Pratite nas

Pregled

BUJICA: Dr. Tihomir Janjiček: „Prijete mi smrću zbog slike s predsjednicom i našom zastavom! (VIDEO)

Objavljeno

na

Ugledni sveučilišni profesor u jučerašnjem javljanju za Bujicu iz Toronta, potvrdio je da je prijetnje prijavio kanadskoj policiji, a u pripremi je i tužba protiv Indexa…

O napadu na predsjednicu i kanadske Hrvate koji su se sa njom u Torontu slikali ispred povijesne hrvatske zastave sa prvim početnim bijelim poljem, u Bujici je govorio Frano Čirko, urednik portala Sloboda.hr: – Njima zapravo smeta već i sama pomisao na hrvatsku državu, a ne samo na naš grb i zastavu! Bilo da je riječ o prvom bijelom ili crvenom polju, povijesnoj ili službenoj zastavi, mi je jednako volimo i poštujemo, a oni koji sada rade “afere” – ne mogu smisliti ni jednu!

U Bujici je SDP-ov zastupnik iz Šibenika Franko Vidović prozvan “neznalicom”, isto kao i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Dvojica oporbenjaka su politikanski napali predsjednicu zbog slikanja u Kanadi, a u emisiji su dobili adekvatan odgovor: – Kao prvi hrvatski redarstvenik zastavu s prvim bijelim poljem koja je tada bila u uporabi, godine 1990. ispred predsjednika Tuđmana koji je zaplakao, podigao je policajac Ivan Nađ – Pišta. To očito Vidović ne zna…

ČIRKO: – 25. srpnja 1990. godine Hrvatski sabor je donio amandman na Ustav, koji kaže: “Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb, osnovice kojeg se sastoje od 25 crvenih i bijelih polja.” Radi se baš o grbu s prvim bijelim poljem.

Dakle, prvi službeni grb RH bio je povijesni hrvatski grb. On je službeno istaknut i prije srpnja, 30. svibnja 1990. godine, na Trgu bana Jelačića, povodom konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog sabora koji se nekad slavio kao Dan državnosti.

Na trgu je tada bilo na stotine zastava s takvim grbom, a i predsjednik Tuđman imao je lentu sa grbom sa prvim bijelim poljem. Hrvatski povijesni grb je bio službeni u RH od 25. srpnja do 21. prosinca 1990. kada je donešen Zakon o grbu, zastavi i himni.

I od tada se koristi današnji službeni grb. Ja se osobno ne sjećam tog 30. svibnja 1990. godine jer sam rođen tri dana nakon toga, ali je sramota da o ovome znam više od Vrdoljaka ili Vidovića koji su tada imali već dovoljno godina! Ili se možda oni toga ipak sjećaju, no taj im je dan ostao u negativnom sjećanju…

EKSKLUZIVNO IZ KANADE – DR. TIHOMIR JANJIČEK: “PRIJETE MI SMRĆU!”

U Bujicu se iz Toronta ekskluzivno javio dr. Tihomir Janjiček, povjerenik HSP-a za Sjevernu Ameriku i profesor na Humber Collegu, inače doktor ekonomskih znanosti koji se tijekom posjeta predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Kanadi, s predsjednicom i grupom kanadskih Hrvata slikao ispred povijesnog hrvatskog stijega i to stavio na Facebook.

Uslijedili su napadi s Indexa i iz Srbije da je riječ o “ustaškoj” zastavi, nastala je “afera”, a ugledni iseljenik i profesor dobio je prijetnje smrću: – Dobio sam vrlo ozbiljne, anonimne telefonske prijetnje. Smrću su prijetili meni i mojoj obitelji.

Broj se nije mogao vidjeti… Ne znam tko ih je slao, ali sam ih prijavio kanadskoj policiji. Istraga će pokazati o čemu se radi. Šokiran sam spoznajom da je ta krvožedna udbaška zmija još uvijek živa i aktivna!

Očito je, oni stoje iza toga. Fotografija s predsjednicom je nastala spontano. Ponio sam taj hrvatski stijeg jer je sa njime branjen vodotoranj u Vukovaru, a mi smo se u Kanadi okupili upravo da skupimo sredstva za obnovu vodotornja.

U svim našim crkvama i domovima u Kanadi imamo i službeni stijeg sa prvim crvenim poljem i povijesni, sa prvim bijelim. Nitko to ne promatra kao ovaj ili onaj grb, nego jednostavno kao – hrvatski grb.
Janjiček je komentirao i reakcije iz Hrvatske na tzv. aferu: – Reakcije oporbene Hrvatske i njihovih portala me ne iznenađuju.

Znamo da su i u Domovinskom ratu bili skupa i crveni i četnici, ta suradnja nije isključena ni u mom slučaju. Ivan Vrdoljak i Franko Vidović ponašaju se kao u doba komunizma, oni bi zabranjivali hrvatski grb!

U demokratskom svijetu kao što je Kanada sve je dopušteno, osim onoga što je zabranjeno. Nigdje ne postoji zabrana isticanja hrvatskog grba s prvim bijelim poljem. Tuđman je uveo novu zastavu u uporabu u prosincu 1990., ali zabrana stare zastave ne postoji.

To nije nikakav fašistički, nacistički niti bilo koji takav grb. U konačnici, zar i grb na crkvi sv. Marka simbolizira fašizam?!
U Bujici je objavljena informacija da hrvatski iseljenici, zajedno s nekoliko braniteljskih udruga, pripremaju tužbu protiv portala Index zbog toga što su povijesnu hrvatsku zastavu nazvali “ustaškom” i “fašističkom”.

“ISTOČNI GRIJEH” PREDSJEDNICE – IZBACILA TITA SA PANTOVČAKA

Čirko se složio da je “istočni grijeh” Predsjednice Republike to što je iz predsjedničkih dvora na Pantovčaku izbacila bistu Josipa Broza Tita: – Jugoslavenska ljevica to joj nikada neće oprostiti.

Josip Broz Tito je simbol totalne suprotnosti hrvatske države i bilo bi apsurdno držati njegovu bistu u Uredu predsjednice. No, to je još daleko od potpunog sučavanja s prošlošću u Hrvatskoj. Dok god nam glavni trgovi kao što je to slučaj u Zagrebu ili ulice kao što je slučaj u Zaprešiću, gdje je na vlasti gradonačelnik iz HDZ-a, nose ime po zločincu i masovnom ubojici Josipu Brozu, nema suočavanja s prošlošću.

Još će dosta godina proći dok se ne riješimo tog problema.

“USTAŠKI” GRBOVI – I U GRBOVNICIMA IZ 15. STOLJEĆA?!

Još kao srednjoškolac, Frano Čirko napravio je zanimljivo istraživanje o povijesnom hrvatskom grbu. Prezentirao ga je u Bujici i gledatelje ostavio “paf”: – Pronašao sam zaista troznamenkasti broj primjera hrvatskog povijesnog grba sa prvim bijelim poljem, u korištenju tijekom povijesti.

Takav grb stoji u fojničkom grbovniku koji datira iz 17. stoljeća, no sadrži i stare obiteljske grbove iz 14. stoljeća koji također počinju s prvim bijelim poljem… Pronašao sam i hrvatski grb iz 1491. koji je korišten nakon ulaska Hrvatske u Habsburšku monarhiju, to sam pronašao u službenom austrijskom grbovniku.

Hrvatski grb s prvim bijelim poljem nalazi se i na vitraju zborne crkve Sainte-Wodru u Monsu, u Belgiji i napravljen je 1511. godine. Kralj Ludovik I pozirao je pored povijesnog hrvatskog grba slikaru Hansu Burgkmairu 1520., a 1530. godine naš grb s prvim bijelim poljem naslikan je na zgradi u centru Freiburga. I na češkoj katerdrali “St. Vitus” u Pragu, postoji takav grb iz 16. stoljeća… Hrvatski grb sa prvim bijelim poljem pronašao sam i na slici starog tornja Wappenturm, kraljevske palače u Beču. Tornja na žalost više nema, maknut je 1770. godine, ali su ostale slike… Hrvatski grb s prvim bijelim poljem postoji i na grbu bratovštine Svetog Jeronima u Rimu iz 1585. godine, kao i na Maksimilijanovom prozoru crkve sv. Sabalda u Nuembergu iz 1514. godine.

Pronašao sam i dvije hrvatske zastave sa Mohačkog polja, gdje smo se 1526. tukli zajedno sa Mađarima protiv Turaka i koje imaju grb sa prvim bijelim poljem… Hrvatski povijesni grbovi krase i plafon gradske sudnice u Insbrucku, gdje su naslikani još 1495. godine, a grb sa prvim bijelim poljem službeno je korišten od 1527. godine, nakon što su hrvatski staleži na saboru u Cetinu, izabrali nadvojvodu Ferdinanda I Habsburškog za hrvatskog kralja. Tko zna, možda su i u grbovnicima iz 15. stoljeća “ustaški” grbovi!

Pronašao sam čak i primjere da su se u socijalističkoj Jugoslaviji koristili grbovi s prvim bijelim poljem, naravno, uz socijalistička obilježja – nastavio je Čirko i zaključio: – Sve ove primjere nisam naveo da bi rekao da je grb sa prvim bijelim poljem pravi, a sa crvenim nije.

Svaki naš grb, bio on sa 25 ili 16 polja, bilo da počinje sa bijelim ili crvenim poljem – to je znakovlje hrvatskog naroda i države. Meni je neizmjerno draga i hrvatska povijesna zastava i hrvatski povijesni grb. Isto tako mi je neizmjerno draga i naša službena zastava i službeni grb. To su naša znakovlja koja predstavljaju naš narod i našu državu.

Mi trebamo ponosno isticati naše znakovlje, a ne ga se sramiti. Problem je u onima kojima zapravo smeta svaki hrvatski grb i svaka zatava. Njima smeta hrvatska država.

Na komemoraciji u Laslovu ovaj vikend, istaknuli smo i službenu zastavu, ali i povijesnu koju su naši branitelji imali 1991. godine – zaključio je Čirko, osvrnuvši se na okupljanje ove subote, kada je u malom slavonskom selu Laslovu sudjelovao u već tradicionalnom mimohodu, zajedno s pripadnicima mađarskog Jobbika i odao počast 48-ici poginulih i 15 nestalih mještana toga sela – Hrata i Mađara koji su branili Laslovo od četničko-jugoslavenske agresije.

Na kraju emisije urednik Bujanec je istaknuo kako se i tijekom finala Davis Cupa u zagrebačkoj Areni između Hrvatske i Argentine, vidjelo što su prave vrijednosti. Iako su organizatori tijekom pauza puštali uglavnom “urbanu” glazbu, 15.000 gledateja diglo se na noge samo kada je pušten Thompson i njegov hit “Lijepa li si”…

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

POLIGRAF – Žestoka rasprava o blokadama na Facebooku

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

O tome u “Poligrafu” govore Željka Markić iz Inicijative “U ime obitelji”, predsjednik HND-a Saša Leković i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Emisiju koju uređuje i vodi Mislav Togonal možete poslušati ovdje

HRT

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Hrvoje Zekanović podnio prijavu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, Hrastov zastupnik u Saboru, podnio je prije desetak dana prijavu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kroz sprječavanje i kontroliranje informacija, osobito na društvenim mrežama.

Zekanović tako u svojoj prijavi piše da su od 29. studenog, dakle od presude Hrvatskoj šestorci u Hagu, na društvenim mrežama u Hrvatskoj zabilježeni dosada najveći cyber napadi koji predstavljaju ozbiljan sigurnosni problem.

Nakon donošenja presude ‘Hrvatskoj šestorki’ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih, bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača.

Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća – istaknuo je Zekanović.

Uloga interneta, piše, danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu.

Republika Hrvatska je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog djelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Hrvatske. Svako ovakvo buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske – smatra Hrastov saborski zastupnik.

Nadalje, izražava ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura, te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) takvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intezitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, zaključio je Hrvoje Zekanović

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari