije bez reorganizacije i novog Ustavno – administrativnog uređenja nema. Ovdje se na neki nači najboje vidi koliko su politika i ekonomija u uzročno posljedičnoj vezi. Već jedno relativno duže vrijeme član predsjedništva BiH dr. Čović jasno i nesdvosmisleno, pa ako hoćete i u duhu deklaracije Europskog parlamenta, ukazuje na promjene ovog karaktera. Međutim, koliko god ti njegovi prijedlozi bili pragmatični, opravdani i ekonomski i politički, jednostavni, ipak, se stvar zakomplicira, stavi se isklučivo u jedan negativni politički kontekst i na taj način se opstruira, i politički i ekonomski, logičan i za europske standarde prihvatljiv put izlaska iz ove BiH „luđačke košulje“.

HMS: Od 2,3 milijarde koliko iznosi ovogodišnji proračun F BiH gotovo polovica je predviđena za otplatu vanjskog duga. Upadamo li mi postupno u dužničko ropstvo, odnosno idemo li grčkim putem. Premijer Novalić je najavio nastavak aranžmana s MMF-om. Ima li Federacija BiH uopće alternativu osim nastavka zaduživanja?

ŠANTIĆ: Mi odavno idemo svojim specifičnim bh putem, naravno da ne idemo grčkim putem, daleko smo mi iza Grčke. Što se tiče dužničkog ropstva mislim da nismo još uvijek u toj fazi ali nismo niti daleko. Međutim, važno je istaći da BiH nije uopće moderna država jer u prvom redu ovdje postoji međunarodni protektor u obliku OHR- a. Uopće ne govorim niti ulazim u polemiku je li on još uvijek potreban, ali dok je on tu, dok BiH nema apsolutnu samostalnost u donošenju svih krucuijalnih strateških odluka pa tako niti odluke hoće li i koliko ulaziti u aranžmane s MMF Svjetskom Bankom i sl. Alternativa je logična: novi Ustav, nova domaća ekonomska politika, apsolutna samostalnost bh vlasti, kandidacijski status, novi partnerski odnos s Europom. BiH još uvijek ima dovoljno resursa koji se mogu aktivirati i na taj način napraviti jedan novi i pozitivniji zaokret.

HMS: Mogu li se dodatna sredstva osiguati prodajom poduzeća u većinskom ili manjinskom vlasništvu države i što uopće privatizirati?

ŠANTIĆ: I to je jedno od svari koje će BiH u relativno kratkom vremenskom razdoblju morati napraviti. Globalizacija, novi međunarodni odnosi u smislu tržišta novca , kapitala, nekretnina, roba jednostavno su postavljeni na takav način da je jedan jedini cilj profit i ako u BiH postoji nešto, a postoji, na čemu se može ostvariti profit onda su ti procesi i BiH neminovni. Tko će biti nominalo vlasnik nije previše važno. Važno je da upravljanje bude koretkno, da bude što više domaće radne snage te da poslovanje bude što je više moguće društveno odgovorno.Međutim ako je Vaše pitanje išlo u smislu osiguranja dodatnih sredstava iz privatizacije za proračunsku potrošnju u kratkom razdoblju, onda to neće biti ni malo dobro za bilo kakve investicije i potencijalni rast na svim razinama.

HMS: Premijer Novalić najavio je i uvođenje poreza na nekretnine i luksuz. Koliko se tim mjerama može osigurati dodatnog proračunskog novca i tako smanjiti ovisnost o inozemnim kreditorima?

ŠANTIĆ: Ovi porezi će zasigurno biti uvedeni prije ili kasnije. Na kakav način će recimo porez na nekretnine biti uveden ostaje za vidjeti. On u kakvom god obliku bio zasigurno će osigurati dodatne količine novca razinama odnosno proračunima tamo gdje se bude prikupljao, ali kada je riječ o porezu na luksuz prvo što treba definirati što to znači luksuz u uvjetima u kojima se nalazi BiH društvo pa tek onda možemo govoriti o efektima tog dijela poreza. Ako je luksuz i BiH primjerice. neobrađenna zemlja, a ja mislim da jeste, onda trba uvesti porez na neobrađennu poljoprivrednu zemlju, ili porez na neizgrađeno građevno zemljište ili pak porez na neiskorišteno zemljište ili hale u poslovnoj zoni i slično.A ako ste mislili na luksuz po europskim standardima onda mi takvog luksuza, čini mi se, imamo samo u tragovima te efekat od tog dijela poreza neće biti velik.

HMS: Naša ekonomija i dalje je slabašna, nekonkurenta, i dalje imamo visok vanjskotrgovinski deficit, znatno više uvozimo nego izvozimo. Kako to promijeniti? Koje su po vama gospodarske grane koje bi trebale imati preferencijalni status, čiji bi razvoj država trebala poticati?

ŠANTIĆ: Ono od čega treba krenuti jeste nova ekonomska politika u državi. Dosadašnja ekonomska politika nije bila kreirana u zemlji, a niti je odgovarala BiH kao mladoj, maloj i tranzicijskoj zemlji koja je iz feudalnog društva ušla u društvo nekakve „dogovorne“ i dugo vremena zatvorene ekonomije te zemlje koja je pretrpjela ogromna ratna razaranja i uništenje i onoga malo što je možda vrijedilo i na čemu se mogla zasnivati buduća ekonomske politika zemlje. Stoga je potrebno kreirati novu ekonomsku politiku koja će se bazirati na re-industrijalizaciji, novom pristupu u poljoprivredi, novoj energetskoj politici te jačanju dijela uslužnog sektora u prvom redu mislim na turizam; zimski, ruralni, ekstremni i vjerski.

Razgovarao: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović od Webera zatražio status kandidata bez da se postavljaju uvjeti

Objavljeno

na

Objavio

“Dobili smo jasnu potporu gospođe Merkel euroatlantskome putu BiH i rješavanju unutarnjih pitanja na temelju konstitutivnosti naroda i legitimnom političkom predstavljanju”, rekao je komentirajući susret s njemačkom kancelarkom predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i čelnik HDZ-a BiH koji je imao na marginama konvencije Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, piše Večernji list BiH.

Osim s Merkel, Čović je razgovarao i s kandidatom njemačke Kršćanske demokratske unije (CDU) i europskih pučana Manfredom Weberom.

S najmoćnijom ženom svijeta Čović je razgovarao o brojnim pitanjima, a trenutačno je prvo na popisu uspostava državnog Vijeća ministara. Po njegovim riječima, hrvatska strana u BiH za to nema nikakvih uvjeta iako se pokušalo Hrvate predstaviti kao kočničare toga procesa. 
 “Mi želimo da se odmah ustroji Vijeće ministara BiH bez ikakvog uvjetovanja. I to je naš ustupak. Za to nemamo nikakvoga uvjeta. Što se nas tiče, idemo u sljedećih desetak dana ustrojiti izvršnu vlast na razini države”, rekao je Čović i takvo je stajalište prenio njemačkoj kancelarki. Hrvatski predstavnici u vlasti inzistiraju, međutim, da se za razliku od savezne razine vlasti, prije ustroja izvršne vlasti u Federaciji BiH, postignu promjene Izbornog zakona BiH kojima bi se onemogućilo ponavljanje preglasavanja ovoga naroda, kakva je situacija bila s posljednjim izborima.

“To podrazumijeva provedbu presude Ustavnoga suda BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda i Grada Mostara. Temelj svega je zaštita triju konstitutivnih naroda. Za nas je prevažno osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika”, dodao je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH. Podsjetio ju je i kako se prigodom prošlogodišnjeg susreta kada je bio u Berlinu s kolegama Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem razgovaralo o istome pitanju izmjena Izbornog zakona, što se u međuvremenu nije uspjelo napraviti. 
“Inzistiramo na tome minimumu kako bi hrvatski narod nastavio predvoditi europski put zemlje, što je jedino jamstvo da će se BiH održati”, objasnio je Čović.

Izmjena Izbornog zakona, po njemu, bit će test budućih odnosa među trima narodima, a napose između Hrvata i Bošnjaka. Opetovao je tvrdnje kako se unatoč prikrivenim pokušajima neće uspjeti provesti koncept čiji je cilj dominacija jednoga naroda kroz okupljanje bošnjačkih nacionalnih i građanskih stranaka, tvrdeći da imaju identična stajališta.

Njemačka kancelarka zanimala se i za stajališta čelnika Hrvata u BiH u pogledu euroatlantskih integracija. “Euroatlantski put jedino iskreno Hrvati u BiH razgovaraju. U svakoj našoj strategiji jasno je istaknuto kako BiH vidimo jedino kao članicu NATO saveza i EU-a”, rekao je Čović i dodao kako to nije slučaj s drugim dvama narodima koji imaju određene alternative. Čelnik HDZ-a BiH odvojeno je razgovarao i s glavnim kandidatom EPP-a za budućeg predsjednika Europske komisije Manfredom Weberom. Njega je zanimala pozicija BiH u pogledu europskih integracija, a Čović je tražio ubrzavanje postupka za dobivanje kandidacijskog statusa.

“Gospodina Webera sam molio da BiH dobije kandidacijski status bez da se postavljaju uvjeti. To, međutim, ne znači da nećemo morati ništa raditi, nego se s tim procesom u roku od godine dana obvezati na provedbu preciznih reformi”, objasnio je. Dodao je kako se spitzenkandidat pučana snažno zanimao za položaj Hrvata u BiH te za potrebne reforme u ovoj zemlji. “Gospodina Webera to je pitanje jako zanimalo”, dodao je Čović. On je razgovarao i sa Željanom Zovko, podrijetlom iz BiH, koja se nalazi na 4. mjestu liste HDZ-a za Europski parlament, te je izrazio važnost izlaska na izbore i potpore kako bi se glas Hrvata i BiH snažnije čuo u EU parlamentu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ono što je dan ranije izjavio, Komšić već sutradan pogazio

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Dan nakon što je izjavio kako njegova Demokratska fronta ulazi u vlast na federalnoj i državnoj razini da bi spriječila izmjene Izbornog zakona lider DF-a i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić potpisao je izjavu zajedno s druga dva člana bošnjačkog bloka; predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i SBB-a Fahdrudinom Radočićem.

U zajedničkoj izjavi kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja bošnjačkog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti stoji kako će prioritet SDA, SBB i DF-a biti i “neodložna implementacija svih presuda bosanskohercegovačkih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana na teritoriji cijele BiH, a najkasnije do kraja 2019.godine.”

Ono što je dan ranije izjavio Komšić je pogazio već sutradan, piše Hrvatski Medijski Servis.

Pristajući supotpisati izjavu kojom svoj DF obvezuje na implementaciju izmjena Izbornog zakona Komšić, Komšić je, da se poslužimo njegovim izrazom, morao “progutati žabu” da bi svoju stranku uveo u vlast, piše HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari