Connect with us

BiH

Dragan Čović: Bit će nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda

Objavljeno

on

”Bit će nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda”, rekao je Čović i dodao da je bošnjačka strana svjesna opasnosti poteza koje povlači. 

”Priželjkujem dan kada će se Hrvati prestati mobilizirati oko HDZ-a”, rekao je u intervjuu za Večernji list Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH.

Rekao je kako traži izmjene o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva kroz legitimno predstavljanje. ”To možemo riješiti tako da izmijenimo Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava ako bi izmjene išle u tome pravcu. Ako je za većinu Hrvata izbor Dragan, Dervo, Jakob ili netko treći, ja nemam problema s time. Ali to mora biti odluka Hrvata”, rekao je, između ostalog Čović.


Kaže kako Bošnjaci, ako žele očuvati državu kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore te da su Hrvati partner s kojim se može razgovarati u BiH. ”Bošnjaci ako žele očuvati BiH kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore, a Hrvati su partneri sa kojima se može razgovarati u BiH”, rekao je te dodao kako je uvjeren da će bošnjačka strana učiniti da se Federacija BiH transformira kao dominantno entitet Bošnjaka u vrlo praktičnom smislu.

”Bit će nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda”, rekao je Čović i dodao da je bošnjačka strana svjesna opasnosti poteza koje povlači. Poručio je kako BiH ima svoju budućnost i da njegov optimizam nije presušio, ali uz uvažavanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.


Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čović je rekao da HDZ traži izmjene o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva BiH kroz legitimno predstavljanje. ”To možemo riješiti tako da izmijenimo Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava ako bi izmjene išle u tom smjeru”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je najavio da će poslije uskoro biti održani sastanci, kojima bi se, uz dužnosnike SAD i EU, pridružili predstavnici međunarodnih organizacija koje mogu pravno pomoći. ”Očekujem da je realno tijekom svibnja usuglasiti ono što je moguće. Naš stav je jasan. Tražimo otklanjanje svih oblika diskriminacije”, poručio je Čović.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari