Connect with us

Razno

Dr. Stjepandić o znanstvenom nepoštenju i u HAZU

Objavljeno

on

Dr. Josip Stjepandić je nedavno prijavio dr. Željka Jovanovića, bivšeg ministra u Vladi Republike Hrvatske zbog znanstvenog nepoštenja:

U znanstvenim bazama podataka Scopus te crosbi, utvrdio sam da je isti objavio više znanstvenih radova u vrijeme dok je ili bio u predizbornoj kampanji ili obavljao dužnost ministra u Vladi Republike Hrvatske…

Dr. Stjepandić navodi šest takovih radova, pa dalje kaže:

Dr. Jovanović se u predmetnom slučaju kao odgovorna osoba u instituciji, koja financira znanstvenu djelatnost, nalazio u dubokome i višestrukome sukobu interesa. Osim toga, dvojbeno je, koliko je on uopće mogao naći vremena za znanstvenu djelatnost pored intenzivne i zahtjevne političke djelatnosti. Stoga mi se njegovo koautorstvo čini vrlo upitnim. Takva djelatnost ne služi na čast niti njemu, niti osobama što su omogućile, pomagale ili pak sudjelovale u takvoj djelatnosti.

U svjetlu tih dvojbi, u međuvremenu sam podnio prijavu Committee on Publication Ethics (COPE).

Što se tiče akademika Rudana dr. Stjepandić konstatira:

Vrlo je znakovito da se Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju pod Vašim predsjedanjem nije javno očitovao o ovome, po mojemu dubokome uvjerenju duboko neetičnome postupanju dr. Jovanovića, iako je u tu djelatnost umiješan i akademik Pavao Rudan, tajnik HAZU, jer je kao urednik dopustio objavljivanje članka pod rednim brojem 6. Nakon provjere kod više mojih kolega urednika, odgovorno tvrdim da je po općem uvjerenju dužnost urednika Rudana bila da odbaci takav članak zbog teške povrjede znanstvene etike, te sve koautore stavi na popis autora isključenih iz budućeg objavljivanja („black list“).

Budući da akademik Rudan nije postupao po službenoj dužnosti urednika časopisa, on je svojim nedjelovanjem omogućio da se razvije neetična praksa, te je objavljeno još 5 članaka po istome uzorku.

O tome je dr. Stjepandić upoznao i HAZU:

From: Stjepandic, Josip

Sent: Tuesday, November 1, 2016 6:33 AM

To: Kabinet Predsjednika ([email protected]) ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ;[email protected] ; akademik Stanko Popović

Očito je da među onim akademicima kojima je dr. Stjepandić poslao ovu informaciju nisam bio ja. Međutim u svom kratkom odgovoru koji pod naslovom koji nosi i ovaj tekst objavljuje portal Hrvatsko nebo glavni tajnik HAZU spomenuo je i mene. Kako sam na taj način prozvan. na iste adrese poslao sam i svoj odgovor:

Poštovani,

Na internetu sam pronašao tekst; ‘HAZU: NEPRIMJERENA REAKCIJA GLAVNOG TAJNIKA HAZU AKADEMIKA P. RUDANA NA PISMO-PRIJAVU DR. JOSIPA STJEPANDIĆA’

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2016/11/03/hazu-neprimjerena-reakcija-glavnog-tajnika-hazu-akademika-p-rudana-na-pismo-prijavu-dr-josipa-stjepandica/

Hrvatski znanstvenik koji živi u Njemačkoj Dr. Josip Stjepandić doista je kompetentna osoba (Editor-in-chief je u: Advances in Transdisciplinary Engineering, Reviews in Transdisciplinary Engineering, Concurrent Engineering in the 21st Century, Systems Engineering in Research and Industrial Practice, International Journal of Agile Systems and Management, Associate Editor: Journal of Industrial Information Integration, Journal of Industrial Integration and Management, Editor: Advanced Engineering Informatics, Editor: Journal of Aerospace Operations, IEEE Transactions on Systems, Man, and Cybernetics: Systems). da govori o znanstvenom nepoštenju.

Vidim da  kolega Rudan u svom kratkom odgovoru spominje i mene:

Von: Pavao Rudan [mailto:[email protected]]
Gesendet: Mittwoch, 2. November 2016 11:30
An: Stjepandic, Josip;

Betreff: Re: Prijava: akademik Pavao Rudan, prof. dr. Aleksandar Včev, dr. Željko Jovanović i drugi

Nepoznati gospodine,

dozvolite mi, lijepo Vas molim, odgovoriti Vam gotovo istim riječima kao što sam prije nekoliko godina odgovorio na e-mailove gospodinu akademiku Josipu Pečariću: POŠTOVANI, LIJEPO VAS MOLIM NE OPTEREĆUJTE MOJE RAČUNALO VAŠIM URADCIMA, NAJLJEPŠE ZAHVALJUJEM,

PAVAO RUDAN.

Istina je da je akademik Rudan tako nešto napisao i meni, a povodom sukoba koji smo imali oko predstavljanja moje knjige: „Hrvatski genocid: Napravili zečeve od Srba”. U tekstu HAZU i protunarodna vlast, dnevno.hr , 10. 05. 2014. opisao sam taj sukob:

Tako već sam naslov moje knjige „Hrvatski genocid: Napravili zečeve od Srba” nekima baš i nije drag. Komentirajući naslov, admiral Davor Domazet Lošo (danas član Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice RH., J.P.) je na samom predstavljanju knjige ustvrdio da od 1995. godine do danas nitko o tome nije se usudio progovoriti (to posebno izdvajaju i u Hrvatskom tjedniku, 01. 05. 2014.). Nadovezao sam se na našeg admirala ispričavši priču o tom predstavljanju i mojoj Akademiji:

Vjerovali ili ne, zamolio sam da u HAZU pošalju internetom obavijest o ovom predstavljanju. Izgleda da je tako nešto izazvalo pravu paniku. Da se našalim – pitam se jesu li me izbacili iz Akademije što sam se usudio tako nešto napraviti. A zapravo, Akademija je s Miloševićevom izjavom mnogo ranije trebala upoznati hrvatsku javnost, a ne ja!

http://www.hkv.hr/reportae/lj-krinjar/17509-predstavljena-knjiga-akademika-pecarica-hrvatski-genocid-napravili-zeceve-od-srba.html#disqus_thread

Zvonimir Hodak u svojoj kolumni HAZU je predaleko od toga da reagira na primitivizam jugonostalgičara (Dnevno.hr., 28. 04. 2014; 7Dnevno) spominje HAZU u svezi s tim predstavljanjem::

Dana 24. travnja o.g., nazočio sam prezentaciji nove knjige akademika Pečarića “Hrvatski genocid: napravili zečeve od Srba”. Predstavljanju knjige u dvorani Udruge specijalne policije nazočio je veliki broj onih koji se nisu preplašili već samog naslova akademikove knjige. Naime, dio naslova nije proustaška provokacija, kako bi to mogli pomisliti Zoran Pusić i Vesna Teršelić, nego doslovni citat blagopočivajućeg Slobodana Miloševića izrečen na sjednici Vrhovnog savjeta obrane Jugoslavije 14. 08. 1995.g., nakon operacije Oluja.

Meni je upalo u oči kako na prezentaciju knjige akademika Pečarića nije došao nijedan član HAZU, nijedan od akademika, čak ni oni koji se prikazuju kao osobe koje misle slično kao akademik Pečarić. Zamislite npr.: da je Stipe Mesić napisao knjigu o tome kako je rušio (navodno) Jugu, koliko bi se akademika, na čelu sa Silobrčićem i Rudanom, našlo na tom predstavljanju… Uglavnom Pečarićevim kolegama akademicima-zečevima ni traga ni glasa. Međutim, zato je predsjednik JAZU, oprostite HAZU…

Istine radi, jedan akademik je bio nazočan na predstavljanju, a više njih se ispričalo (osobno sam poslao pozivnice samo nekim kolegama akademicima)….

U tekstu sam sam sukob opisao u pismima Predsjedniku HAZU:

Dana 22.4.2014. 14:41, Josip Pečarić je napisao:

Poštovani Predsjedniče HAZU,

Šaljem Vam ponovno pozivnicu za promociju moje knjige s citatom Slobodana Miloševića s kojim bi hrvatsku javnost trebala upoznati Akademija, a ne ja. Molim također da mi ubuduće, po bilo kojem pitanju kada su u pitanju hrvatske teme, ako ne možete osobno odgovoriti Vi, zadužite nekoga tko se barem malo razumije u ono o čemu govori. Akademik … to sigurno nije. Nisam odavno čuo ništa tako glupo kao njegovu tvrdnju da su Srbi, dok sam živio tamo, bili moji sunarodnjaci. Možda bi nekim akademicima doista Vi trebali održati tečaj o takvim temama.

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

P.S. Smiješno mi je zašto je akademik … imao potrebu uspoređivati moj rad sa svojim. Objasnite mu da to nije jednostavno kada se radi o različitim oblastima. Jedini, kakav takav pokušaj je napravljen za časopise (prema Scopusu). Vidim da je njegov časopis na 12. mjestu a moja tri su ispred njegovog: na 1., 2. i 6. mjestu.

Dana 24.4.2014. 14:41, Josip Pečarić je napisao:

Poštovani Predsjedniče HAZU,

Inače, već sam pisao o ovakvim velikosrpskim porukama, samo iz vremena Slobodana Miloševića. Začudilo me je da toga imamo i danas, u Hrvatskoj i u HAZU! Naime, u vrijeme neposredno prije rata pričala mi je jedna moja stara Kotorka kako ju je jedna prijateljica, s kojom je to bila od djetinstva i cijeli život su išle jedna drugoj u kuću, uvjeravala da smo mi Hrvati iz Boke zapravo Crnogorci, jer je Boka u Crnoj Gori. Dakle potpuno istovjetno tvrdnji akademika … da su mi dok sam bio u Beogradu tamošnji Srbi bili sunarodnjaci. Moja Kotorka je rekla prijateljici: Znači li to da su i Srbi iz Knina zapravo Hrvati?

I prijateljica joj nikada više nije došla u kuću.

Ako je stav akademika … stav HAZU, bilo bi bolje odmah promijeniti ime u SAZU.
S poštovanjem,

akademik Josip Pečarić

P.S. Nadam se da ću Vaš stav dobiti prije same promocije jer se priča izvrsno uklapa u ono o čemu govori moja knjiga!

Odgovor još nisam dobio! Vjerojatno se netko ljuti zbog SAZU (Srpska akademija znanosti i umjetnosti – da bi se razlikovali od one u Beogradu), a ne smeta im ovo o sunarodnjacima kao izvornoj Miloševićevoj tvrdnji. Zanimljivo je vidjeti kako Hodak spominje „JAZU, oprostite HAZU”, a ja SAZU.

Odgovor mog kolege podsjetio me je na Hodakov navod tvrdnje Abrahama Lincolna: “Bolje je šutjeti i biti smatran budalom nego progovoriti i odagnati svaku sumnju!” Kao da nije pokušao uvrijediti me s tvrdnjom o mojim sunarodnjacima napisao je:

Dana 24.4.2014. 11:46, … je napisao

Poštovani,

Lijepo Vas molim moje računalo više ne opterećujte svojim dopisima.

Najljepše zahvaljujem,

Odgovorio sam mu:

Dana 24.4.2014. 12:47, Josip Pečarić je napisao:

Poštovani,
Naravno, drago mi je znati da ne moram. Mi Hrvati Vam volimo kad o nekome pišemo poslati i njemu da to zna. Ne iza leđa. Nisam ni mislio da će te naučiti što znači biti sunarodnjak.

Lijep pozdrav,

http://www.dnevno.hr/kolumnisti/hazu-i-protunarodna-vlast-122346#ixzz4P2OsL2L7

S druge strane razumljivo je zašto je u svom „odgovoru“ dr. Stjepandiću akademik Rudan spomenuo i mene. Iako ne spominjem njegovo ime kao u gornjem tekstu, znam pisati o njegovim dostignućima. Tako sam i prije par dana pisao u Pismu Hrvatskom saboru. Naime Upravni odbor HRZZ-a prihvatio je mišljenje jednog od recenzenata koji je tvrdio da moji časopisi nisu dobri, a radi se o časopisima koje su po Scopusu na listi najboljih hrvatskih znanstvenih časopisa na drugom, četvrtom i šestom mjestu. Pohvalio sam kolegu Rudana:

Istina jedan član Upravnog odbora HRZZ-a i moj kolega iz HAZU je i sam stvorio jedan znanstveni časopis koji je na svjetskim listama. Njegov časopis je na Scopusovoj listi na 15. mjestu. Hvale vrijedno je ovakovo njegovo priznanje, iako posredno, da njegov časopis nije dobar. Međutim, to ga ne opravdava kada na taj način ocjenjuje i onih 13 časopisa koji su na 2.-14. mjestu, zar ne?

http://narod.hr/hrvatska/akademik-pecaric-optuzio-hrvatsku-zakladu-za-znanost-za-unistavanje-hrvatske-znanosti

https://kamenjar.com/nagrada-hrzz-zbog-zasluga-unistavanju-hrvatske-znanosti/

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2016/11/03/akademik-josip-pecaric-nagrada-hrvatskoj-zakladi-za-znanost-zbog-zasluga-u-unistavanju-hrvatske-znanosti/

http://glasbrotnja.net/pecaric-nagrada-hrvatskoj-zakladi-znanost-zbog-zasluga-unistavanju-hrvatske-znanosti/

http://www.makarska-post.com/index.php/josip-pecaric-nagrada-hrvatskoj-zakladi-za-znanost-zbog-zasluga-u-unistavanju-hrvatske-znanosti/

Možda kolega Rudan i zbog toga ne misli odgovoriti na činjenicu na koju je upozorio dr. Stjepandić o publiciranju članka u kome je koautor i bivši ministar.

Istina imao je i dodatni razlog da spomene i mene u svom odgovoru dr. Stjepandiću. Naime povodom nekih čudnih događanja u Akademiji vezanih uz znanstvenu konferenciju povodom mojih 1000 znanstvenih radova i izbora za dopisnog člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti razgovarao sam s Predsjednikom HAZU. Tom prigodom spomenuo sam mu probleme s HRZZ-om i poslao poglavlje knjige „Oba su Pala“ u kome sam pisao o tome („HRZZ: NI U ZNANOSTI NIJE NIŠTA BOLJE“).

Vjerovali ili ne i ja sam u e-mailu Predsjedniku aAkademije povezao akademika Rudana, njegov časopis i bivšeg ministra Jovanovića:

Naslov: Za predsjednika HAZU
Datum: Mon, 9 May 2016 10:18:29 +0200
Šalje: Josip Pecaric <[email protected]>
Prima: Kabinet Predsjednika <[email protected]>

Postovani predsjedniče HAZU akademiče Zvonko Kusiću,

Niste mi potvrdili primitak poglavlja knjige o HRZZ?

Doista ne mogu vjerovati kako dva člana HAZU, nemaju bitnu ulogu u šikaniranju mog projekta od HRZZ gdje su oni članovi Upravnog Odbora.

Posebno me zanima Vaše mišljenje oko njihovih pogleda prema moja TRI časopisa koji su u CC i/ili SCIE listama, posebno zato što su sva tri po objektivnim kriterijima na svjetskim bazama bolje rangirani od časopisa glavnog tajnika HAZU koji je sudjelovao u diskriminacioji tih mojih časopisa.

Je li razlog tome što u mojim časopisima ne objavljuje bivši ministar Željko Jovanović a u njegovim da?

Pogledajmo što je prema Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji objavio bivši ministar u CC časopisima:

(Navode se tih 5 CC radova koje i danas možete pronaći tamo.)

Od 5 takovih radova 3 u Collegium antropologicum!

Valjda je zato u pravu Upravni odbor HRZZ (u kome je predsjednik akademik, a član glavni tajnik HAZU) što za moja 3 časopisa koji su u CC i/ili SCIE časopisima tvrde da su “Domaći” časopisi, a časopis koji je glavni za radove bivšeg ministra to sigurno ne može biti.

Odgovor nisam dobio!

 Akademik Josip Pečarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR