Pratite nas

Razgovor

Dr. Matko Marušić: Ne postoji u znanosti pojam rodnoga identiteta

Objavljeno

na

O rodnoj ideologiji, poremećajima i ulozi spolnosti u evoluciji na razgovor je pristao Matko Marušić, profesor medicine na Sveučilištu u Splitu. O pojmovima, koji zapravo i nisu prijeporni, dr. Marušić govori kao znanstvenik, kao profesor imunologije i fiziologije.

Govori se o bipolarnosti rodnoga identiteta – »ili ste muško ili ste žensko«. No je li to stvar slobodnoga izbora, hormonskoga statusa ili spola? Dopušta li znanost, ipak, nešto između?

Dr. Marušić: Ne postoji u znanosti pojam rodnoga identiteta. Ne postoji ni pojam roda, osim u taksonomiji. Oni su nametnuti. Pojam roda nametnut je da bi potisnuo i u proteku vremena intelektualnoga i edukacijskoga nasilja potisnuo pojam spola do razine da više uopće ne postoje žene i muškarci.

Spol je bipolaran, o tome nema dvojbe. Čovjek je ili muškoga ili ženskoga spola. Naravno, postoje poremećaji i aberacije koje medicina poznaje, razumije i liječi koliko može. Aberacije mogu biti vrlo različite, od mutacija gena preko poremećaja sinteze hormona do vrlo suptilnih poremećaja fiziološke »ugođenosti« organizma. No aberacije nisu norma, nego nesreća.

Nisu mi poznati primjeri da se »potpuno zdrav muškarac može osjećati kao žena« i obrnuto. Kad bi se pomno tražilo, kao što je medicina to radila dok se nije počelo zabranjivati, uvijek bi se našao objektivan poremećaj. Spolni hormoni, naime, djeluju i na mozak pa, recimo to jednostavno, muški hormoni djeluju na razvoj mozga da on bude različit od ženskoga. Iz toga proistječu i poznate »društvene« razlike između muškaraca i žena, na primjer da žene imaju bolji osjećaj za red, potomstvo, boje i još mnogo toga, a muškarci imaju agresiju potrebnu za ratovanje, odlučnost za rukovođenje, sklonost nogometu i drugo. Sa svim se organima događa isto, uključujući i mozak: ženski hormoni čine ženske mišiće, zdjelicu i dojke drukčijima od muških. To nije izmišljeno, a razlike su divne, a ne ponižavajuće. Razlike nisu izmislili Biblija ili konzervativci, nego su one nastale evolucijom. Ključ evolucije jest spolno razmnožavanje i – tako su se razvili spolovi. Dva. Koji mogu reproducirati jedinke iste vrste, jer je to mehanizam opstanka vrste. To je Darwin, a ne sv. Pavao. 

Kako nastaje poremećaj spolne orijentacije 
Što je s poremećajem spolne orijentacije? Je li to sociološki, genetski ili endokrinološki uvjetovan fenomen?

Dr. Marušić: To je davno definirao Freud, ali to je njegovo učenje sada tabuizirano, dakle nije zabranjeno, ali se više ne uči. Poremećaj spolne orijentacije može, koliko ja znam, nastati zbog tri skupine razloga. Prvo je objektivni, najčešće prirođeni, poremećaj spolnih organa i hormona; to može biti i vrlo diskretno, ali s velikim učinkom – jer se radi o vrlo preciznom, složenom i osjetljivom sustavu. Drugo je, po Freudu, duboki poremećaj spolnoga nagona. Tu nema organskoga supstrata poremećaja, ili ga mi nismo još u stanju otkriti, a Freud ga je pripisivao, i kao takav dokazivao, teškim psihičkim traumama u ranom djetinjstvu, npr. spolnim zlostavljanjem od roditelja. Treća je prihvaćanje promiskuiteta do razine da se više ne biraju ni partneri ni načini spolnoga nadraživanja. Ne može se reći da je to poremećaj morala ni pameti, nema organskoga poremećaja, a ponašanje je takvo kakvo jest. Ocjena njegove utemeljenosti mogla bi se dati kroz način i duljinu života tih osoba, i kroz brojne parametre koje bismo mogli podvesti pod »život u zdravlju« i »sreću«. No podatci o tome su »tabuizirani«, a istraživanja su ili zabranjena ili se sprječava objavljivanje rezultata.

Potpuno je pogrješno životinje uzimati za primjer
No iznimke postoje u ljudskoj, pa i animalnoj populaciji. Čine li te iznimke prirodne zakone upitnima jer nisu primjenjivi na sve subjekte?

Dr. Marušić: Iznimke ne potvrđuju pravilo, ali ga i ne ukidaju. Prirodni zakoni tako su nazvani jer je opaženo da su primjenjivi uvijek i na sve. To je objektivna činjenica, a ne nečije stajalište. To je sasvim jasno u neživoj prirodi, a u živoj je nešto složenije, ali u načelu isto.

Kad neki zakon »nije primjenjiv« na neku jedinku, problem nije u zakonu, nego u jedinki. To odstupanje nije sramota, nego problem za tu jedinku, bilo zato što s njim teže živi ili slabije preživljava. Bez obzira na razlog i mehanizme, jedinke koje se teže prilagođavaju na uvjete života dane vrste tako nestaju, a ostaju one prilagođene i mi vrstu vidimo kao te prilagođene i divimo se kako je lijepo napravljena da preživi upravo u tim životnim uvjetima. No stalno postoje i djeluju rizični čimbenici koji neke jedinke oštećuju i tada netko može pomisliti da »prirodni zakon za njih ne vrijedi«. Vrijedi. Evolucijski gledano, kriterij je samo jedan: tko će se razmnožiti, čiji će geni ostati u populaciji. Opet Darwin, da se tko ne bi zabunio.

U animalnoj populaciji sigurno nema »svojevoljnoga izbora« istospolnih partnera jer o preživljavanju vrste odlučuje samo sposobnost reprodukcije i svi su mehanizmi spolnosti ugođeni samo na reprodukciju. U životinja ne postoji ni svijest ni volja kao u ljudi. Zato je potpuno pogrješno životinje uzimati za primjer. Modela pogodnih za dokazivanje rodne teorije na životinjama nema. Spolna praksa životinjama se ne može nametnuti kontrolom školskoga gradiva, učitelja i udžbenika.

Glas Koncila

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Zekanović: Pupovac je položio lažnu zakletvu

Objavljeno

na

Objavio

Milorad Pupovac negira Domovinski rat, međunarodni ratni sukob, srbočetničku agersiju na Hrvatsku i isključivo govorio o traktorima koji su otišli u Beograd i stradanju Srba u 2. svjetskom ratu. I pokušava nametnuti stigmu hrvatskom narodu

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović za N1 je komentirao jučerašnje izjave Milorada Pupovca.

Zekanović smatra da nacionalne manjine ne bi trebale imati predstavnike u Saboru. “Ne može neka skupina ili narod imati ekskluzivitet nad drugim narodom. Zašto bi Talijani, Srbi ili Romi imali ekskluzivitet da moraju imati svoje zastupnike, a drugi ne”, kazao je Zekanović na pitanje smatra li da bi nacionalne manjine trebale imati zastupnike u Saboru te dodao kako je na njegovu žalost to sada tako u Hrvatskoj.

Jučer ste oštro reagirali na presicu Milorada Pupovca, imate li u fokusu srpsku manjinu u Hrvatskoj?

U fokusu imam svaku nepravdu koja se događa hrvatskom narodu

Kakvu nepravdu čini SDSS?

Čini nepravdu da Plenkoviću uopće treba SDSS kao koalicijski partner. A da taj isti koalicijski partner, Milorad Pupovac nema hrabrosti preko usta izustiti riječ Domovinski rat. Između redaka se može osjetiti da on negira one temeljne vrijednosti na kojima je sagrađena hrvatska država, a jedna od temeljnih vrijednosti je Domovinski rat.

Branko Bačić kaže da su Pupovac i SDSS glasovali za Zakon o hrvatskim braniteljima?

To je smiješno. Jeste glasovao za Zakon o hrvatskim braniteljima i uvijek će Bačić i društvo iz HDZ-a naći neki slični argument pa će pokušati Pupovca prikazati kao domoljuba, no to je smiješno.

I vi ste bili dio te većine? Je li vam to tada nije smetalo?

Smetalo me i tada sam na Klubu i gdje sam god stigao govorio protiv tih stvari. Isticao sam na probem Pupovca. NO, moram reći da ovo što se sada događa je itekako eskaliralo. Kratko vrijeme kada sam bio tamo sam ukazivao i u konačnici sam zbog toga izašao iz vladajuće većine.

Pupovac kaže da ne može odgovarati za tuđe govore i djela, ali da se i u Hrvatskoj primjerice ne reagira na “Za dom spremni”?

Neka konačno kaže što je rekao, a što nije rekao i neka konačno izusti riječ Domovinski rat. Neka kaže da je izvršena agresija na Hrvatsku, odnosno da se radilo o međunarodnom ratnom sukobu. On to neće reći pa se koristi taktikom da je napad najlakša obrana. Pa govori o pozdravu “Za dom spremni”. Čak nije spomenuo ni to nego govori o dječjim logorima i Jasenovcu, a zaboravlja događaje od prije 27. godina koji su nama ključni kao hrvatskom narodu.

Je li vam normalno da se održava tematska sjednica za jednog zastupnika?

Zašto ne. Ako su neke stvari duboko u suprotnosti s vrijednostima na kojima je sazdana Hrvatska, onda je u redu.

Predsjednik Sabora Gordan Jadroković kaže da bi to bila hajka na jednog čovjeka?

Ne radi se o jednom čovjeku. Ne radi se o Miloradu Pupovcu. Radi se o njegovoj politici. Ja protiv čovjeka Milorada Pupovca nemam apsolutno ništa, ali imam protiv njegove politike. On predstavlja politiku Aleksandra Vučića i njegovu političku agendu i vidi se da mu je u ovom smislu Aleksandar Vučić tutor. Razlikujemo osobu od politike, a ovdje je njegova politika neprihvatljiva. Pupovac negira temeljen vrijednosti na kojima je sazdana Hrvatska.

On kaže da je šest puta položio zakletvu na Ustav?

Nažalost, on je položio lažnu zakletvu. Negira Domovinski rat, međunarodni ratni sukob, srbočetničku agersiju na Hrvatsku i isključivo govorio o traktorima koji su otišli u Beograd i stradanju Srba u 2. svjetskom ratu. I pokušava nametnuti stigmu hrvatskom narodu.

 

Hasanbegović: Problem gospodina Pupovca u hrvatskoj politici je što je on vrsta jednog političkog hermafrodita i homoduplexa

 

Hrvoje Zekanović: Odgovor Pupovcu i njemu sličnima!!! (VIDEO)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Szijjarto: Europskom parlamentu se nipošto ne sviđa što je trenutačna mađarska vlada protumigracijska

Objavljeno

na

Objavio

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji je u Dubrovniku sudjelovao na skupu “Kina +16”, u intervjuu za HRT govorio je o prošlotjednoj osudi Mađarske u Europskom parlamentu te odnosima s Hrvatskom.

Shvaćamo da je to bila osveta Europskog parlamenta Mađarskoj. Jasno je da u EP-u postoji promigracijska većina. Njima se nipošto ne sviđa što je trenutačna mađarska vlada protumigracijska.

Vrlo smo jasno dali do znanja da isključivo mi, a ne Europski parlament ili Europska komisija, isključivo mi Mađari imamo pravo odlučivati komu ćemo dopustiti ulazak na mađarski teritorij, objasnio je Szijjarto.

Također, imamo pravo odlučiti s kim želimo, a s kim ne želimo živjeti. Svoju zemlju nikad nećemo pretvoriti u zemlju migranata. Očuvat ćemo je kao mađarsku zemlju. Vjerujemo u jaku Europsku uniju koja počiva na snažnim državama članicama koje se ponose svojom poviješću, naslijeđem i nacionalnošu, rekao je mađarski ministar.

Poznat je slučaj INA-MOL-a i hrvatski zahtjev za izručenje g. Hernádija. Ima li pomaka?, upitao ga je novinar HRT-a Danko Družijanić.

Žalim što ta pitanja opterećuju suradnju Mađarske i Hrvatske. Ako pogledate isključivo brojeve, vidjet ćete da su sjajni. Trgovina i suradnja na području ulaganja cvatu, više od pola milijuna Mađara dolazi ovamo na ljetni odmor.

Kad govorimo o Hrvatima, govorimo o prijateljima. Uistinu je žalosno što postoje ta pitanja. Vrlo je teško razumjeti zašto su na dnevnom redu, zašto ih ne pokušamo racionalno i pragmatično riješiti. Kad bismo raspleli ta pitanja, i Hrvati i Mađari mogli bi imati itekakve koristi od odlične suradnje. MOL je najveća mađrska tvrtka. Ima jak regionalni utjecaj.

Neobično je važna za mađarske nacionalne interese. Iako vlada ima manjinski udjel, uvijek pomno pratimo MOL-ove operacije diljem zemlje i središnje Europe. Nadamo se da će se hrvatska vlada, INA i MOL dogovoriti. Ne treba se mađarska vlada dogovoriti, nego se hrvatska vlada treba dogovoriti s određenom tvrtkom. Naravno, to itekako pomno pratimo. Ali usrdno se nadamo da će se postići dogovor, nada se Szijjarto.

Vrlo sam konstruktivno razgovarao s vašim ministrom energetike. Kad je riječ o Zsoltu Hernádiju mađarski je sud završio postupak. Iskreno se nadam da će pravosudni sustav u Hrvatskoj to poštovati. No ne želim se upletati u unutarnja pitanja drugih država jer za to doista nisam plaćen, izjavio je Szijjarto.

 

Peter Szijjarto: Mađarska nikad neće biti zemlja migranata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari