Connect with us

Komentar

Dragan Čović: Hrvati su etnički očišćeni iz RS, ali i iz većinski bošnjačkih područja u BiH

Objavljeno

-

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da će objava rezultata popisa pučanstva potvrditi kako su Hrvati etnički očišćeni s prostora Republike Srpske, ali i s većinskih bošnjačkih područja, te je najavio posjetu banjolučkom biskupu Franji Komarici. 

[ad id=”93788″]

“Hrvati su najmalobrojniji narod, što će pokazati popis pučanstva, ali ne treba podcijeniti da postoje potpuno etnički očišćeni prostori nakon 1995. godine. To je Sarajevo, Tuzla, Zenica osim Žepča, bihaćki prostor, ali i cijelo područje Republike Srpske. Tu licitirati gdje smo više ili manje očišćeni je sramno. Nažalost svugdje u ovim sredinama predstavljamo između jedan i 1,5 posto”, rekao je Čović u ponedjeljak u Mostaru.

On je, upitan o slučaju optužbi koje je na račun biskupa Komarice iznio predsjednik RS-a Milorad Dodik i tamošnje srpske stranke jer je biskup usporedio stradanja Hrvata Banja Luke u Domovinskom ratu sa zbivanjima iz Bleiburga, ocijenio kako je pogrešno vraćati se i licitirati s prošlošću.

“Bojim da smo se previše vratili u povijest i to nikome ne donosi ništa dobro. Trebamo pod hitno izaći iz tih slučajeva. Sljedeći tjedan planiram posjetiti biskupa Komaricu i s njim razgovarati oko organizacije okruglog stola i rješavanja problema povratka”, rekao je Čović.

On je nakon sjednice čelništva Hrvatskog narodnog sabora BiH istaknuo je da će čelnici hrvatskih stranaka okupljenih oko HNS-a postići dogovor oko zajedničkih kandidata za načelnike svih općina i listi za vijeća u općinama gdje su Hrvati malobrojni gdje bi podjelama mogli ugroziti narodnu poziciju.

Pojasnio je da će u općinama gdje su Hrvati marginalni, od Republike Srpske, ali i čitave Sarajevske županije, Zeničko-dobojske, Tuzlanske županije i regije Bihaća, sve hrvatske stranke biti zajedno kako bi pokazale dobru volju i znak ohrabrenja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari