Connect with us

BiH

Dr. Yanis Varoufakis: EU se raspada: diže se nova željezna zavjesa

Objavljeno

-

Sjeverno od Alpa i istočno od Rajne formirat će se nova Deutschmark-regija – Njemačka s Nizozemskom, Austrijom, možda Poljskom, Češkom, Slovačkom i Finskom, a zapadno od Rajne i južno od Alpa imat ćemo zakrpe za koje bi bilo dobro da se ujedine

Stigao sam u Zagreb, u kojemu sam posljednji put bio 1971., kad je Tito još bio živ, sporazum iz Bretton Woodsa je umro, a Velika Britanija još nije bila članica Europske ekonomske zajednice – napisao je na svom Twitter profilu Yanis Varoufakis (52), grčki profesor, ekonomist, analitičar, svestrani ljevičar kojega Zagreb danas podsjeća na Solun, baš kao i u vrijeme kad je s obitelji putovao iz Grčke prema Austriji pa prošao kroz tada neobičnu Jugoslaviju.

Varoufakis, autor ekonomsko-političkog bestselera “Globalni Minotaur”, ovako govori o sebi: “Posve naivno postao sam savjetnik Georgeu Papandreouu, čovjeku čija je Vlada pomogla Grčkoj na putu u pakao.

Kad sam, osjetivši dašak neminovne kata­strofe, 2006. dao otkaz, nastavio sam profesorsku karijeru na Sveučilištu u Ateni predavajući neobične (i, priznajem, pomalo ‘vulgarno buržujske’) predmete kao što su Teorija igara ili Mikroekonomija.

Iako sam se 2006. trudio upozoriti Grke (i svakoga tko je bio voljan slušati) na ne­izbježnu katastrofu, sramotno sam ostao dio atenskog i grčkog ‘uljuđenog društva’, te se ni u jednom trenutku nisam obratio ulici.

Kad je 2008. eksplodirala globalna kriza koja je ubrzo proždrla eurozonu, počeo sam pisati članke i mahnito se pojavljivati u medijima, te promicati u osnovi buržujsku agendu spašavanja kapitalizma od sebe samog. Kad je sve krenulo nizbrdo i Grčkoj i meni osobno, emigrirao sam u SAD i prihvatio posao na Sveučilištu u Teksasu. Dan-danas trudim se vladajuće natjerati da hitno usvoje odvažne mjere kako bi spriječili da kriza uništi kapitalizam. Ipak, od studentskih dana u Britaniji do sada, jedini način na koji sam mogao shvatiti svijet u kojem živimo bio je kroz metodološke ‘oči’ Karla Marxa. Ova me ‘činjenica’ čini marksistom. Demokratska, slobodarska, socijalistička budućnost jedina je za koju sam se voljan boriti. Nesumnjivo, ja sam veoma čudan marksist, no ipak jesam marksist.”

 Kako ste kao Grk doživjeli napade da su lijenčine iz Grčke uzrok financijskoj krizi u Europi? Jeste li bili uvrijeđeni?

– Ne samo uvrijeđen nego zabrinut. Kad Nijemci mrze Grke, a Grci Nijemce i misle da je to nacionalni problem, onda sam naročito zabirnut. Da budem dokraja jasan: da Savezna Država Nevada upadne u financijsku krizu, to bi bila greška Sjedinjenih Američkih Država, a ne države Nevade. Nevada nema kapacitet da povuče za sobom cijeli SAD u krizu. Slično tome, ako Grčka može slomiti Europu, onda nije problem s Grčkom, nego s Europom. Čak i da je Grčka veća, nije problem u njoj, nego u Europi. Grčka ne bi trebala biti sposobna da slomi europsku ekonomiju. A Europa je u sustavnom poricanju toga, tvrdeći da se radi o krizi koja zahvaća pojedine zemlje, govoreći da se radi o “grčkoj krizi”, “portugalskoj krizi”, “španjolskoj krizi”… I sve to mi govori da se Europa raspada. Bilo kakav osjećaj krivnje da sam Grk koji je, zajedno s drugim Grcima, doveo Europu u krizu nestaje u odnosu na strah koji osjećam za budućnost Europe i za grčke, njemačke, francuske radnike, mlade ljude u Španjolskoj, Irskoj, Hrvatskoj… sve one kojima je život nepotrebno ugrožen financijskim interesima koji su vrlo sebični.

Da se kladite koja će zemlja prva izaći iz eurozone, na koga biste stavili ulog?

– Na Njemačku. Možete izaći jedino ako ste u plusu. Ako ste u deficitu, nikad nećete izabrati izlaz.

Razgovarala: Bisera Fabrio  Snimio: Roberto Orlić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari