Drače i Lavande

0

U novoj  rubrici radnog naziva “Drače i Lavande”, tjedno  ćemo  nagrađivati dvije osobe: Dračom ćemo nagraditi najnegativniju osobu tjedna, a Grančicom Lavande najpozitivniju!

dracaOvotjedna Drača ide gospodinu Slavku Liniću

Državni dug premašio je 220 milijarda kuna u 2013. godini i popeo se na čak 67 posto BDP-a. Taj je alarmantni podatak objavio Državni zavod za statistiku. Za Vladu koja je mandat počela najavom da žele zaustaviti zaduživanje, porazna je činjenica da je u dvije godine Kukuriku vladavine dug veći gotovo 50 milijarda kuna. 

linic

No ministar financija Slavko Linić i dalje tvrdi da je to rezultat prošle Vlade i ne želi uopće preuzeti odgovornost. Osim poražavajućih rezultata ministar Linić najavio je i još neke reforme i planove istaknutog ‘socijalnog’ karaktera. Tako je prošlog tjedna obznanio kako će ove godine smanjiti potpore iz državnog proračuna u poljoprivredi, naglasio neizbježnost uvođenja sumnjivog novog načina oporezivanja nekretnina koji će dodatno opteretiti građane i naposljetku zaključio kako će državni dug još i dalje nezaustavljivo rasti te ‘ostaje pitanje da li ćemo se zaustaviti do 80 posto BDP-a’. Uz sve to Slavko Linić u potpunosti ignorira afere Šegon, Merzel i prodaju Croatia osiguranja, iako je u njima lociran kao jedan od odgovornih za nezakonitosti i propuste.

[divide]

lavandaLavandu dodjeljujemo rektoru Damiru Borasu

Damir Boras je novi rektor Sveučilišta u Zagrebu kojega su 15.travnja 2014., na izvanrednoj sjednici tajnim glasovanjem izabrali članovi sveučilišnoga Senata. 

“Bez svijesti o vlastitom identitetu i kulturi nema ni vrhunske znanosti, bez vrhunske filozofije nema ni vrhunske fizike”, rekao je Boras. Istaknuo je da će, sukladno tome, kao rektor promicati one temeljne vrijednosti koje su potrebne da bi Hrvatska izašla iz krize. Objasnio je kako je riborasječ o “osnovnim biblijskim vrijednostima koje su nam svima zajedničke i koje stoje u temelju Europe, iako ne i u europskome Ustavu”.

Boras je uvjeren kako ćemo svi zajedno na tome putu ustrajati i osigurati da Sveučilište ne samo preživi “teške godine koje su iza nas, a možda su još i ispred nas, već učiniti sve da unaprijedimo Sveučilište”.

Dodao je kako smo svi svjesni da Hrvatska nije samo u krizi identiteta, već i u krizi morala i temeljnih vrijednosti na čemu, istaknuo je, moramo raditi i na tome poslu očekuje suradnju svake vlasti sa zagrebačkim tako i ostalim hrvatskim sveučilištima.

 

ivona/kamenjar.com

facebook komentari