Pratite nas

Komentar

Dr. Ružica Ćavar – Ima li prisega saborskih zastupnika ikakvog značenja?

Objavljeno

na

Drage prijateljice i prijatelji, Hrvatice i Hrvati!

Kao što znamo, nakon parlamentarnih izbora 8. studenog 2015. godine i relativne pobjede Domoljubne koalicije, konstituirajuća sjednica današnjeg 8. saziva Hrvatskoga (državnog) sabora održana je 28. prosinca 2015. godine, a Vlada je potvrđena na sjednici Hrvatskoga sabora 22. siječnja 2016. godine.

[ad id=”93788″]

Dakle, nema ni dva mjeseca otkako je nova vlast Domoljubne koalicije u suradnji sa Mostom preuzela svoju dužnost.
No, svi smo svjedoci da oporbeni zastupnici bivše vlasti SDP-a i njihovih partnera u Kukuriku koaliciji, koji još uvijek u svojim rukama drže poluge moćne medijske vlasti, dižu toliku buku i histerično uznemiruju hrvatsku javnost, da se nova vlast teško stabilizira i da joj oporbeni zastupnici i njihovi korifeji u medijima ne daju gotovo ništa raditi. Ostvaruje se ono što je rekao poraženi predsjednik bivše Vlade, gubitničke i svega hrvatskoga rušilačke vlasti, da će novoj vlasti stvarati pakao. Da je to zaista tako, vidi se na svakoj dosadašnjoj sjednici Hrvatskoga (državnoga) sabora i to će tako biti sve dok nova vlast bude bojažljivo i defanzivno nastupala i dok odlučno i principijelno, na temelju čvrstih načela, te pravde i istine, na demokratski način ne uvede reda u medije, pravosuđe, sigurnosne službe i unutarnje poslove.

Zapravo, bilo bi normalno da oporba u svojoj kritici bude pravedna i konstruktivna, u interesu boljega života građana i u interesu vlastite države, Republike Hrvatske. No, kod nas to nije tako, jer nije izvršena lustracija i odstranjenje iz javnoga života onih koji su sudjelovali u totalitarnom komunističkom zločinačkom sustavu i kršili tolika ljudska prava, kao i onih koji takve simpatiziraju, vole i veličaju.
Takvi su, na žalost, ostali i u Hrvatskome saboru i u medijima na čelnim pozicijama, kao i u gotovo svim drugim institucijama i službama.

Oni, osim što su nas doveli, planski i nepotrebno, u dužničko ropstvo, i dalje sve rade protiv interesa naroda i države u kojoj debelo žive, a koja im nije po volji, iznoseći i u Saboru sve moguće laži i optužbe kojima uznemiruju javnost, a koje šire namjerno i u Europu i svijet. To su oni poput Zorana Milanovića, Milorada Pupovca, Nenada Stazića, Željka Jovanovića, Igora Dragovana i sličnih, te raznih antihrvatskih udruga, koje su izdašno plaćene hrvatskim novcem, kao i novcem stranih antihrvatskih moćnika.

Njima je svima cilj nanijeti štetu Hrvatskoj i spriječiti gospodarski razvitak i opstanak mladih u svojoj zemlji. Znaju oni, kao i mi svi, da u ovakvom dužničkom ropstvu nema napretka bez stranih ulaganja, a tko će ulagati u nestabilnu zemlju i takvu kakvu je ti unutarnji neprijatelji u svijetu prikazuju.

Takvim nelustriranim zastupnicima u Saboru ništa ne znači prisega koju su položili. Časti ni dostojanstva na koje se u prisezi pozivaju svakako nemaju, Ustav i pravedni zakoni ih ne zanimaju, a pogotovo im ne pada na pamet zauzimati se za svekoliki napredak države koju ne drže svojom.

Dakle, ta prisega koju svi zastupnici polažu, slušajući izgovor teksta od strane predsjedatelja Sabora i potvrđujući ga svojom riječju “Prisežem!”, glasi: “Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske!”.

Upitajmo se što o tome misle saborska etička i zakonska tijela, te ima li ikakva institucija u državi koja bi pozvala na odgovornost one narodne zastupnike koji se ponašaju protivno svome obećanju i protivno duhu i sadržaju teksta same prisege?

Znači li išta i Članak 151. Kaznenoga zakona – Povreda ugleda Republike Hrvatske?

Dr. Ružica Ćavar (glasbrotnja.net)
počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj i

počasna članica Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvoje Zekanović: Je li prosvjed uspio?

Objavljeno

na

Objavio

…Mir, mir, mir. Nitko nije kriv…

Je li prosvjed uspio?
Ako je cilj bio da se tisuće onih kojima je svega dosta okupi u gradu koji je simbol beskompromisne borbe, sebedarja, domoljublja i žrtve, mogli bi reći da je prosvjed uspio.

Ako je cilj bio da se konačno riješi golem problem koji tišti hrvatski narod već desetljećima, problem neprocesuiranja krvnika hrvatskog naroda, mislim da se cilj nije postigao.

Žao mi je što se kroz više od mjesec dana od najave prosvjeda od strane gradonačelnika Penave nije uspjelo jasno artikulirati tko je kriv za situaciju, mogu samo pretpostaviti zašto se izbjeglo imenovati odgovorne.

Moram naglasiti da je za razliku od velike većine gradonačelnik Vukovara, Penava hrabro bez obzira na moguće sankcije rekao istinu i zatražio rješavanje problema i svaka mu čast na tome. Međutim nije mi jasno od koga je zatraženo rješavanje ove situacije?

Ova situacija mi izgleda poput one dječje brojalice „…Mir, mir, mir. Nitko nije kriv…“ i zbog toga i nakon ovog okupljanja tisuća koji žele istinu imam gorak okus ustima.

Slično je bilo i kod izglasavanja Istanbulske, naime i tada su neki članovi vladajuće stranke bili dovoljno hrabri i rekli ja za to neću glasati, a sa druge strane su ignorirali činjenicu da je zahvaljujući njihovoj podršci nalogodavac i provoditelj ratifikacije Istanbulske konvencije i dalje na vlasti u državi da upravlja njihovom strankom!?

U Vukovaru se nitko nije usudio kazati ime i prezime trenutno odgovorne osobe, koja bi po svojoj funkciji trebala ultimativno inzistirati trenutnom rješavanju ovog problema.

Pogotovo moramo imati na umu da ta ista osoba ne misli iskoristiti ulazak Srbije u EU pa da Hrvatska napravi ono što je nama radila Slovenija na našem europskom putu. Zašto ne ? Vjerojatno zato što je trenutna Hrvatska politika usmjerena isključivo udovoljavanju briselskih želja.

Teško je razumljivo ali zapravo prosvjedi i Istanbulske najviše odgovaraju upravo ovakvoj nevjerodostojnoj politici, naime ovo je idealan scenarij za neke od slijedećih izbora. Svi ti „disidenti“ koji su se usudili kritizirati velikog vođu ali su i dalje vjerni stranci su idealan „smokvin list“ pa će njihova imena zasigurno osvanuti visoko na listama na nekim slijedećim izborima. Te će poruka biti jasna otprilike ovakva: nema veze što smo kroz naš mandat napravili sve krivo, imate priliku glasovati za ljude koji se s tim ne slažu ali nas podržavaju. Žalosno…..

Također mi je „simpatično“ vrludanje pojedinih političara koji su se pojavili na prosvjedu, to društvo je jako šareno, tu su se pojavili neki koji su bili najveći borci za Istanbulsku, neki kojima je pola stranke bilo protiv odlaska u Vukovar, neki koji su se premišljali hoće li otići ili ne pa se na koncu ipak smilovali, neki koji su bili protiv referenduma za otkazivanje Istanbulske konvencije….U svakom slučaju vjerodostojno.

Vukovarska žrtva, i tisuće hrvatskih ratnih patnika nisu zaslužili predomišljanje. Drago mi je da sam imao hrabrosti od početka zajedno sa svojim prijateljima iz Hrasta donijeti prave odluke te da smo bez predomišljanja od prvog dana bili za prosvjed kao i kod prosvjeda protiv Istanbulske, kao i za referendum….

Da ne zaboravim na kraju ipak izgovoriti ono što je ostalo u zraku i nije izgovoreno na prosvjedu; dakle osoba koja je odgovorna za institucije u Republici Hrvatskoj pa tako i za njihov nerad nalazi se na vrhu političke piramide. Nekoć je to bio Sanader, zatim Kosor pa Milanović, a danas je to Andrej Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ante Gotovina komentirao prosvjed u Vukovaru: Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina i umirovljeni general Mladen Markač danas su prisustvovali završnom dijelu vježbe “Velebit 18 – združena snaga” na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja.

U vježbi je sudjelovalo više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona. Nakon održane vježbe Ante Gotovina je čestitao svim sudionicima.

Kako je kazao, radi se o složenoj vojnoj vježbi. “Sada slijedi, kao i uvijek, temeljita raščlamba ove vježbe koja će svojim zaključcima omogućiti Načelniku glavnog stožera i ministru obrane daljnje usmjeravanje k održavanju i jačanju borbene sposobnosti naših oružanih snaga”, kazao je Gotovina i dodao kako u vježbi ne bi mijenjao ništa, prenosi dnevnik.hr

“Ono što nikada ne smijemo zaboraviti, oružane snage su jedan od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti. One nama garantiraju sigurnost i čuvanje naših sloboda i to je njihova zadaća”, kazao je Gotovina.

Na pitanje novinara kako bi procijenio utjecaj ministra obrane Damira Krstičevića na razvoj vojske odgovorio je: “Nema zadaće razvoja osiguranja. Ono što je bitno, to je sustav nacionalne sigurnosti. On vodi k cilju i mi smo svi zajedno s njim”.

Osvrnuo se i na vukovarski prosvjed: “Mi živimo u demokraciji. Svi imamo pravo reći i slobodno izraziti ono što mislimo. Kakva bi to bila država, ne bi to bila demokracija? Svatko od nas ima pravo reći što misli i za to mu nitko ne smije uskratiti niti ugroziti njegovu sigurnost zbog toga”. “Ja nisam mogao ići, radio sam svoj posao i bio sam na moru”, dodao je Gotovina.

Na pitanje novinara smatra li da su institucije zakazale po pitanju procesuiranja ratnih zločina, Gotovina je odgovorio:

“Uvijek se može bolje. Ali mi moramo vjerovati našim institucijama. Država je jaka koliko su jake njezine institucije. Istina je da smo ponekad nestrpljivi. Moramo se naoružati strpljenjem i vjerovati ono što je naš zajednički interes, a to je da svaki čovjek koji živi tu se osjeća dobro. I ti su temelji Domovinski rat, na njima je izgrađena naša demokracija. Sigurno da uvijek ima nekih stvari koje mogu biti bolje, ali to je put koji samo mi možemo napraviti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari