Connect with us

Dr. Ostojić: kletva crnog Budena

Objavljeno

-

Budenovi tekstovi o apsurdima nacionalističke politike, društvenim nepravdama i odnosu prema traumama probudili su u Mati ljevičara.

PITANJE

Poštovani doktore!

Ja sam Mate, sin starog Mate, unuk dida Mate i otac malog Mate. Moj dida je volio svoju domovinu. Moj otac Mate isto tako. Čak i mali Mate voli domovinu. Dobar je mali Mate, mada mi je rekao da, kad dobije sina, da će ga nazvati Marko, po pjevaču! Vidite vi kakvi su današnji mladi, fućka se njima za tradiciju, samo prate suvremene trendove… Uglavnom, volio sam i ja domovinu, ali nisam više siguran jer mi se svašta mota po glavi i osjećam se zbunjeno. Sve zbog proklete knjižurine koju sam pročitao!

Da razjasnim, ne čitam vam ja baš knjige, osim onih koje su napisali jalnuški diletanti, kosati KOS-ovci i udbaši s akustičnom gitarom. Bitno je poznavati protivnika, znati kakve vragolije spremaju ti žuti, zeleni i crveni vragovi! Tako sam se prihvatio i knjige Borisa Budena Barikade u kojoj su sakupljene kolumne objavljene 90-ih u nekakvom Arkzinu, časopisu kojeg nije čitao nitko živ osim autorovih prijateljica sa cvijetom u spaljenoj kosi. Pročitao sam onda Budena i ja, ali bojim se da je i Buden uspio pročitati mene!

Kad gledam ovako u cjelini, Budenova knjiga je antihrvatski, antirežimski, drski, zaostali lijevi pamflet koji treba zabraniti u Lijepoj Našoj! Ali kad čitam tekst po tekst, zapravo… teško mi je ovo napisati… zapravo se u potpunosti slažem s onim što govori. I ne samo to! Uživam u tome kako kolumna teče, kako dobro razmišlja, kako je zanimljivo, kako su teme važne još i danas… I onda sam došao do rečenice u kojoj Buden, mrtav hladan, izjavljuje da on “ne voli Hrvatsku”. A meni knedla u grlu… U dobra stara vremena, tu bih pocijepao knjigu i otišao u birtiju! Ali sad, nekako sam osjetio hladnoću, kao da ni meni nije jasno zbog čega bi itko volio nekakvu ‘domovinu’, nekakvu šahovnicu (kao da je itko ikad igrao tu rusku igru za komunističke intelektualce!) ili ‘snagu zlatnog žita’, odnio vrag i žito! Naprosto, sjedio sam, piljio u knjigu i nisam osjećao ništa.

Mislio sam da će me proći ti čudni osjećaji, ali shvatio sam da je vrag odnio šalu kad sam gledao na televiziji gay pride i zaključio da se radi o dobroj fešti. Svi plešu, veseli su, nose boje, ljube se… samo fali janjac! “Pa daj im nek se žene!”, ispalio sam naglas, a žena Ljubica i mali Mate pogledali su me kao da je đava ušao u mene. Onda sam lupio šakom o stol i zaključio da ne mogu više ovakav hodati po svijetu. Doktore, izliječite me od kletve crnog Budena!

ODGOVOR

Poštovani gospodine Mate,

nabasali ste na naročito opasnu vrstu knjige: zbirku kolumni. Neki stručnjaci tvrde da kolumne nisu književna vrsta, ali ako ti tekstovi uzrokuju jednak tip štete kao i npr. Byronove pjesme, onda svakako spadaju u književnost. Inače, kolumna kao koncentriran i direktan komentar nije toliko opasna ukoliko se pojavi u novinama, okružena lakšim tekstovima i slikama. Međutim, u zbirci kolumni u kojoj se takvi efektni tekstovi nižu jedan za drugim, združene kolumne uistinu uspijevaju dovesti do neželjenih posljedica.

Budenova knjiga tako je dovela do pojave niza simptoma, a bojim se da ti simptomi ukazuju na samo jedan mogući zaključak – vi ste latentni ljevičar.
Može li (i treba li) doktor liječiti ljevičara? Države diljem svijeta su nejednako i nedosljedno proglašavale ljevičare ili desničare bolesnicima, a sam Hipokrat, glavni orijentir u ovakvim nedoumicama, o toj temi ne kaže ništa. U našoj državi vaše stanje nije bolest, nego normalna politička orijentacija – ali ono što je normalno u politici, nije nužno normalno i u medicini. Naime, ako ostanete u ovom za vas stresnom stanju, skočit će vam tlak i dobit ćete infarkt ili moždanu kap. Stoga je moja dužnost tretirati vašu ljevičarsku orijentaciju kao najozbiljniji zdravstveni problem.

Budenovi tekstovi o apsurdima nacionalističke politike, društvenim nepravdama i odnosu prema traumama probudili su ono potisnuto lijevo u vama te su pogurnuli ono desno koje se dosad slobodno manifestiralo. Stoga, da bi se vratili u vaš svakodnevni život, potrebno je ponovo vratiti fokus na desne nagone, uz povremena popuštanja vašoj lijevoj prirodi. Stoga vam prepisujem svakodnevno gledanje repriza emisije ‘Lijepom našom’ te povećan unos mesa i masnoća u organizam. Ipak, preporučujem vam i da jednom u dva mjeseca odete na kakav radnički prosvjed ili da svom homoseksualnom susjedu (ili članu kakve druge manjine) poklonite cvijeće.

Dr. Ostojić peder

Obratite se doktoru sa svojim problemom na mail adresu [email protected]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas