Pratite nas

Pregled

dr. sc. Vlatka Vukelić: Vidjela sam kako Vijeće grada Siska krivotvori dokumente o dječjem logoru

Objavljeno

na

U Podcastu Velebit gošća je povjesničarka dr. sc. Vlatka Vukelić.

► Zašto se u razdoblju od 1945. do 2003. godine kada je objavljen dnevnik Diane Budisavljević, nju u javnosti uopće ne spominje i ne postoji nikakvo kolektivno sjećanje na nju?

► Je li film Dnevnik Diane Budisavljević još jedan klevetnički uradak protiv hrvatskog naroda?
► Zašto dnevnik Diane Budisavljević nije objavljen u bivšoj Jugoslaviji, između 1945. i 1990.godine?

► Zašto se tek u suvremenoj hrvatskoj državi počelo javno govoriti o Diani Budisavljević i o njezinome dnevniku?

► Dnevnik Diane Budisavljević prevela je njezina unuka i objavljen je 2003. godine kao knjiga. Međutim, široj javnosti nije dostupan original na njemačkom jesziku. Ne postoji javno propitivanje autentičnosti ni dnevnika ni njegova prijevoda i nije javno dostupna stručna analiza koja bi potvrdila autentičnost dnevnika i ispravnost prijevoda. Zašto na internetu ili nekim drugim javnim platformama nije dostupan originalni tekst dnevnika Diane Budisavljević kao što je to slučaj s originalnim tekstom dnevnika Anne Frank koji je javno dostupan u svome izvornom obliku te u raznim prijevodima?

► Budi li to određene sumnje u autentičnost prijevoda?
► Kako je 6. listopada 2017. u Sisku jedan park dobio ime po Diani Budisavljević?

► Zašto je su vijećnici grada Siska 2017., predlažući imenovanje Parka Diane Budisavljević, u prijedlogu eksplicite naveli kako se radi o humanitarki koja je predvodila spašavanje srpske djece iz sisačkog logora 1942. i 1943. godine?

► Je li u Sisku postojao taj ‘sisački logor’ o kojem govore vijećnici grada Siska?
► Zašto vijećnici vlastitom gradu ispisuju povijest koja se ne temelji na činjenicama i zapravo teško kleveće grad Sisak?

► Kako je jugoslavensko pravosuđe svećeničku molitvu tumačilo kao mučenje djece?
► Kako se režim NDH-a 1942. godine odnosio prema izbjeglicama iz ratom zahvaćenih područja?

► Tko, kako i zašto krivotvori fotografije koje prikazuju stradanje djece u NDH-a?
► Kako misao ‘Istina je u sredini’ postaje početak laži i to kao stav intelektualnih lijenčina i narcisoidnih proroka, koji tako zapravo sami sebe reklamiraju i uzdižu na pijedestal istine, umjesto da na pijedestal postave istinu?

► Zašto se hrvatskom narodu nameće kolektivna krivnja?
► Zašto je revizija povijesti temelj povijesne struke?

► Kako povijesne klevete imaju političku uporabnu vrijednost za suzbijanje inicijativa koje promoviraju hrvatske nacionalne interese?
► Je li negdje u Hrvatskoj pronađena masovna grobnica žrtava ustaškog terora?

► Je li cijena projekta ‘Škola za život’ zapravo pojela učiteljske plaće?
► Zašto projekt ‘Škola za život’ isključuje učenje povijesti ili nekih drugih disciplina koje nisu izravno vezane uz struku?

 

Diana Budisavljević, žena s nadnaravnim moćima koja je ‘spasila deset tisuća srpske djece iz ustaških logora smrti’ – da nije tragično bilo bi smiješno

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Prijedlog: Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Skupina istaknutih hrvatskih intelektualca predložila je da se Hrvatski institut za povijest u Zagrebu o 20. obljetnici smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja tog instituta dr. Franje Tuđmana preimenuje u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana.

Prijedlog su u srijedu poslali predsjedniku Upravnog vijeća Hrvatskog instituta za povijest Anti Nazoru, ravnatelju tog instituta Gordanu Ravančiću te predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću.

Potpisnici: Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana

“Molimo Vas da podržite i usvojite ovaj prijedlog jer smatramo da Hrvatski institut za povijest treba nositi ime akademika Franje Tuđmana. Najbolja prilika za to imenovanje je sada pred nama, da se naime time obilježi 20.obljetnica njegove smrti. Predlažemo da se Hrvatski institut za povijest u Zagrebu preimenuje u Hrvatski institut za povijest doktora Franje Tuđmana”, istaknuli su potpisnici – akademici Ivan Aralica, Nenad Cambi, Andrej Dujella, Dubravko Jelčić, Ivica Kostović, August Kovačec, Vladimir Paar, Stanko Popović i Davorin Rudolf te dr. sc. Mira Kolar, prof. dr. sc. Agneza Szabo i prof. em. dr. sc. Mirko Valentić.

Uz prijedlog, podsjećaju da je akademik Franjo Tuđman, doktor povijesnih znanosti, istaknuti hrvatski znanstvenik i hrvatski državnik, 1961. u Zagrebu utemeljio Institut za historiju radničkoga pokreta i bio njegov direktor i znanstveni voditelj. Taj institut, dodaje se, poslije je nazvan Hrvatski institut za povijest.

Također, istaknuto je, akademik Franjo Tuđman bio je utemeljitelj i predsjednik HDZ-a, glavni politički i vojni strateg uspostave neovisne, suverene i demokratske Republike Hrvatske i njezin prvi predsjednik. Bio je i zapovjednik oružanih snaga – Hrvatske vojske Republike Hrvatske, pokretač i voditelj organizirane obrane Republike Hrvatske, njezina međunarodnoga priznanja, pobjede u Domovinskom ratu te očuvanja cjelovitosti Republike Hrvatske u njezinim međunarodno priznatim granicama.

U Zagrebu i Splitu, studeni 2019.

Akademik Ivan Aralica

Akademik Nenad Cambi

Akademik Andrej Dujella

Akademik Dubravko Jelčić

Dr. sc. Mira Kolar

Akademik Ivica Kostović

Akademik August Kovačec

Akademik Vladimir Paar

Akademik Stanko Popović

Akademik Davorin Rudolf

Prof. dr. sc. Agneza Szabo

Prof. Em. dr. sc. Mirko Valentić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ivan Penava o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je u srijedu svima koji su došli u Vukovar i svojom nazočnošću odali poštovanje gradu i njegovoj žrtvi 1991. godine te je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Izuzetno sam zadovoljan kako je proteklo ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sve je bilo na razini na kojoj treba biti, na kojoj je bilo i minulih godina, veliki broj ljudi, dostojanstveno bez ijednog incidenta”, rekao je Penava nakon odavanja počasti žrtvama koncentracijskog logora Veleprometa kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila.

U izjavi novinarima rekao je kako ima osjećaj ponosa i zadovoljstva jer svi oni koji dolaze u Vukovar gaje duboke emocije i poštovanje prema Vukovaru, a to je i smisao samoga Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Na pitanje novinara je li s članovima Vlade koji su gotovo svi bili u Vukovaru razgovarao o procesuiranju zločina Penava je odgovorio da se te teme u okolnostima obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nisu doticali.

“Naravno da su dužnosnici odgovorni i dužni razmišljati o takvim stvarima 24 sata na dan”, rekao je Penava i dodao kako misli da bi se trebalo upitati “…zašto su rezultati tako slabi i treba li osmisliti nove zakone, nove pravilnike, novi sustav i ustroj” jer se stradalnicima rezultati moraju pokazati.

Istaknuo je da se nikome neće dati mira dok je stanje takvo kakvo je te kako nipošto ne treba dopustiti da “nečiji ego, taština, funkcija i fotelja koči rezultate” koji ponajprije moraju zadovoljiti stradalnike.

U vezi s boravkom članica udruga “Žena u crnom” iz Beograda te “Žena iz Zvornika” u Vukovaru i iskazivanjem pijeteta žrtvi njegovih žitelja, istaknuo je da te žene razumiju Vukovarce jer znaju što je bol i neprospavana noć. Podupro je njihove zahtjeve za otvaranje arhiva u kojima su odgovori na pitanje o sudbinama nestalih osoba, a sramotnim je ocijenio to što se u njima drži ono što bi pomoglo riješiti taj golemi humanitarni problem. (Hina)

 

Penava: Srbija nikad nije priznala i suočila se sa svojom ulogom u ratovima na području bivše države

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari