Connect with us

Pregled

dr. sc. Igor Štagljar: Za najviše godinu dana imat ćemo lijek protiv raka pluća!

Objavljeno

-

Profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu dr. sc. Igor Štagljar objavio je izvrsnu vijest za oboljele od raka pluća.

Upravo smo završili veliku studiju koja je trajala tri godine. Do sada o tome nisam smio pričati, ali nisam niti htio izlaziti u javnost o stvarima koje nisu bile 100 posto sigurne. Sada sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je jedna predivna vijest za oboljele od karcinoma pluća od kojeg u svijetu umre godišnje 1,6 milijuna ljudi, rekao je Štagljar za HRT.

Naš profesor jedan je od  sudionika velike međunarodne konferencije u Splitu koja je okupila stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika.

Na kraju razgovora pitanje za prof. Štagljara bilo je ima li kakav recept za hrvatsku znanost:

To mi pitanje postavljaju svi. Hrvatska znanost bi mogla funkcionirati puno bolje. Treba prepisati recept kako znanost funkcionira vani, na Zapadu, Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi, Americi. Znanost treba dati u ruke najboljima i to je jedini recept koji imam za uspješnu provedbu znanstvenog plana u Hrvatskoj, odgovorio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari