Pratite nas

BiH

Dragan Čović: HNS BiH ne odustaje od izmjene izbornog zakona radi ulaska u vlast

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović odbacio je u ponedjeljak nagađanja da bi ovaj politički blok mogao pristati na ulazak u vlast u Federaciji BiH te odustati od zahtjeva za izmjenom izbornog zakona BiH kojim bi se onemogućilo da drugi biraju Hrvatima političke predstavnike kao što je to bio slučaj sa Željkom Komšićem kojega su u Predsjedništvo BiH izabrali Bošnjaci.

“Ja se nadam da ćemo naći partnere da možemo promijeniti izborni zakon i otvoriti sve pozitivne europske procese u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović nakon konstituirajuće sjednice predsjedništva HNS-a BiH.

Upitan da pojasni je li izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH povezan s izmjenom izbornog zakona, Čović je pojasnio da HNS nije promijenio stajalište.

“Nema tu nikakvih ultimatuma. HNS BiH je svoje kazao – nikada više bošnjački narod neće svojim glasovima birati dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović.

Na zadnjim izborima je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić glasovima Bošnjaka. Zbog toga sve hrvatske stranke traže izmjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje u nacionalno koncipirane institucije poput Predsjedništva BiH i Doma naroda.

Iako je počesto optimističan u procjenama ishoda političkih procesa, oko dobivanja statusa kandidata s Europskom unijom, izrazio je sumnje da ga BiH može dobiti prije jeseni s obzirom da slijede izbori za Europski parlament te konstituiranje novih europskih institucija.

“Bojim se da nas u svim izvješćima neće biti upravo zbog kalendara. Prije desetog mjeseca i novog saziva unutar europskih institucija, mislim da nije realno dobiti kandidacijski status”, rekao je Čović.

Po njegovim riječima vlasti BiH, ali i predstavnici institucija EU-a, su pogriješili što ova zemlja nije još prošle godine dobila status kandidata za članstvo. On se zauzeo i za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

Upitan kako komentira odluku maškara da u Čapljini spale lutku s likom Željka Komšića, Čović je rekao kako se radi o karnevalu te da se on osobno ne bavi “drugim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Šest godina zatvora pripadniku tkz Armije BiH zbog ubojstva civila hrvatske nacinalnosti

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pravomoćno osudio bivšeg pripadnika Armije BiH Fikreta Mrkonjića na šest godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za ratni zločin ubojstva civila hrvatske nacionalnosti.

Fikret Mrkonjić (65) je osuđen po optužnici koju je 2016. godije protiv njega podignulo Županijsko tužiteljstvo u Tuzli. Presudom je potvrđeno kako je on kriv jer je kao pripadnik vojne policije Armije BiH u rujnu 1993. godine prouzročio smrt jednog Hrvata.

Mrkonjić i još jedan vojni policajac u Banovićima su na ulici zaustavili muškarca hrvatske nacionalnosti, potom ga odveli u imrpovizirani zatvor i tamo ga metalnim palicama pretukli do smrti.

Drugi sudionik u tom zločinu nakon rata je preminuo.

Mrkonjić je osuđen zbog kršenja odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola o zaštiti žrtava oružanih sukoba.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je prvostupanjsku presudu koju je u studenom 2018. godine donio Županijski sud u Tuzli. Izricanje te presude obilježio je incident u kojemu se Mrkonjić u sudnici pokušao spaliti, a brzom intervencijom život su mu spasili pripadnici Pravosudne policije.

Mrkonjić je pri tom ipak zadobio opekline na nozi a ozlijeđen je i pravosudni policajac koji je intervenirao kako bi ugasio vatru.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Oni koji su izvukli milijune iz Aluminija moraju odgovarati

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović zatražio je u ponedjeljak od istražnih tijela u Bosni i Hercegovini da rasvijetle poslovanje mostarskog Aluminija tvrdeći da su posljednjih 20-tak godina iz te prošloga tjedna ugašene kompanije ‘isisani deseci milijuna maraka’ te je izrazio optimizam da će uskoro ponovno početi raditi.

“Oni koji danas pokušavaju, a godišnje su isisavali desetine milijuna maraka, zaštiti svoju poziciju poručujem da je neće moći zaštiti. Sve će izaći na vidjelo do zadnje marke. Tko god da je to radio od mojih najrođenijih nadalje”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru u stanci sjednice Hrvatskog narodnog sabora BiH. On je tako prvi put komentirao događanja u Aluminiju i prosvjede koji su organizirani ispred središnjice HDZ-a BiH prošloga tjedna.

On je dodao kako istraga mora pokazati tko je odgovoran za propast i izvlačenje milijuna iz Aluminija ali i loše vođenje kompanije. Dodao je kako neće dopustiti da se odgovornost za kriminalna djela prebacuje na politiku. Odbacio je bilo kakvu osobnu odgovornost tvrdeći da je posljednjih godina isključivo pokušavao pomoći opstanku Aluminija.

“Ne postoji baš nikakva, ali baš nikakva osobna, moralna, kakva god hoćete, moja odgovornost. Čak štoviše, ako se nekome trebalo zahvaliti što je radio zadnjih 4, 5 godina jer bi se tada dogodilo ono što je eskaliralo prošlog tjedna”, rekao je Čović.

Dodao je kako je preduvjet za nastavak proizvodnje raščišćavanje odnosa . “Morat će netko odgovarati za to što je radio. Bez toga uzalud je cijela priča. Ja vjerujem da ta kuća na posve drukčijim osnovama ima svoju budućnost”, dodao je Čović.

On je očekuje da će proizvodnja uskoro biti pokrenuta u pogonima Aluminija, te da je ključno zajamčiti položaj 900 radnika.
Čović je jutros razgovarao s predstavnicima radnika i uprave u mostarskom Aluminiju nakon čega je najavljeno kako analize ukazuju da se proizvodnja ponovno može pokrenuti u pogonima Ljevaonice, a zatim i Anoda dok tek treba napraviti analize što bi značilo ponovno pokretanje Elektrolize koja je najviše stradala.

Čović je na konferenciji za novinare u stanci zasjedanja HNS-a BiH najavio i zaokret u odnosu prema bošnjačkim i srpskim strankama ističući kako hrvatske stranke više neće biti partner onima koji blokiraju uspostavu vlasti i protive se promjeni izbornog zakona, čime je smjerao na poteze vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

“Poruke će biti snažne, vjerojatno snažnije nego do sada da oni koji blokiraju funkcioniranje države BiH kako bi se dodatno proizvodile krize na svim razinama vlasti, pa vješto ili nešto manje vješto upravljaju tim krizama, neće više imati takav vid naše potpore”, rekao je Čović.

Ustrajat će na tome da se do kraja godine donesu izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se zajamčila jednakopravnost Hrvata i legitimno političko predstavljanje.

(Hina)

 

Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari