Pratite nas

Kronika bez cenzure

Dr.sc. Nada Šikić nakon dobivene arbitraže u Ženevi omogućila je isplatu mirovina korisnicima HVO

Objavljeno

na

U ožujku 2017. godine izvijestili smo vas kako je bivša Karamarkova ministrica dr.sc Nada Šikić dobila presudu u Ženevi ispred Međunarodne organizacije rada čime je odbačena tužba Sindikata udruženja umirovljenika Srbije.

Prepuštena sama sebi i vlastitom timu u sklopu resornog ministarstva  u vrijeme pada Vlade RH i izbornog ozračja u zemlji spriječila je bankrot državnog proračuna, jer u slučaju gubitka spora minimalna šteta za RH iznosila bi oko 35 milijardi kuna, očekivana i do 100 milijardi kuna nepravičnom isplatom umirovljenika tzv. SAO krajne.

O dobivenoj presudi Vlada RH nije izvijestila javnost, kao u slučaju gubitka arbitraže INA – MOL što je kontradiktorno, dok je HRT otišao korak dalje i cenzurirao vijest koja je došla do njihovog termina središnjeg Dnevnika iako je presuda dobivena, a pisani podnesak stiže u lipnju 2017.godine.Osim što je spasila bankrot državnog proračuna tj. spriječila nova zaduženja na posljednjoj sjednici tehničke Vlade RH bivša Karamarkova ministrica dr.sc. Nada Šikić uspjela je uvrstiti točku na dnevni red sjednice, a koja se odnosila na vraćanje duga HVO-e za neisplaćene mirovine od 2007. godine,  osnovom naplate nenaplaćenih mirovinskih potraživanja od bivših država SFRJ.

Za pretpostaviti je da nam se nije dogodila kratkotrajna Karamarkova vlada i imenovanje dr.sc. Nade Šikić za ministricu resornog ministarstva kako nikada ova potraživanja ne bi bila isplaćena, kao niti odbijena presuda umirovljenika tzv. SAO krajne ispred Međunarodne organizacije rada u Ženevi, budući da se Sanaderova vlada nije pretežito razlikovala od Plenkovićeve u pogledu jednog čovjeka, jer u obje Vlade RH zajednički nazivnik u konačnici činio je, a čini i dan danas Milorad Pupovac.

Republika Hrvatska je odnose u socijalnom osiguranju s republikama bivše SFRJ uredila sklapanjem bilateralnih ugovora, kojima je utvrđeno da su prava iz mirovinskog osiguranja ostvarena do 8. listopada 1991. godine trajna obveza one države u kojoj su i ostvarena do tog datuma, te da se mirovine ostvarene uračunavanjem mirovinskog staža navršenog u obje države ugovornice nakon 8. listopada 1991. godine pa do stupanja pojedinog ugovora na snagu, ponovno određuju na način da svaka država priznaje, odnosno određuje svoj dio mirovine na temelju mirovinskog staža ostvarenog samo u toj državi ugovornici.

Navedeni ugovori ne sadrže sve potrebne elemente (nemaju rok dospijeća, ugovoren obračun kamata). Budući da je od sklapanja istih proteklo skoro 20 godina, te da su navedeni ugovori sklopljeni na neodređeno vrijeme, uz mogućnost da ga svaka država ugovornica može otkazati u pisanom obliku, diplomatskim putem, najkasnije šest mjeseci prije isteka tekuće kalendarske godine, potrebno je iste revidirati.

Poslovi preračuna mirovina prema navedenim ugovorima nisu se obavljali na djelotvoran i učinkovit način. Postupci preračuna mirovina mogli su se pokrenuti najranije s danom stupanja ugovora na snagu, a nije propisan rok do kojega se postupci mogu pokretati, zbog čega je od pokretanja postupka preračuna do donošenja rješenja prošlo puno vremena (više godina).Porezni nadzor zatražen je od 2013. godine, a temeljem svega naprijed navedenog razvidno je da podaci u Glavnoj knjizi i financijskim izvještajima Zavoda, pomoćnim knjigama i evidencijama, te u bazama podataka nisu usklađeni, odnosno da Glavna knjiga Zavoda nije točna, istinita i pouzdana, da se unos podataka u poslovne knjige nije temeljio na vjerodostojnim, istinitim i urednim knjigovodstvenim ispravama, te da financijski izvještaji Zavoda na dan 31. prosinca 2013., 31. prosinca 2014. i 31. prosinca 2015. godine ne iskazuju stvarno stanje prihoda i primitaka, rashoda i izdataka, imovine, obveza i izvora vlasništva.>Posljedica neažurne provedbe propisa vezano za preračun mirovina sa državama nastalim na području bivše SFRJ je produljena isplata mirovinskih i drugih proračunskih davanja, koja su trebala preći na inozemnog nositelja mirovinskog osiguranja, te gubitak proračunskih sredstava zbog nepravovremene i nepotpune naplate potraživanja.

Proračunskim nadzorom nalaže se utvrditi točna potraživanja od inozemnih nositelja mirovinskog osiguranja, vezano za preračun mirovina sa državama nastalim na području bivše SFRJ, te poduzeti sve zakonom propisane mjere za naplatu dospjelih potraživanja, odnosno prihoda iz svoje nadležnosti, kako ne bi došlo do zastare istih.

Postavlja se retoričko pitanje tko je odgovoran za učinjenu štetu ili je glavni problem u Republici Hrvatskoj nezakonita isplata dnevnica koja je kap u moru u odnosu na neisplaćene mirovine radi očigledno ciljanih propusta?

S obzirom da se dug preračunava prema svakom pojedinom zahtjevu što je sa onima koji su preminuli prije 2012. godine? Hoćemo li ikada saznati koliki je stvarni ukupan dug budući da je sustav zakazao kroz sve ove godine, a oko 100.000 predmeta treba se ručno obraditi gdje pritom treba uzeti u obzir kako svatko ima drugačije vrijeme radnog staža u pojedinim zemljama i različite uprave u mirovinski fond?

Za pretpostaviti je da tek kada se svi predmeti objedine znati će se ukupna šteta, a za sada je procjena ½ milijarde kn godišnje.

Zahvaljujući bivšoj Karamarkovoj ministrici dr.sc. Nadi Šikić pokrenuta je isplata duga HVO i članovima njihovih obitelji koju je osigurala aktivirajući naplate mirovina od 2003. godine prema zemljama bivše SFRJ budući da je iste godine sklopljen novi međunarodni sporazum. U više navrata bila je Državna revizija koja nikada nije uočila nepravilnosti jer nenaplaćena potraživanja nisu knjigovodstveno vođena. Također, treba istaknuti kako je  svake godine financijski proračun HZMO-a prošao u saborskoj proceduri.

Umjesto da je slavimo i uvažavamo njezin predan rad u interesu Republike Hrvatske za uzvrat mandatar joj se zahvalio iako nikada nije javnosti obrazložio argumentirane činjenice u pogledu njezine smjene, već naglasio kako je on pobijedio na izborima, te kako sam bira svoj tim, a vi se mislite jeste li baš njega preferirali ili ste imali simpatije prema drugoj osobi na listi HDZ-a. Pita li se Andrej Plenković misle li birači isto nakon spoznaje da je smijenjena osoba koja je učinila više za Hrvatsku nego li što će učiniti mnogi ministri aktualne Vlade RH kojom isti predsjedava?

Zastara ne postoji, a isplata mirovina uslijedit će u travnju za korisnike HVO-a koji žive na području teritorija RH, dok u svibnju na teritoriju BIH (zbog njihove obrade i banaka HZMO)

Sanjin Baković/Kamenjar.com

Bivša Karamarkova ministrica dr.sc. Nada Šikić dobila je presudu u Ženevi

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari