Pratite nas

BiH

Dr. Yanis Varoufakis: EU se raspada: diže se nova željezna zavjesa

Objavljeno

na

Sjeverno od Alpa i istočno od Rajne formirat će se nova Deutschmark-regija – Njemačka s Nizozemskom, Austrijom, možda Poljskom, Češkom, Slovačkom i Finskom, a zapadno od Rajne i južno od Alpa imat ćemo zakrpe za koje bi bilo dobro da se ujedine

Stigao sam u Zagreb, u kojemu sam posljednji put bio 1971., kad je Tito još bio živ, sporazum iz Bretton Woodsa je umro, a Velika Britanija još nije bila članica Europske ekonomske zajednice – napisao je na svom Twitter profilu Yanis Varoufakis (52), grčki profesor, ekonomist, analitičar, svestrani ljevičar kojega Zagreb danas podsjeća na Solun, baš kao i u vrijeme kad je s obitelji putovao iz Grčke prema Austriji pa prošao kroz tada neobičnu Jugoslaviju.

Varoufakis, autor ekonomsko-političkog bestselera “Globalni Minotaur”, ovako govori o sebi: “Posve naivno postao sam savjetnik Georgeu Papandreouu, čovjeku čija je Vlada pomogla Grčkoj na putu u pakao.

Kad sam, osjetivši dašak neminovne kata­strofe, 2006. dao otkaz, nastavio sam profesorsku karijeru na Sveučilištu u Ateni predavajući neobične (i, priznajem, pomalo ‘vulgarno buržujske’) predmete kao što su Teorija igara ili Mikroekonomija.

Iako sam se 2006. trudio upozoriti Grke (i svakoga tko je bio voljan slušati) na ne­izbježnu katastrofu, sramotno sam ostao dio atenskog i grčkog ‘uljuđenog društva’, te se ni u jednom trenutku nisam obratio ulici.

Kad je 2008. eksplodirala globalna kriza koja je ubrzo proždrla eurozonu, počeo sam pisati članke i mahnito se pojavljivati u medijima, te promicati u osnovi buržujsku agendu spašavanja kapitalizma od sebe samog. Kad je sve krenulo nizbrdo i Grčkoj i meni osobno, emigrirao sam u SAD i prihvatio posao na Sveučilištu u Teksasu. Dan-danas trudim se vladajuće natjerati da hitno usvoje odvažne mjere kako bi spriječili da kriza uništi kapitalizam. Ipak, od studentskih dana u Britaniji do sada, jedini način na koji sam mogao shvatiti svijet u kojem živimo bio je kroz metodološke ‘oči’ Karla Marxa. Ova me ‘činjenica’ čini marksistom. Demokratska, slobodarska, socijalistička budućnost jedina je za koju sam se voljan boriti. Nesumnjivo, ja sam veoma čudan marksist, no ipak jesam marksist.”

 Kako ste kao Grk doživjeli napade da su lijenčine iz Grčke uzrok financijskoj krizi u Europi? Jeste li bili uvrijeđeni?

– Ne samo uvrijeđen nego zabrinut. Kad Nijemci mrze Grke, a Grci Nijemce i misle da je to nacionalni problem, onda sam naročito zabirnut. Da budem dokraja jasan: da Savezna Država Nevada upadne u financijsku krizu, to bi bila greška Sjedinjenih Američkih Država, a ne države Nevade. Nevada nema kapacitet da povuče za sobom cijeli SAD u krizu. Slično tome, ako Grčka može slomiti Europu, onda nije problem s Grčkom, nego s Europom. Čak i da je Grčka veća, nije problem u njoj, nego u Europi. Grčka ne bi trebala biti sposobna da slomi europsku ekonomiju. A Europa je u sustavnom poricanju toga, tvrdeći da se radi o krizi koja zahvaća pojedine zemlje, govoreći da se radi o “grčkoj krizi”, “portugalskoj krizi”, “španjolskoj krizi”… I sve to mi govori da se Europa raspada. Bilo kakav osjećaj krivnje da sam Grk koji je, zajedno s drugim Grcima, doveo Europu u krizu nestaje u odnosu na strah koji osjećam za budućnost Europe i za grčke, njemačke, francuske radnike, mlade ljude u Španjolskoj, Irskoj, Hrvatskoj… sve one kojima je život nepotrebno ugrožen financijskim interesima koji su vrlo sebični.

Da se kladite koja će zemlja prva izaći iz eurozone, na koga biste stavili ulog?

– Na Njemačku. Možete izaći jedino ako ste u plusu. Ako ste u deficitu, nikad nećete izabrati izlaz.

Razgovarala: Bisera Fabrio  Snimio: Roberto Orlić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Šest godina zatvora pripadniku tkz Armije BiH zbog ubojstva civila hrvatske nacinalnosti

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pravomoćno osudio bivšeg pripadnika Armije BiH Fikreta Mrkonjića na šest godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za ratni zločin ubojstva civila hrvatske nacionalnosti.

Fikret Mrkonjić (65) je osuđen po optužnici koju je 2016. godije protiv njega podignulo Županijsko tužiteljstvo u Tuzli. Presudom je potvrđeno kako je on kriv jer je kao pripadnik vojne policije Armije BiH u rujnu 1993. godine prouzročio smrt jednog Hrvata.

Mrkonjić i još jedan vojni policajac u Banovićima su na ulici zaustavili muškarca hrvatske nacionalnosti, potom ga odveli u imrpovizirani zatvor i tamo ga metalnim palicama pretukli do smrti.

Drugi sudionik u tom zločinu nakon rata je preminuo.

Mrkonjić je osuđen zbog kršenja odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola o zaštiti žrtava oružanih sukoba.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je u studenom 2018. godine donio Županijski sud u Tuzli. Izricanje te presude obilježio je incident u kojemu se Mrkonjić u sudnici pokušao spaliti, a brzom intervencijom život su mu spasili pripadnici Pravosudne policije.

Mrkonjić je pri tom ipak zadobio opekline na nozi a ozlijeđen je i pravosudni policajac koji je intervenirao kako bi ugasio vatru.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Oni koji su izvukli milijune iz Aluminija moraju odgovarati

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović zatražio je u ponedjeljak od istražnih tijela u Bosni i Hercegovini da rasvijetle poslovanje mostarskog Aluminija tvrdeći da su posljednjih 20-tak godina iz te prošloga tjedna ugašene kompanije ‘isisani deseci milijuna maraka’ te je izrazio optimizam da će uskoro ponovno početi raditi.

“Oni koji danas pokušavaju, a godišnje su isisavali desetine milijuna maraka, zaštiti svoju poziciju poručujem da je neće moći zaštiti. Sve će izaći na vidjelo do zadnje marke. Tko god da je to radio od mojih najrođenijih nadalje”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru u stanci sjednice Hrvatskog narodnog sabora BiH. On je tako prvi put komentirao događanja u Aluminiju i prosvjede koji su organizirani ispred središnjice HDZ-a BiH prošloga tjedna.

On je dodao kako istraga mora pokazati tko je odgovoran za propast i izvlačenje milijuna iz Aluminija ali i loše vođenje kompanije. Dodao je kako neće dopustiti da se odgovornost za kriminalna djela prebacuje na politiku. Odbacio je bilo kakvu osobnu odgovornost tvrdeći da je posljednjih godina isključivo pokušavao pomoći opstanku Aluminija.

“Ne postoji baš nikakva, ali baš nikakva osobna, moralna, kakva god hoćete, moja odgovornost. Čak štoviše, ako se nekome trebalo zahvaliti što je radio zadnjih 4, 5 godina jer bi se tada dogodilo ono što je eskaliralo prošlog tjedna”, rekao je Čović.

Dodao je kako je preduvjet za nastavak proizvodnje raščišćavanje odnosa . “Morat će netko odgovarati za to što je radio. Bez toga uzalud je cijela priča. Ja vjerujem da ta kuća na posve drukčijim osnovama ima svoju budućnost”, dodao je Čović.

On je očekuje da će proizvodnja uskoro biti pokrenuta u pogonima Aluminija, te da je ključno zajamčiti položaj 900 radnika.
Čović je jutros razgovarao s predstavnicima radnika i uprave u mostarskom Aluminiju nakon čega je najavljeno kako analize ukazuju da se proizvodnja ponovno može pokrenuti u pogonima Ljevaonice, a zatim i Anoda dok tek treba napraviti analize što bi značilo ponovno pokretanje Elektrolize koja je najviše stradala.

Čović je na konferenciji za novinare u stanci zasjedanja HNS-a BiH najavio i zaokret u odnosu prema bošnjačkim i srpskim strankama ističući kako hrvatske stranke više neće biti partner onima koji blokiraju uspostavu vlasti i protive se promjeni izbornog zakona, čime je smjerao na poteze vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

“Poruke će biti snažne, vjerojatno snažnije nego do sada da oni koji blokiraju funkcioniranje države BiH kako bi se dodatno proizvodile krize na svim razinama vlasti, pa vješto ili nešto manje vješto upravljaju tim krizama, neće više imati takav vid naše potpore”, rekao je Čović.

Ustrajat će na tome da se do kraja godine donesu izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se zajamčila jednakopravnost Hrvata i legitimno političko predstavljanje.

(Hina)

 

Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari