Pratite nas

BiH

Dragan Čović: HNS BiH ne odustaje od izmjene izbornog zakona radi ulaska u vlast

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović odbacio je u ponedjeljak nagađanja da bi ovaj politički blok mogao pristati na ulazak u vlast u Federaciji BiH te odustati od zahtjeva za izmjenom izbornog zakona BiH kojim bi se onemogućilo da drugi biraju Hrvatima političke predstavnike kao što je to bio slučaj sa Željkom Komšićem kojega su u Predsjedništvo BiH izabrali Bošnjaci.

“Ja se nadam da ćemo naći partnere da možemo promijeniti izborni zakon i otvoriti sve pozitivne europske procese u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović nakon konstituirajuće sjednice predsjedništva HNS-a BiH.

Upitan da pojasni je li izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH povezan s izmjenom izbornog zakona, Čović je pojasnio da HNS nije promijenio stajalište.

“Nema tu nikakvih ultimatuma. HNS BiH je svoje kazao – nikada više bošnjački narod neće svojim glasovima birati dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović.

Na zadnjim izborima je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić glasovima Bošnjaka. Zbog toga sve hrvatske stranke traže izmjene izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje u nacionalno koncipirane institucije poput Predsjedništva BiH i Doma naroda.

Iako je počesto optimističan u procjenama ishoda političkih procesa, oko dobivanja statusa kandidata s Europskom unijom, izrazio je sumnje da ga BiH može dobiti prije jeseni s obzirom da slijede izbori za Europski parlament te konstituiranje novih europskih institucija.

“Bojim se da nas u svim izvješćima neće biti upravo zbog kalendara. Prije desetog mjeseca i novog saziva unutar europskih institucija, mislim da nije realno dobiti kandidacijski status”, rekao je Čović.

Po njegovim riječima vlasti BiH, ali i predstavnici institucija EU-a, su pogriješili što ova zemlja nije još prošle godine dobila status kandidata za članstvo. On se zauzeo i za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om.

Upitan kako komentira odluku maškara da u Čapljini spale lutku s likom Željka Komšića, Čović je rekao kako se radi o karnevalu te da se on osobno ne bavi “drugim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ilegalni migrant u Sarajevu pokušao se ‘prošvercati’ na zrakoplov za Beč

Objavljeno

na

Objavio

U sarajevskoj zračnoj luci u četvrtak se dogodio incident u kojemu je, kako javljaju lokalni mediji, jedan ilegalni migrant pokušao ući u zrakoplov na liniji za Beč pa je u toj nakani uspio zaobići sve sigurnosne provjere i dospio do uzletišta, a tek su ga tu svladali i uhitili pripadnici Granične policije BiH.

Iz uprave zračne luke u Sarajevu potvrdili su samo kako je došlo do incidenta te kako je u tijeku istraga nakon koje će biti objavljeno više detalja.

“Na terenu su tužitelj i pripadnici Granične policije. Cijeli se slučaj istražuje”, kazala je glasnogovornica zračne luke Sanja Bagarić Arnaut.

Televizija N1 objavila je kako je jutarnji let za Beč kasnio dva sata. To se dogodilo nakon što su se kod zrakoplova odjednom zatekle nepoznate osobe. Reagirali su policajci i pripadnici osiguranja zračne luke, no svi su putnici nakon toga morali izaći iz zrakoplova da bi se proveo dodatni protudiverzijski pregled.

Neki su putnici nakon toga odustali od leta bojeći se za svoju sigurnost.

Portal Klix je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je incident zapravo prouzročio migrant koji je u nakani da se ukrca u zrakoplov preskočio zaštitnu ogradu i potom preko piste došetao do zrakoplova.

Dodatnu je zabunu prouzročio jer je navodno nosio odoru djelatnika zaposlenih na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova pa je tek u zadnji trenutak opaženo kako je riječ o “ilegalcu” koji se pokušavao pošvercati na let za Beč.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bolnica u Novoj Biloj je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

U središnjoj Bosni otvoren novi dio bolnice koju je sufinancirala Hrvatska

Novoizgrađeni dio bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u mjestu Novoj Biloj kod Viteza, koju je sufinancirala i hrvatska vlada, u srijedu su zajedno otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović, ravnatelj te bolnice Velimir Valjan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izgradnjom novoga dijela dobivaju se prošireni kapaciteti koji će omogućiti nove usluge građanima u bolnici koja je nastala u jeku najtežeg rata u središnjoj Bosni.

“Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije“, rekao je predsjednik HNS-a Čović zahvalivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na potpori u izgradnji novoga dijela bolnice.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, dodao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, istaknuo je kako je izgradnja bolnice vrlo važan segment opstanka i opstojnosti Hrvata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je i monografija bolnice u Novoj Biloj autora Zvonimira Čilića.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari