Pratite nas

BiH

Dr. Yanis Varoufakis: EU se raspada: diže se nova željezna zavjesa

Objavljeno

na

Sjeverno od Alpa i istočno od Rajne formirat će se nova Deutschmark-regija – Njemačka s Nizozemskom, Austrijom, možda Poljskom, Češkom, Slovačkom i Finskom, a zapadno od Rajne i južno od Alpa imat ćemo zakrpe za koje bi bilo dobro da se ujedine

Stigao sam u Zagreb, u kojemu sam posljednji put bio 1971., kad je Tito još bio živ, sporazum iz Bretton Woodsa je umro, a Velika Britanija još nije bila članica Europske ekonomske zajednice – napisao je na svom Twitter profilu Yanis Varoufakis (52), grčki profesor, ekonomist, analitičar, svestrani ljevičar kojega Zagreb danas podsjeća na Solun, baš kao i u vrijeme kad je s obitelji putovao iz Grčke prema Austriji pa prošao kroz tada neobičnu Jugoslaviju.

Varoufakis, autor ekonomsko-političkog bestselera “Globalni Minotaur”, ovako govori o sebi: “Posve naivno postao sam savjetnik Georgeu Papandreouu, čovjeku čija je Vlada pomogla Grčkoj na putu u pakao.

Kad sam, osjetivši dašak neminovne kata­strofe, 2006. dao otkaz, nastavio sam profesorsku karijeru na Sveučilištu u Ateni predavajući neobične (i, priznajem, pomalo ‘vulgarno buržujske’) predmete kao što su Teorija igara ili Mikroekonomija.

Iako sam se 2006. trudio upozoriti Grke (i svakoga tko je bio voljan slušati) na ne­izbježnu katastrofu, sramotno sam ostao dio atenskog i grčkog ‘uljuđenog društva’, te se ni u jednom trenutku nisam obratio ulici.

Kad je 2008. eksplodirala globalna kriza koja je ubrzo proždrla eurozonu, počeo sam pisati članke i mahnito se pojavljivati u medijima, te promicati u osnovi buržujsku agendu spašavanja kapitalizma od sebe samog. Kad je sve krenulo nizbrdo i Grčkoj i meni osobno, emigrirao sam u SAD i prihvatio posao na Sveučilištu u Teksasu. Dan-danas trudim se vladajuće natjerati da hitno usvoje odvažne mjere kako bi spriječili da kriza uništi kapitalizam. Ipak, od studentskih dana u Britaniji do sada, jedini način na koji sam mogao shvatiti svijet u kojem živimo bio je kroz metodološke ‘oči’ Karla Marxa. Ova me ‘činjenica’ čini marksistom. Demokratska, slobodarska, socijalistička budućnost jedina je za koju sam se voljan boriti. Nesumnjivo, ja sam veoma čudan marksist, no ipak jesam marksist.”

 Kako ste kao Grk doživjeli napade da su lijenčine iz Grčke uzrok financijskoj krizi u Europi? Jeste li bili uvrijeđeni?

– Ne samo uvrijeđen nego zabrinut. Kad Nijemci mrze Grke, a Grci Nijemce i misle da je to nacionalni problem, onda sam naročito zabirnut. Da budem dokraja jasan: da Savezna Država Nevada upadne u financijsku krizu, to bi bila greška Sjedinjenih Američkih Država, a ne države Nevade. Nevada nema kapacitet da povuče za sobom cijeli SAD u krizu. Slično tome, ako Grčka može slomiti Europu, onda nije problem s Grčkom, nego s Europom. Čak i da je Grčka veća, nije problem u njoj, nego u Europi. Grčka ne bi trebala biti sposobna da slomi europsku ekonomiju. A Europa je u sustavnom poricanju toga, tvrdeći da se radi o krizi koja zahvaća pojedine zemlje, govoreći da se radi o “grčkoj krizi”, “portugalskoj krizi”, “španjolskoj krizi”… I sve to mi govori da se Europa raspada. Bilo kakav osjećaj krivnje da sam Grk koji je, zajedno s drugim Grcima, doveo Europu u krizu nestaje u odnosu na strah koji osjećam za budućnost Europe i za grčke, njemačke, francuske radnike, mlade ljude u Španjolskoj, Irskoj, Hrvatskoj… sve one kojima je život nepotrebno ugrožen financijskim interesima koji su vrlo sebični.

Da se kladite koja će zemlja prva izaći iz eurozone, na koga biste stavili ulog?

– Na Njemačku. Možete izaći jedino ako ste u plusu. Ako ste u deficitu, nikad nećete izabrati izlaz.

Razgovarala: Bisera Fabrio  Snimio: Roberto Orlić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ilegalni migrant u Sarajevu pokušao se ‘prošvercati’ na zrakoplov za Beč

Objavljeno

na

Objavio

U sarajevskoj zračnoj luci u četvrtak se dogodio incident u kojemu je, kako javljaju lokalni mediji, jedan ilegalni migrant pokušao ući u zrakoplov na liniji za Beč pa je u toj nakani uspio zaobići sve sigurnosne provjere i dospio do uzletišta, a tek su ga tu svladali i uhitili pripadnici Granične policije BiH.

Iz uprave zračne luke u Sarajevu potvrdili su samo kako je došlo do incidenta te kako je u tijeku istraga nakon koje će biti objavljeno više detalja.

“Na terenu su tužitelj i pripadnici Granične policije. Cijeli se slučaj istražuje”, kazala je glasnogovornica zračne luke Sanja Bagarić Arnaut.

Televizija N1 objavila je kako je jutarnji let za Beč kasnio dva sata. To se dogodilo nakon što su se kod zrakoplova odjednom zatekle nepoznate osobe. Reagirali su policajci i pripadnici osiguranja zračne luke, no svi su putnici nakon toga morali izaći iz zrakoplova da bi se proveo dodatni protudiverzijski pregled.

Neki su putnici nakon toga odustali od leta bojeći se za svoju sigurnost.

Portal Klix je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je incident zapravo prouzročio migrant koji je u nakani da se ukrca u zrakoplov preskočio zaštitnu ogradu i potom preko piste došetao do zrakoplova.

Dodatnu je zabunu prouzročio jer je navodno nosio odoru djelatnika zaposlenih na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova pa je tek u zadnji trenutak opaženo kako je riječ o “ilegalcu” koji se pokušavao pošvercati na let za Beč.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bolnica u Novoj Biloj je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

U središnjoj Bosni otvoren novi dio bolnice koju je sufinancirala Hrvatska

Novoizgrađeni dio bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u mjestu Novoj Biloj kod Viteza, koju je sufinancirala i hrvatska vlada, u srijedu su zajedno otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović, ravnatelj te bolnice Velimir Valjan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izgradnjom novoga dijela dobivaju se prošireni kapaciteti koji će omogućiti nove usluge građanima u bolnici koja je nastala u jeku najtežeg rata u središnjoj Bosni.

“Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije“, rekao je predsjednik HNS-a Čović zahvalivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na potpori u izgradnji novoga dijela bolnice.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, dodao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, istaknuo je kako je izgradnja bolnice vrlo važan segment opstanka i opstojnosti Hrvata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je i monografija bolnice u Novoj Biloj autora Zvonimira Čilića.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari