Pratite nas

Magazin

Dr. sc. Dubravko Ljubić: Pozdrav ‘Za dom spremni’ se ne smije kriminalizirati!

Objavljeno

na

U današnjem Podcastu Velebit, sugovornik je dr. sc. Dubravko Ljubić, ustavno-pravni stručnjak i stručni suradnik na Projektu Velebit. Povod za razgovor je aktualizacija državnog postupanja zbog tzv. govora mržnje, kazneni progon kolege Marka Juriča, te sve očitija nastojanja, ne samo hrvatskog, nego i europskog političkog establišmenta da se stavi pod  kontrolu i emotivna dimenzija čovjeka, te sami  proces mišljenja pripadnika europskih slobodnih naroda.

U vrlo poučnom razgovoru dr. Ljubić je govorio o čitavome spektru srodnih tema i pitanja, na vrlo razumljiv način i ljudima kojima pravna, politička i stručna terminologija iz oblasti tzv. državne regulative nije specijalnost.

♦ Zašto  je nedopustiva kriminalizacija ZDS?
♦ Gdje se dodiruju sloboda izričaja i govora, i nužnost državnih ograničenja, i u kojim situacijama?
♦ Kakva su iskustva razvijenih demokracija, prvenstveno američke, u regulativi realno spornih i većinski neprihvatljvih poruka?
♦ Je li državna obveza štititi novinara Marka Juriča, koji je izvršavao svoju profesionalnu i društvenu dužnost, ili nositelje opasnih poruka i simbolike?
♦ Izaziva li država selektivnim i neprihvatljvim postupanjem red ili nered u društvu?
♦ Potiče li državni poredak osobnu mržnju ljudi, tolerirajući sustavne uzročnike?
♦ Kakva je razlika u definiciji klevete, uvrede i govora mržnje, te kako se država mora ponašati u svakom od tih slučajeva?
♦ U kojim slučajevima je govor mržnje opasan, kada bi morao biti kažnjiv, te tko o tome odlučuje?
♦ Vodi li aktualna regulacija tzv. govora mržnje u totalitarizam?

Kinezi privedeni zbog pjevanja ‘Za dom spremni’

♦ Tko je u demokratskoj državi nadležan za arbitriranje o zajamčenim slobodama govora i mišljenja?
♦ Može li regulatorno tijelo kao što je Vijeće za elektroničke medije biti svojevrsni selektor državnog ponašanja i kakve primjere nudi iz prakse?
♦ Je li posao i poslanje države preventivno otklanjati sustavne uzroke mržnje, ili progoniti posljedično ponašanje pojedinaca?
♦ Zašto je opasan Marakeški sporazum i što nosi  njegova “neobavezujuća obaveznost” u pristupu regulaciji javnoga djelovanja u europskim državama i društvima?

♦ Ima li hrvatski narod snage i sposobnosti zaustaviti izrazito destruktivne procese, promjeniti Hrvatsku i od države napraviti pokretača razvoja slobode, umjesto nositelja neslobode?
♦ Zašto bi pojam četnik bio uvredljiv za Srbina ako je Srbija potpuno rehabilitirala četnički pokret  i proglasila ga nacionalnom stečevinom?
♦ Što je uzrok tolike neravnoteže u pristupu hrvatske države danas prema nametnutom i izmišljenom “ustašluku” i realno opasnom velikosrpskom imperijalizmu i četništvu na koji upozoravaju i  specijalizirane državne agencije?
♦ Ponašaju li se hrvatska država i vodeće politike provincijalno i zašto?

O navedenima, te o čitavom nizu drugih pitanja, s vrlo efektnim primjerima i detaljnim objašnjenjima dr. Ljubića, poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Louis Vuitton predstavio crveno-bijele kockice koje nedvojbeno podsjećaju na hrvatske navijače

Objavljeno

na

Objavio

Modna kuća Louis Vuitton koja predstavlja otmjeni, ekstravagantni životni stil poznatih i najskuplja je kompanija na luksuznom tržištu koja ima podružnice u 53 države svijeta za Lunarnu Novu godinu, najvažniji i najduži tradicionalni kineski praznik, predstavila je crveno-bijele kockice koje nedvojbeno podsjećaju na hrvatske navijače.

Procijenite sami je li za to ‘kriva’ Kolinda koja je tradicionalne hrvatske kockice svjetski brendirala na srebrnim krilima Vatrenih.

Model je predstavljen na službenoj twitter stranici Louis Vuitton

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

(Geo)politički objektiv Davora Dijanovića – Odgovor ljevičarskoj medijskoj hegemoniji

Objavljeno

na

Objavio

Novinar i kolumnist Davor Dijanović pokrenuo je audio podcast pod nazivom (Geo)politički objektiv podcast. U prvoj epizodi podcasta iznio je razloge i motive pokretanja podcasta te najavio bavljenje strateškim političkim temama, temama iz područja povijesti, geopolitike i međunarodnih odnosa, ali i iz područja filozofije i književnosti.

Dijanović je upozorio na medijsku i kulturnu hegemoniju u Republici Hrvatskoj koja rezultira time da su voditelji podcasta gotovo isključivo osobe desne ili klasično-liberalne orijentacije dok su ljevičarske medijske figure u pravilu one koje „drmaju“ mainstream medijima.

Dijanović tu činjenicu objašnjava na temelju koncepta kulturne hegemonije koji je osmislio talijanski marksist Antonio Gramsci, a koja je hegemonija realnost i u Republici Hrvatskoj.

U prvoj epizodi Dijanović se ukratko osvrnuo i na drugi krug predsjedničkih izbora i koncept tzv. manjeg zla. Izrazio je nadanje da će birači – matoševski rečeno – u drugome krugu politički šah odigrati razumom te da na Pantovčaku nećemo ponovno dobiti ljevičarsko uzgajalište ustaških zmija i fašističkih aždaja. Sljedeća epizoda podcasta najavljena je nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora koji će ujedno biti i predmet druge epizode.

Cijeli podcast možete poslušati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=2PmvNoV9BeU&feature=youtu.be, a tamo se možete i besplatno preplatiti kako biste dobili obavijesti o novim epizodama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari