Pratite nas

BiH

Dragan Čović: HDZ BiH će podržati Kolindu Grabar Kitarović u predsjedničkoj utrci

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović potvrdio je kako će njegova stranka podržati sadašnju hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović u utrci za još jedan mandat, a izrazio je nadu i kako će predstojeće predsjedavanje Hrvatske Vijećem Europske unije pomoći BiH da sustigne druge države regije u nastojanjima da se priključe EU, objavio je u ponedjeljak sarajevski “Dnevni avaz”.

U intervjuu za ovaj list Čović je kazao kako je njegova stranka osigurati potporu Grabar Kitarović i u predstojećoj kampanji za predsjedničke zbore.

“HDZ BiH će se priključiti kampanji kada ona formalno počne”, kazao je Čović potvrdivši na taj način nastavak bliske suradnje dva HDZ-a u izbornim kampanjama.

Građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo imaju pravo glasovati na izborima za predsjednika Hrvatske i njihovi glasovi vrijede kao i glasovi svih građana koji žive u Hrvatskoj, dok na izborima za Hrvatski sabor glasuju u okviru izborne jedinice za dijasporu koja bira tri zastupnika.

Čović je kazao kako se nada da bi uloga koju će Hrvatska iduće godine imati u EU mogla pomoći BiH u napreku ka članstvu u Uniji, koje i dalje smatra iznimno važnim bez obzira na negativne signale što ih je poslala Francuska protiveći se otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Čini mi se da predsjedavanje Hrvatske Unijom u prvoj polovici sljedeće godine daje šansu da BiH sustigne Albaniju i Sjevernu Makedoniju jer smo mi sve uvjete ispunili osim što nismo formirali vlast,“ kazao je Čović.

Izaslanstva HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu s Bakirom Izetbegovićem trebala su se sastati u ponedjeljak u nastojanju da deblokiraju proces uspostave vlasti, no taj je sastanak u zadnji trenutak odgođen, a Čović je ustvrdio kako je to bilo zbog privatnih Izetbegovićevih obveza te da će sastanka biti idućeg tjedna.

Čović je potvrdio kako će on u pregovorima sa SDA nastaviti inzistirati na izmjenama izbornog zakona.

“Ključ je Izborni zakon. Sigurno ćemo otvoriti pregovore i temeljno je načelo da jedan narod ne bira drugome predstavnike ili, pojednostavljeno, želimo imati legitiman izbor predstavnika naroda tamo gdje to nalaže ustav. Mi moramo govoriti i o Mostaru gdje izbore nismo održali 12 godina. To su primarna pitanja koja su i obveza iz odluka Ustavnoga suda BiH“, kazao je Čović sugerirajući kako bi najbolje rješenje bio izborni model kojega primjenjuje Belgija.

Njegov recept za deblokadu funkcioniranja vlasti na državnoj razini je da se Vijeće ministara BiH uspostavi odmah, a da to tijelo onda postupno nastavi raditi na provedbi reformi koje bi BiH približile NATO-u.

Čović je kazao kako članstvo u NATO-u jest cilj kojega podupire i njegova stranka, ali smatra da na tome ne treba inzistirati, kako to radi SDA, jer je riječ o procesu koji, po njegovu sudu, neće biti okončan niti za 20 godina ako se nastavi sadašnjim tempom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Oružane snage BiH nabavljaju nove helikoptere

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš potpisat će danas (petak, 13. prosinca 2019. godine) ugovor o nabavi novih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji svečanog potpisivanja ugovora, koja će se održati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu nazočit će visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, kao i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, najavljeno je iz Ministarstva obrane.

Bit će održan i sastanak ministrice obrane BiH Marine Pendeš i veleposlanika SAD-a u BiH Erica Nelsona te videoprezentacija novog helikoptera.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović i Čović bez suglasnosti o izmjenama izbornog zakona, proces uspostave vlasti opet blokiran

Objavljeno

na

Objavio

Proces uspostave nove vlasti u Bosni i Hercegovini ponovo je blokiran jer Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH ne mogu postići suglasnost da se to istodobno provede na državnoj i na razini Federacije BiH, potvrdili su u četvrtak predsjednici tih stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

“HDZ i SDA ne uspijevaju naći rješenja za probleme koje imamo što ne znači da ih nećemo naći”, kazao je novinarima Izetbegović nakon sastanka kojega je u Sarajevu održao s Čovićem.

Potvrdio je kako SDA želi da uporedo s uspostavom novog vijeća ministara bude formirana i nova izvršna vlast na razini Federacije BiH gdje dvije stranke odavno imaju osiguranu većinu u entitetskom parlamentu i načelno su se suglasile kako će nastaviti koalirati i u ovom mandatu.

Izetbegović je pojasnio kako je moguće da zbog toga što HDZ BiH inzistira da se prije uspostave nove vlade Federacije BiH postigne dogovor o izmjenama izbornog zakona, SDA jednostavno ne kandidira svoje kadrove za novo Vijeće ministara pa onda ni to tijelo neće biti imenovano.

Zastupnički dom parlamenta BiH prošlog je tjedna potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za novog predsjedatelja vijeća ministara no on ne može preuzeti tu dužnost sve dok parlament ne potvrdi sve nove ministre.

Prema koalicijskom sporazumu kojega su ranije postigli Izetbegović, Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, za bošnjačku su kvotu ostavljena ministarstva vanjskih poslova, obrane i sigurnosti.

SDA će te resore podijeliti sa svojim koalicijskim partnerima odnosno s Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića pa je izvjesno da ni te dvije stranke neće predložiti kandidate za ministre ukoliko se na takav potez odluči Izetbegovićeva stranka.

Čović je pak nakon neuspjelih razgovora u četvrtak s Izetbegovićem rekao kako nije ni bilo ambicije da se postigne konačni dogovor “nego da se nastavi razgovarati o otvorenim pitanjima”.

“Posao s vijećem ministara treba privesti kraju i mi smo imena svojih kandidata predali a svemu ostalom će tri partnera i dalje razgovarati”, kazao je Čović dodajući kako će ono o čemu se ne uspiju dogovoriti “ostati kako jest”.

Potvrdio je kako se HDZ i SDA i dalje spore oko toga kako izmijeniti izborni zakon no obećao je kako će se u Mostaru naredne godine sigurno održati lokalni izbori kojih nije bilo još od 2008.

Sada je najveći problem dogovoriti neki novi model izbora za članove Predsjedništva BiH kao i za zastupnike u Domu naroda parlamenta Federacije BiH a Čović je kazao kako HDZ ne odustaje od zahtjeva da to budu rješenja koja će osigurati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tim tijelima vlasti, a ne da im ih biraju Bošnjaci.

“Minimum je da Hrvati mogu birati svog predstavnika”, kazao je Čović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari