Connect with us

BiH

Dragan Čović: HVO je od agresije spasio Hrvate, koji sada vode zemlju u EU i NATO

Objavljeno

-

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović ocijenio je u petak u Kiseljaku kako su se uspostavom Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) prije 27 godina Hrvati uspjeli očuvati u toj zemlji te da danas predvode BiH prema euroatlantskim integracijama, EU i NATO-u.

“Tamo gdje nije bilo Hrvatske zajednice Herceg Bosne, HVO-a i kasnije Hrvatske republike HB, hrvatski narod nije opstao”, rekao je supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Dodao je kako su pripadnici HVO-a uspjeli sačuvati Hrvate “u nemogućim ratnim uvjetima, braneći našu domovinu, naš narod i davši doprinos u ostvarenju samostalnosti Republike Hrvatske”.

Po Čovićevim riječima sada je ključna zadaća hrvatskoga vodstva i hrvatske sastavnice oružanih snaga u normaliziranju odnosa u BiH te približavanju zemlje prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

„Svima želimo dati do znanja da BiH kroz Hrvate kao jednakopravan narod na svakom dijelu ima svoju euroatlantsku budućnost. To nam je svima ključni zadatak i vi nam u tome morate pomoći“, rekao je Čović u Kiseljaku obraćajući se postrojenim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

U kiseljačkoj vojarni “Mato Lučić Maturica” nazočnima se obratio i zapovjednik prve pješačke pukovnije kazavši kako je HVO ustrojen u trenutku kada se raspao sustav obrane u BiH 1992.

„Stvaranje HVO-a bila je zaštitna reakcija. Raspadom tadašnjeg sustava utemeljeno je Hrvatsko vijeće obrane. Cilj je bio stvoriti uvjete za opstanak i izgradnju institucija koje će jamčiti prosperitet hrvatskog ali i svih drugih naroda unutar BiH”, rekao je pukovnik Martin Pažin.

HVO je utemeljen 8. travnja 1992. kao oružana snaga Hrvata u BiH pred nastupajuću agresiju. Na završetku rata HVO je kontrolirao više od 23 posto teritorija Bosne i Hercegovine.

Postao je dio oružanih snaga Vojske Federacije, a nakon toga i Oružanih snaga BiH nakon integracije srpskih, hrvatskih i bošnjačkih postrojbi u jedinstvene Oružane snage BiH.

(Hina)

 

27. obljetnica osnutka HVO-a HB i 14. obljetnica 1. pješačke pukovnije OS BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari