Pratite nas

Hrvatska

Dr.Tomac – Ivo Josipović dosljedno provodi plan Barbika!  

Objavljeno

na

Nešto se čudno događa u nekoć najčitanijem hrvatskom dnevnom listu koji sebe nerjetko naziva i narodnim listom. Čitateljima brišu komentare s povijesnim činjenicama o Titu, ali to nije sve: odbili su i tekst uvaženom prof. Zdravku Tomcu pod naslovom “Ivo Josipović dosljedno provodi plan Barbika”, kojeg ovdje prenosimo:


 

Smatram da je važno da se hrvatska javnost upozna s činjenicom da plan Barbika nije potrošen nego da je on nažalost temelj djelovanja predsjednika Ive Josipovića i da se ne smije prešućivati kako to radi većina medija u Hrvatskoj, tvrdi prof. Tomac.

tomacU intervjuu u Večernjem listu od 22. kolovoza 2014. godine Ivo Josipović još jedanput dokazuje da je idejni tvorac plana Barbika i da ga pokušava dosljedno provesti prikazujući svoju konkurenticu Kolindu Grabar Kitarović kao lutku Barbiku “koja ima sliku a nema ton”, koja lijepo izgleda ali koja ništa ne zna, koja iako je zamjenica glavnog tajnika NATO- a po mišljenju Josipovića baš ništa ne zna ne samo o našim oružanim snagama nego čak i o NATO-u.

Naslov članka po mom mišljenu je sramotan jer u njemu Josipović konstatira da njegova konkurentica pojma nema ni o čemu. Evo toga naslova pa neka sami čitatelji prosude je li sramotan: “Kolinda Grabar Kitarović nema pojma o našem sustavu obrane” te podnaslova “niti poznaje nadležnosti niti zna pojmove poput air policinga”. Dakle, već u naslovu Ivo Josipović svoju konkurenticu prikazuje kao lijepu glupu plavušu, kao lutku koja ništa ne zna čak ni o NATO-u u kojem je pomoćnica glavnog tajnika čime sugerira kako tek ništa ne zna o bilo čem drugom.

U cijelom intervjuu vrlo grubo i neargumentirano predsjednik Josipović prikazuje Kolindu Grabar Kitarović kao osobu koja frazira, koja govori gluposti, koja nije pročitala čak ni naše zakone i tvrdi kako ona ni o čemu pojma nema. Metoda je zastrašujuća. Josipović ne navodi nikakve dokaze nego citira izvan konteksta dijelove njenih rečenica kako bi zaključio da je neiskrena i proračunata, da mu želi oteti njegove glasače (lijeve), ali se istodobno ne želi zamjeriti desnim glasačima. Intervju Josipovića je odgovor na kritiku Kolinde Grabar Kitarović stanju u oružanim snagama posebno u zrakoplovstvu te njenoj procjeni da će kampanja biti prljava.

Optužnica za Kornate

Ivo Josipović kao vrhovni komandant oružanih snaga ne samo da pokušava skinuti bilo kakvu odgovornost za loše stanje u oružanim snagama, za sramotu sa remontom aviona u Ukrajini i za pad MIG-a, nego ni manje ni više on za to stanje kao sukrivca optužuje svoju konkurenticu Kolindu Grabar Kitarović. Josipović ispisuje pravu optužnicu i tvrdi da je Kolinda Grabar Kitarović sukrivac kao bivša ministrica vanjskih poslova i član Vijeća za obranu i član Vijeća za nacionalnu sigurnost jer se suglasila da jedan kanader ode u vrijeme tragedije na Kornatima pomagati gasiti požare u Grčkoj tako da je Hrvatska ostala na samo jednom kanaderu. Toj svojoj optužnici Josipović dodaje rečenicu: “posljedice znamo”, čime sugerira da je Kolinda Grabar Kitarović čak sukrivac za smrt vatrogasaca na Kornatima.

Nažalost, novinar Večernjeg lista Marko Biočina nakon nekoliko dana podržava Josipovićev plan Barbika i u svom članku pod naslovom: “Kolinda bi štedjela na savjetnicima i istodobno kupovala skupe avione”, iznosi niz netočnosti koji idu u prilog Josipoviću i njegovom provođenju plana Barbika. Novinar Biočina počeo je članak sa konstatacijom “da predstoji još jedna poprilično besmislena izborna kampanja jer je kampanja prije kampanje, po mišljenu Marka Biočine, počela konfrontacijom “oko broja zaposlenih u uredu predsjednika”. Biočina smatra da je nevažno za izbor predsjednika da li predsjednik Hrvatske ima dvostruko veći aparat nego predsjednici Slovenije i Austrije zajedno.

Moralni lik predsjednika države

Ivo-Josipovic-0Smatram da je takvo stajalište opasno jer, kako je još utvrdio prije više od 500 godina filozof Erazmo Roterdamski, vođa naroda može biti sjajna zvijezda koju u dobru i moralu slijedi narod ali može i njegova rastrošnost, nemoralni postupci djelovati kao kuga koja razara moral naroda. Dakle, bitno je kakav je moralni lik predsjednika države, da li je on štedljiv, skroman, da li svojim ponašanjem daje primjer moralnosti ili svojom rastrošnošću daje vjetar u leđa mnogima u Hrvatskoj koji žive na velikoj nozi, na grbači hrvatskog naroda koji živi jako teško. Umjesto da podrži kritiku rastrošnosti, neskromnosti, da podrži opravdanu kritiku Kolinde Grabar Kitarović on joj se na neki način ruga jer kaže Kolinda bi štedjela na savjetnicima a u isto vrijeme bi kupovala skupe avione.

Pitam kakve veze ima štednja i skromnost u obnašanju dužnosti predsjednika sa dužnošću obnove hrvatskog zrakoplovstva.

Još nešto se mora reći. Netočno je da je besmislena prljava kampanja počela s kritikom stanja u zrakoplovstvu i njenom napomenom i njenim predviđanjem da će kampanja biti prljava. Prljava kampanja počela je mnogo ranije sa aferom Barbika.

Prof. dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske i kandidat na predstojećim izborima, brižljivo je uz veliku pomoć njemu sklonih medija izgrađivao sliku o sebi kao finom gospodinu, profesoru krivičnom prava, kompozitoru i profesoru na Muzičkoj akademiji ali kao i političaru i predsjedniku države kojeg se građani neće morati sramiti zbog njegovog ponašanja kao što su se sramili ponašanja njegovog prethodnika Stjepana Mesića. Moglo bi se čak reći da je oko lika Ive Josipovića izgrađena prava pozlata. Zato se s pravom postavlja pitanje zašto je Ivo Josipović krenuo u prljavu kampanju, zašto je i prije službene kampanje počeo žestoko napadati i vrijeđati svoju konkurenticu Kolindu Grabar Kitarović, zašto se odlučio da mu strategija bude prikazati Kolindu Grabar Kitarović kao lutku Barbiku u rukama Karamarka i paraobavještajnog podzemlja?

‘Ustaška zmija u srcima Hrvata’

kolinda-grabar-kitarovic-karamarko-reiner-sinj-100Mislim da je Josipović procijenio da bez prljave kampanje ne može pobijediti Kolindu Grabar Kitarović, da ga je šokirala mogućnost da ga pobjedi “osoba koja ima sliku, a nema ton”. Ovacije koje je doživjela u Kninu i Sinju i njeni emotivni nastupi kod Josipovića su stvorili pravu paniku. Ona je jasno rekla da je Hrvatica čime je Josipovića pogodila u srce jer se on u svom mandatu nikada nije obratio Hrvatima i Hrvaticama nego samo kao građanima. Ona je odmah rekla da je Katolkinja čime je opet pogodila u srce Josipovića agnostika koji se udvara Crkvi i vjernicima ali u tom ne uspijeva jer je s Milanovićem vodio pravi rat protiv katoličkog identiteta hrvatskog naroda. Kolinda Grabar Kitarović je jasno rekla da voli svoj hrvatski narod, a Josipović je u cijelom svom mandatu pokazivao da nema nikakvih emocija za svoj hrvatski narod čak štoviše omalovažavao ga je i vrijeđao izjavama da u srcima Hrvata živi ustaška zmija i da je Hrvatska zmijska dolina u kojoj sa svih strana vreba zlo. Zbog svih tih razloga Josipović je shvatio da bez prljave i podle kampanje nema nikakve šanse u duelu sa Kolindom Grabar Kitarović jer je ona u prvim istupima pokazala ne samo da ima lijepu sliku nego da ima izvrstan ton, da jednostavnim rečenicama osvaja simpatije hrvatskog naroda. Zato je Stožer smislio plan Barbika. Detaljno ga razradio i počeo provoditi a pojavu pamfleta Barbika pokušao je podmetnuti Kolindi Grabar Kitarović i HDZ-u.

Između ostalog bez ikakvih ograda je optužio HDZ i Kolindu Grabar Kitarović slijedećim riječima: “Žele me prikazati kao čovjeka koji se služi prljavim sredstvima.” Također je lažno optužio HDZ da ponovno koristi obavještajno podzemlje jer kako je rekao “to je rukopis kao u onoj prošloj kampanji koji je najgore nasrtao na mene i moju obitelj podmećući mi afere”. I ono što je najnemoralnije i najpodlije optužio je Kolindu Grabar Kitarović da je prihvatila usluge paraobavještajnog podzemlja, da je prihvatila da paraobavještajno podzemlje bude njena udarna pesnica u njenoj prljavoj kampanji, da je otišla tako daleko da je prihvatila da se u pamfletu Barbika nju osobno diskreditira i oblati kako bi mogla to blaćenje pripisati Ivi Josipoviću. Na temelju lažnih optužbi on je cinično rekao slijedeće: “Možemo li zamisliti državu u kojoj je na vlasti predsjednica koja iza sebe ima političko podzemlje”.

Umjesto isprike – uvrede!

U svojim optužbama otišao je i dalje pa je bez ikakvih ograda optužio Kolindu Grabar Kitarović da prije početka kampanje stvara političku kaljužu. U istom broju novina u kojem je izašao intervju Josipovića kao teška lažna optužba i pokušaj diskreditiranja svoje konkurentice izašla je na vidjelo i istina o pamfletu Barbika. Javio se autor Barbike i jasno rekao da iza njega ne stoji ni jedna stranka i organizacija odnosno da mu je cilj bio diskreditiranje i svađanje dvije najjače političke stranke HDZ-a i SDP-a jer po mišljenu autora Barbike i HDZ i SDP vode antihrvatsku politiku.

Nakon potpunog fijaska njegove strategije i blaćenja Kolinde Grabar Kitarović, nakon što je u pripremljenu političku kaljužu za Kolindu Grabar Kitarović sam upao i oblatio se od glave do pete i skinuo lažnu pozlatu sa svoga lika i djela, Ivo Josipović bio je dužan ispričati se hrvatskoj javnosti i ispričati se svojoj konkurentici Kolindi Grabar Kitarović. Međutim, umjesto isprike Ivo Josipović u svojim optužbama vraća se na realizaciju plana Barbika i u već spomenutom intervju Večernjem listu on potpuno aktivira plan Barbika.

Ivo Josipović se dnevno više puta pojavljuje na nacionalnim televizijama i tu iz dana u dan tvrdi da nije u kampanji. Zatim tvrdi, da se nikada nije služio prljavim metodama te pokušava ponovno optužiti svoju konkurenticu. Kolinda Grabar Kitarović kao prava dama nije optužila Josipovića za prljavu kampanju koju protiv nje vodi, nije se pobunila, jedino je s punim pravom konstatirala da će kampanja biti prljava i podla jer je već prije početka službene kampanje Josipović stvorio političku kaljužu. Josipović lažno tvrdi da se nikada nije služio prljavim metodama i da on ne zna ništa o prljavoj kampanji pa cinično dodaje “o tome trebate pitati Kolindu Grabar Kitarović, kada o tome govori, možda nešto zna a možda nešto i priprema”.

Dakle, nema nikakve dvojbe da je Ivo Josipović sam skinuo lažnu pozlatu sa svoga lika i djela te da nastavlja s provođenjem plana Barbika.

Autor: prof.dr. Zdravko Tomac

Što vi mislite o ovoj temi?

Hrvatska

Ministarstvo branitelja predstavilo aktivnosti na lokaciji masovne grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvo hrvatskih branitelja u ponedjeljak je na zagrebačkom Tuškancu na konferenciji za novinare predstavilo rezultate istraživanja i ekshumacija žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, po kojima su tijekom ove godine na osam lokacija u Zagrebu, uključujući i trenutnu lokaciju Tuškanac 74, ekshumirani ostaci najmanje 344 osobe.

Ministarstvo tom konferencijom, po riječima ministra Tome Medveda, radi transparentnosti želi upoznati javnost sa svojim radom koji je, uz rješavanje slučajeva nestalih osoba iz Domovinskog rata, usmjeren na istraživanje i uređenje groblja iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Provedene 52 ekshumacije na području 11 županija i u Zagrebu

Na lokaciji Tuškanac 74 početkom godine provedena je prva faza istraživanja te su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 žrtve poslijeratnog razdoblja, dok je krajem kolovoza započela druga faza u sklopu koje su probnim iskapanjem pronađeni posmrtni ostaci najmanje 48 žrtava. No, s obzirom da je na toj lokaciji pronađen još jedan rov očekuje se da će ukupan broj biti veći.

Medved je napomenuo da su u mandatu ove Vlade intenzivirane aktivnosti vezane za pronalaženje, ekshumaciju i dostojno zbrinjavanje ostataka žrtva, pa je primjetan i rast prijavljenih lokacija.

U dvije godine su, rekao je, proveli 269 terenskih izvida i 25 probnih iskapanja na području šest županija i u Zagrebu, provedene su 52 ekshumacije na području 11 županija i u Zagrebu, ukupno je ekshumirano 776 osoba, dok je pokopano njih 396.

U masovnoj grobnici na lokaciji Tuškanac 74 mogu se u rovovima vidjeti kosti žrtva, pri čemu su neke na zglobovima ruku svezane žicom.

“Ova masovna grobnica na Tuškancu snažan je podsjetnik na stradanje hrvatskog naroda u prošlosti, stoga medije i javnost pozivamo na zajednički pristup kako bi naša prošlost bila dostojno definirana i kako bi osigurali dostojnu zajedničku budućnost”, rekao je Medved.

Danima promatrao smaknuća

Poručio je da sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, kao i Domovinskog rata, imaju pravo na dostojno počivalište te očuvanje spomena na njih, a obitelji pravo da saznaju istinu.

Smaknuća žrtava 1945. nakon svršetka rata, koje je počinjeno na njegovoj zemlji na lokaciji Tuškanac, danima je promatrao iz stotinjak metara udaljene gospodarske zgrade Miroslav Lukšić, koji je tada imao 14 godina, a s članovima uže obitelji godinama je bio prisiljen na šutnju.

Partizanska vojska je, po njegovim riječima, za likvidaciju civila i vojnika hrvatske nacionalnosti koristila položaje njemačke vojske za protuavionsku obranu. Napuštanjem hrvatske i njemačke vojske ti položaji s ukopanim rovovima su ostali prazni, pa su ih koristili partizani za ubijanje ljudi.

“Tjedno su partizani dopremali grupu od 10 do 15 ljudi, bio sam momak od 14,5 godina i sve sam promatrao iz svoje poslovne zgrade udalje 120 metara”, rekao je Lukšić čiji je stric ubijen na tom zemljištu dok mu je otac umro od posljedica premlaćivanja, a zemlja mu je  konsficirana.

Ljude su ubijali metkom u potiljak ispred rova ili su ih željeznom polugom udarali u potiljak, nakon čega su padali u rovove. Dodao je kako su egzekutori imali pripremljeno živo vapno kojim su posipali žrtve, a potom su ih posipali zemljom, no neki put nisu stavljali dovoljno zemlje pa se širio smrad.

Bili prisiljeni šutjeti o zločinu

Lukšić je ispričao da je uži krug njegove obitelji bio prisiljen šutjeti o zločinu. “Bilo mi je rečeno da, ako se bavimo istraživanjem i javno iskazujemo taj zločin, ima načina na koji će nas smiriti”. Osamdesetih je iselio u Kanadu.

Pomoćnik ministra nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić rekao je kako je u mandatu aktualne Vlade promijenjena metodologija rada – standardizirani su svi postupci i unaprijeđena tehnologija nabavkom georadara i uvođenjem pristupa pretraživanju terena iz zraka. Pritom su nabavili dronove i bespilotne letjelice, a teren pretražuju i uz pomoć pasa.

“Bilo je pitanja mogu li psi reagirati na vrijeme dulje od 70 godina, mogu reagirarti i to su dokazali na terenu”, zaključio je Sučić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: Ponosni smo na naša vrhunske sportaše pričuvnike Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević primio je u ponedjeljak u Ministarstvu obrane RH 16 vrhunskih sportaša ugovornih pričuvnika Hrvatske vojske koje su predvodili peterostuki svjetski veslački prvaci braća Martin i Valent Sinković.

Trenutno status ugovornog pričuvnika Hrvatske vojske ima 31 vrhunski hrvatski sportaš, a očekuje se da će ta brojka do kraja godine popeti na 40.

“Drago mi je da mogu čestitati našim tenisačima koji su jučer u Zadru pokazali kako se treba do zadnjeg trenutka boriti i vjerovati u pobjedu. Posebno mi je zadovoljstvo što su danas među nas 16 vrhunskih sportaša koji su nas toliko puta obradovali, a još nam je u svježoj uspomeni subotnja regata braće Sinković. Valent i Martin Sinković ušli su u veslačku povijest kao prva posada koja je u istom sastavu osvojila svjetska zlata u skul i rimen veslanju, jer nakon što su dvaput bili svjetski prvaci u dvojcu na pariće, u Plovdivu osvojili zlato i u dvojcu bez kormilara”, rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožer Hrvatske vojske Mirko Šundov naglasio je kako HV kontinuirano stvara uvjere za tjelesnu aktivnost svojih pripadnika.

“Ovo je godina spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika, a posebno nam je drago što među njih možemo ubrojiti i 31 pripadnika našeg pričuvnog sastava koji su vrhunski sportaši i koji na svoj način doprinose promociji ugleda Hrvatske vojske u svijetu. Mogu reći da će se do kraja godine njihov broj povećati za još devet vrhunskih sportaša i da će ih biti 40”, kazao je Šundov.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša izrazio je zahvalnost MORH-u što u svoj pričuvni sastav prima vrhunske hrvatske sportaše te im tako osigurava uvjete za sportske rezultate.

“Koliko je suradnja vojske i sportaša uspješna najbolje dokazuje podatak da su u posljednja tri olimpijska ciklusa od 18 osvojenih medalja njih 13 osvojili sportaši koji su bili članovi Hrvatske vojske”, izjavio je Mateša.

U ime svih sportaša na prijemu se zahvalio Martin Sinković koji je naglasio da je sportašima izuzetno važna sigurnost koju im osigurava status ugovornog pričuvnika HV-a.

“Ja u ovih sedam godina koliko se nalazim u ovom programu vidim veliki napredak na svim razinama. Uvjeren sam da će se suradnja vrhunskog sporta i hrvatske vojske nastaviti na dobrobit cijele naše zajednice”, naglasio je Martin Sinković.

Sportaši koji su nazočili prijemu u MORH-u dobili su prigodne poklone i majice HV-a.

Sporazum o suradnji MORH i HOO su potpisali u rujnu 2010. godine slijedom pozitivnih iskustava europskih zemalja u zapošljavanju vrhunskih sportaša i sportašica u ministarstvima obrane, unutarnjih poslova, financija itd.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari