Connect with us

BiH

Dragan Čović: Hrvati nisu primjereno zastupljeni kroz dva entiteta.

Objavljeno

on

Mostarska bolnica pokazatelj je u kakvim su odnosima Bošnjaci i Hrvati

Mehanizam koordinacije se ne može mijenjati izbacivanjem županija i Brčko distrikta, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ističući da su županije važne za Hrvate jer je to jedini dio vlasti u BiH u kojem su primjereno zastupljeni kao što nalaže ustavna ravnopravnost.

Čović je za Večernji list rekao kako smatra da Hrvati nisu primjereno zastupljeni kroz dva entiteta.

“U Republici Srpskoj zastupljeni smo sa 1,5 posto stanovništva, a samo zahvaljujući razumijevanju te pozicije omogućeno je da imamo pojedinačne predstavnike u vlasti, iako to praktično ne bismo mogli imati”, rekao je Čović.

Naveo je kako je u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH Hrvata 22,5 posto, te da izvršna vlast u FBiH funkcionira tako da je devet Bošnjaka u Vladi, još trojica Srba koje izaberu bošnjačke stranke, dok je samo pet Hrvata.

Rekao je kako Bošnjaci mogu preglasati Hrvate prilikom odlučivanja, što se u posljednjih nekoliko mjeseci događalo često i ističe da su županije vrlo važne zato jer omogućavaju da Hrvati, tamo gdje imaju većini, artikuliraju svoj glas.

Čović je bošnjačko-hrvatske odnose opisao i na primjeru bolnice u Mostaru koju su dužnosnici SDA blokirali zbog poreznih dugovanja iako je isti slučaj sa sarajevskom bolnicom koja normalno radi.

“To je skandalozno. I to opisuje hrvatsko-bošnjačke odnose”, istaknuo je Čović i dodao kako će stvari krenuti naprijed kada se shvati da se bez Hrvata ne mogu donositi nikakve odluke.

Naglasio je kako je na sastanku s ostala dva člana Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, rekao kako se mehanizam koordinacije ne može mijenjati izbacivanjem županija i Brčko distrikta, prenijela je Srna.

Čović je napomenuo da je BiH potrebna potpuna reorganizacija da bi normalno funkcionirala, te da HDZ jasno zagovara uspostavljanje BiH s četiri federalne jedinice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR