Connect with us

Magazin

Dr. sc. Dubravko Ljubić: Pozdrav ‘Za dom spremni’ se ne smije kriminalizirati!

Objavljeno

-

U današnjem Podcastu Velebit, sugovornik je dr. sc. Dubravko Ljubić, ustavno-pravni stručnjak i stručni suradnik na Projektu Velebit. Povod za razgovor je aktualizacija državnog postupanja zbog tzv. govora mržnje, kazneni progon kolege Marka Juriča, te sve očitija nastojanja, ne samo hrvatskog, nego i europskog političkog establišmenta da se stavi pod  kontrolu i emotivna dimenzija čovjeka, te sami  proces mišljenja pripadnika europskih slobodnih naroda.

U vrlo poučnom razgovoru dr. Ljubić je govorio o čitavome spektru srodnih tema i pitanja, na vrlo razumljiv način i ljudima kojima pravna, politička i stručna terminologija iz oblasti tzv. državne regulative nije specijalnost.

♦ Zašto  je nedopustiva kriminalizacija ZDS?
♦ Gdje se dodiruju sloboda izričaja i govora, i nužnost državnih ograničenja, i u kojim situacijama?
♦ Kakva su iskustva razvijenih demokracija, prvenstveno američke, u regulativi realno spornih i većinski neprihvatljvih poruka?
♦ Je li državna obveza štititi novinara Marka Juriča, koji je izvršavao svoju profesionalnu i društvenu dužnost, ili nositelje opasnih poruka i simbolike?
♦ Izaziva li država selektivnim i neprihvatljvim postupanjem red ili nered u društvu?
♦ Potiče li državni poredak osobnu mržnju ljudi, tolerirajući sustavne uzročnike?
♦ Kakva je razlika u definiciji klevete, uvrede i govora mržnje, te kako se država mora ponašati u svakom od tih slučajeva?
♦ U kojim slučajevima je govor mržnje opasan, kada bi morao biti kažnjiv, te tko o tome odlučuje?
♦ Vodi li aktualna regulacija tzv. govora mržnje u totalitarizam?

Kinezi privedeni zbog pjevanja ‘Za dom spremni’

♦ Tko je u demokratskoj državi nadležan za arbitriranje o zajamčenim slobodama govora i mišljenja?
♦ Može li regulatorno tijelo kao što je Vijeće za elektroničke medije biti svojevrsni selektor državnog ponašanja i kakve primjere nudi iz prakse?
♦ Je li posao i poslanje države preventivno otklanjati sustavne uzroke mržnje, ili progoniti posljedično ponašanje pojedinaca?
♦ Zašto je opasan Marakeški sporazum i što nosi  njegova “neobavezujuća obaveznost” u pristupu regulaciji javnoga djelovanja u europskim državama i društvima?

♦ Ima li hrvatski narod snage i sposobnosti zaustaviti izrazito destruktivne procese, promjeniti Hrvatsku i od države napraviti pokretača razvoja slobode, umjesto nositelja neslobode?
♦ Zašto bi pojam četnik bio uvredljiv za Srbina ako je Srbija potpuno rehabilitirala četnički pokret  i proglasila ga nacionalnom stečevinom?
♦ Što je uzrok tolike neravnoteže u pristupu hrvatske države danas prema nametnutom i izmišljenom “ustašluku” i realno opasnom velikosrpskom imperijalizmu i četništvu na koji upozoravaju i  specijalizirane državne agencije?
♦ Ponašaju li se hrvatska država i vodeće politike provincijalno i zašto?

O navedenima, te o čitavom nizu drugih pitanja, s vrlo efektnim primjerima i detaljnim objašnjenjima dr. Ljubića, poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari