Pratite nas

Komentar

Dr.sc. IVO LUČIĆ: Bleiburški zločin – demonski temelj jugoslavenskog komunizma

Objavljeno

na

Svake godine u travnju i svibnju podsjećamo se na svoje mrtve koji su stradali tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća.

Ponovno se otvaraju stare neizliječene rane. Mnogi su Hrvati izgubili nekoga u Drugome svjetskom ratu. Brojni su „nestali“ poslije rata dok su tražili put svojim kućama. Znalo se, ili se sumnjalo, da su se predali Englezima, da su izručeni Jugoslavenskoj komunističkoj vojsci nakon čega su poubijani i pobacani u jame. Kasnije se saznalo i da su zatrpani u masovne grobnice, tenkovske rovove i napuštene rudnike. Desetine tisuća njih, preživjeli su rat, ali ne i „oslobođenje“, piše  dr. sc. Ivo Lučić prenosi Direktno.hr

[ad id=”93788″]

Žrtve fašističkih, nacističkih i sličnih režima dostojno su pokopane, podignuti su im monumentalni spomenici, dobile su sve počasti, a njihovi su potomci najčešće postajali miljenici vlasti. Žrtve komunističkoga režima nisu imale pravo na grob, čak su i postojeća groblja uzorana a spomenici uništeni. Svijeća im se nije smjela zapaliti ako se i znalo gdje. Njihova se imena nisu spominjala, a fotografije su uništene osim ako su dobro skrivane. Ostali su živjeti jedino u sjećanjima što su čuvana i obnavljana poluglasnim razgovorima unutar obitelji koje su dugo živjele u strahu i (uzaludnom) iščekivanju. Povremeno bi do njih došla glasina kako je njihov sin ili otac viđen negdje u Njemačkoj ili Argentini gdje je nekoga pitao za svoje ukućane a onda nestao. Ponešto se o svemu pisalo u emigraciji ali je to teško i uz veliki rizik dolazilo u zemlju. Nerijetko su i matične knjige uništene kako bi zaborav bio što dublji.

dr-ivo-lucicU vrijeme surovoga terora, još za Staljinova života, krajem 1952. godine nekolicina hrvatskih političkih emigranata postavila je skroman spomenik (kenotaf) svojim poginulim suborcima, na Bleiburškom polju, na prvoj postaji njihova Križnoga puta. Od tada se na tom mjestu u blizini jugo(slovenske) granice sredinom svibnja služi sveta Misa i odaje počast svim stradalim u poratnom pokolju. Većina njih leži u nedalekim slovenskim betoniranim rudnicima i drugima masovnim grobnicama koje bivaju otkrivene pri svakom većeg građevinskom zahvatu. Što s mrtvima, što s njihovim kostima? Na to je pitanje još prije dva i pol milenija odgovorio starogrčki dramatičar Sofoklo kada je napisao tragediju o sestri (Antigona) koja žrtvuje život da bi pokopala mrtvoga brata (Polinika) stavljajući božji zakon ispred (ne)ljudskoga.

Na žalost i na čuđenje, danas u Hrvatskoj još uvijek ima nemali broj onih koji nisu dosegli taj stupanj svijesti te razumjeli i prihvatili univerzalno „pravo na grob“. Oni su toliko ogrezli u službenim lažima komunističkog režima i toliko omrznuli svoje „neprijatelje“ da su im oduzeli svako ljudsko obilježje i dostojanstvo. Upravo je dehumanizacija protivnika i omogućila izvršenje tako masovnog zločina. „Svi su oni krivi samo im to na sudu nije dokazano“ – uporno ponavljaju „antifašisti“, „humanisti“, „demokrati“ – uvjereni da su „likvidacije“ kako su računovodstvenim izrazom nazvali ubojstva, bile opravdane i služile ostvarenju višega cilja. Jer, za razliku od fašista, njihova je ideja „plemenita“. Upravo se u tom uvjerenju, da se dobro može ostvariti kroz zlo, krije demonski element komunističke ideje. Vjerovanje da se zlobom, mržnjom, osvetom, nasiljem i diktaturom (proleterijata) može ostvariti pravda i izgraditi savršeno društvo – raj na zemlji, najkraći je put do pakla.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Komentar

Đapić: Anušić je na području istoka Hrvatske u ovom trenutku najjači temelj hrvatske desnice

Objavljeno

na

Objavio

Ivan Anušić/Fb

Jedan dan smo još u javnoj kampanji za izbore, a onda slijede dva dana predizborne šutnje za koju ne znam kako će se ispoštivati obzirom na društvene mreže, ali mislim da je vrijeme napisati par riječi svojim prijateljima, a i onim ostalima kako ću glasovati na ovim izborima! 1990.g. glasovao sam prvi i jedini put za HDZ, iako je i to malo relativno jer je na tim prvim demokratskim izborima bila formirana koalicija HDZ, HSP, HSS!

Iako na listama te koalicije nije bilo kanditata HSPa, mi pravaši smo zdušno podržali program neovisnosti i suverenosti Hrvatske dobro znajući u kojem će pravcu ići procesi ostvarivanja tih povijesnih ciljeva! Od tada 1990.do danas glasovao sam kontra HDZa, bilo za HSP, stranku kojoj sam pripadao više od dva desetljeća i predvodio punih 16 godina, i stranku DESNO, koju sam utemeljio i koji vodim posljednjih sedam godina nakon što sam izbačen iz HSPa!

Ovi izbori za mene su jedinstveni! Zašto? Prvi put nakon trideset godina i 21 provedenim različitim velikim izborima nisam u situaciji da za mene netko odlučuje glasovati ili ne, nego sam u položaju da ja odlučujem o tome kome ću dati svoj glas, a da to nije netko iz moje stranke jer ona ne sudjeluje na ovim izborima!

Nismo izašli ( DESNO) na ove izbore jer smo procijenili da zbog duboke podijele na hrvatskoj desnici nismo imali realne šanse uspjeti ostvariti parlamentarni status, razgovori koje smo vodili s nekim strankama nisu uspjeli (ali nema gorčine) i donijeli smo ovakovu po mom mišljenju ispravnu odluku!

Prepustili smo na ovim izborima našem članstvu na terenu da prema svojoj procjeni se uključuju u izbore i pomažu po izbornim jedinicama po terenu one kandidate ili kandidatkinje koje po našim visokim standardima zaslužuju potporu, glasujući za njih preferencijski! Sad dolazimo do mene!

Glasujem cijeli život u Osijeku, a to znači na ovim izborima u 4.izbornoj jedinici! Izaći ću na izbore i bez imalo rezerve glasovati za Ivana Anušića, nositelja liste HDZa! Zašto? Ivan Anušić, ispunjava najviše standarde koji su predstavljaju ispred birača mog profila kome su vjerodostojnost, domoljublje, kompetencija i rezultati kriteriji koji su nužni za obavljanje javnih poslova na najvišoj razini! Ivana poznajem desetljećima! Njegov ratni put, ponos je njegove obitelji i rodnog Antunovca! Kao maloljetnik od 17 godina prihvatio se puške i branio Domovinu od prvih dana rata od Antunovca, Velebita, Mostara.

U ratu je bio do konačne pobjede, on i njegova cijela obitelj koja je i dala jednog njegovog brata na Oltar Domovine! Godinama je bio vrijedni član HSPa, dužnosnik, član Glavnog stana, pravaški načelnik općine Antunovac, godinama najuspješnije općine u Slavoniji i Baranji i šire! 2011.izlazi iz HSPa, ali ne s gorčinom! Pravilno je procijenio da u tom trenutku njegove sposobnosti nadilaze trenutak u kome se HSP našao!

Mnogi su dužnosnici odlazili iz HSPa tražeći opravdanje u nekom drugom, napadajući stranku iz koje su otišli! Ivan Anušić nikad nije rekao niti jednu ružnu riječ o HSPu, ljudima s kojima je surađivao! Dapače! Uvijek je u razgovorima isticao potrebu obnove HSPa kao autentične hrvatske desnice! Ivan nije ništa manji starčevićanac zato što je danas u HDZu! Rekao bih odgovorno, da je na području istoka Hrvatske u ovom trenutku najjači temelj hrvatske desnice kada govorimo o političkoj vjerodostojnosti i snazi!

On je i jamac zaštite u HDZu onih vrijednosti do kojih drži nacionalna desnica, jer vas uvjeravam da Ivan Anušić ne bi bio niti jedan dan u tom društvu kada bi se prešla crta koja bi povrijedila žrtvu njegovog brata i svih ostalih hrvatskih branitelja! Zato sam s lakoćom donio odluku o glasovanju na ovim izborima! Svatko glasuje po svojoj savjesti i afinitetima, ali sam ipak slobodan u 4.izbornoj jedinici pozvati birače koji cijene moje mišljenje i argumentaciju da mi se pridruže i svoj glas preferencijom daju Ivanu Anušiću, napisao je Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Tko o čemu, Bernardić o Slavoniji! Možda cijeli SDP ima sinkopu ali mi nemamo!

Objavljeno

na

Objavio

Facebook/

Veći val iseljavanja iz Slavonije pokrenula je upravo Vlada SDP-a u mandatu 2011.-2015. godine, kada niti jedna investicija u Slavoniji nije pokrenuta, kada su zaključali bespovratna sredstva EU fondova, jer nisu imali niti znanja niti volje a niti sposobnosti pokrenuti javne pozive i natječaje za dodjelu 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava, piše Nataša Tramišak, na Facebooku.

Slavonske županije stavljene su u statističku NUTS2 regiju s gradom Zagrebom, čime su direktno EU potpore za regionalni razvoj umanjene za 25% i to sredstava koja su prema pravilima Kohezijske politike Europske unije namijenjena za poduzetnike koji implementiraju proizvodne i razvojne projekte. Umjesto 55-65% regionalne bespovratne potpore, ista je smanjena na 35-45%, preračunato u financijske iznose to je izgubljenih minimalno 500 milijuna kuna u ovom razdoblju privatnih investicija.

Izmjene statističkih regija i ispravljanje ove nepravde, pokrenula je Vlada HDZ te ćemo u novom programskom razdoblju 2021-2027 imati četiri NUTS2 regije s povećanim potporama za poduzetnike slavonskih županija.

Od 2016. godine, ne samo da su otključana sredstva iz fondova Europske unije, već je uspostavljen Projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji nam je pomogao usmjeriti 18,7 milijardi kuna prema pet slavonskih županija.

U posljednje tri godine u provedbi je više od 3000 projekata samo na području Osječko-baranjske županije, vrijednih 5 milijardi kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za ruralni razvoj.

U svakom gradu i općini naše županije otvoreno je gradilište, javne i privatne investicije smanjile su nezaposlenost sa 32.467 osoba u 2015. godini na 17.000 osoba početkom 2020. godine.

Konačno se oporavlja i poljoprivredni sektor, u razvoj poljoprivrede, zadržavanje mladih na selima i OPG-ovima, ulaganja u lokalnu infrastrukturu dosegnula su više od 1,6 milijardi kuna bespovratnih potpora. A podsjetimo se i dosega u poljoprivrednim potporama SDP-ove Vlade:
https://www.24sata.hr/amp/news/ek-blokirala-poticaje-jakovina-u-aferi-teskoj-1-2-milijardi-kuna-475013

Gospodin Bernardić kao niti gospođa Glasovac nisu pomaknuli niti prst za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, iako su i do sada obnašali političke dužnosti, a sada napadima, uvredama i provokacijama te negativističkom politikom kako je u Slavoniji sve crno  pokušavaju dobiti glasove Slavonaca i Baranjaca!

Vrijedni i časni stanovnici slavonskih županija ovdje žive i rade, stvaraju dom i trebaju afirmativne politike koje će raditi na ubrzanju ulaganja, otvaranju proizvodnih investicija, jačanju proizvodnje hrane i rastu zaposlenosti.

Ukupna ulaganja u Osječko-baranjsku županiju SDP-ove Vlade RH su 0,00 kuna, ulaganja HDZ-ove Vlade RH su 5 milijardi kuna, komentirala je Nataša Tramišak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari