Connect with us

BiH

Dragan Čović i američki veleposlanik pozvali na uspostavu vlasti na svim razinama u BiH

Objavljeno

-

Foto: Dragan Čović/twitter

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i američki veleposlanik u toj zemlji Michael Murphy pozvali su u četvrtak na uspostavu vlasti na svim razinama u BiH, pri čemu Čović inzistira na ustavnim i izbornim reformama kao temelju napretka zemlje.

Kako je objavljeno nakon susreta održanog u Mostaru, Čović je američkom diplomatu rekao kako je potrebno provesti reforme kako bi se zemlja pomakla prema prosperitetu i napretku. “Izmjene izbornog zakona i ograničene ustavne promjene ključne su, ne samo za unutarnja pitanja, nego i za čvrst napredak na našem putu ka EU”, naveo je Čović u objavi na Twitteru.

Američki veleposlanik Michael Murphy je pak istaknuo kako je potrebno ubrzati uspostavu učinkovitijih i odgovornijih vlada na svim razinama.

Prošloga tjedna izabrano je državno Vijeće ministara BiH u cijelosti, te je obavljena kompletirana uspostava oba doma državnog Parlamenta. Prethodno je imenovana Vlada Republike Srpske, dok još nije došlo do izbora nove Vlade Federacije BiH na temelju rezultata općih izbora održanih u listopadu prošle godine.

Problem je nastupio jer Stranka demokratske akcije (SDA) ima većinu u bošnjačkom klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, što joj daje mogućnost izbora bošnjačkog potpredsjednika Federacije BiH te utjecaja na proceduru izbora federalne vlade. Istodobno stranke okupljene oko stranaka probošnjačkog i građanskog bloka osmorke ne žele s njom koalirati. Stranke osmorke koje predvodi SDP BiH, Naša stranka te Narod i pravda ranije su potpisale sporazum o uspostavi vlasti s HDZ-om BiH te vodećom srpskom strankom Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Novi ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ustvrdio je u četvrtak kako će Stranka demokratske akcije (SDA) definitivno ostati u oporbi i unatoč svim nastojanjima neće uspjeti ući u novu vlast niti će moći blokirati njen rad.

Konaković je kazao kako će bošnjačko-građanski blok, kojega na razini Federacije BiH čini osam stranaka, sigurno preuzeti vlast i na razini tog entiteta bez obzira na činjenicu da tamo SDA može pokušati blokirati taj proces s obzirom da ima većinu u klubu Bošnjaka Doma naroda federalnog parlamenta.

Konaković: Vladajuća većina u BiH stabilna, SDA neće uspjeti s blokadama

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ustvrdio je u četvrtak kako će Stranka demokratske akcije (SDA) definitivno ostati u oporbi i unatoč svim nastojanjima neće uspjeti ući u novu vlast niti će moći blokirati njen rad.

Nakon prve sjednice Vijeća ministara BiH u novom sazivu, koji je potvrđen prošlog tjedna, Konaković je novinarima u Sarajevu kazao kako je nova vladajuća većina stabilna te da neće uspjeti nikakvi pokušaji njezina razbijanja.

“Nastup mojih kolega (u Vijeću ministara) me oduševljava”, kazao je Konaković, čija stranka Narod i pravda (NiP) čini sastavni dio bošnjačko-građanskog bloka od šest stranaka koji je sada na državnoj razini u koaliciji s HDZ BiH i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Konaković je najavio i kako uskoro slijede smjene kadrova SDA u bitnim državnim agencijama, a prvi na popisu je Osman Mehmedagić, dugogodišnji ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije (BiH) koji slovi za osobu blisku čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Konaković je kazao i kako će bošnjačko-građanski blok, kojega na razini Federacije BiH čini osam stranaka, sigurno preuzeti vlast i na razini tog entiteta bez obzira na činjenicu da tamo SDA može pokušati blokirati taj proces jer ima većinu u klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta.

“Budu li (SDA) blokirali i pokušaju li zaustaviti život u Federaciji BiH imamo model kojim ćemo tu blokadu obezvrijediti”, najavio je Konaković koji tvrdi da “osmorka” i HDZ BiH imaju jasnu parlamentarnu većinu i da će predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić uskoro postati novi federalni premijer.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović početkom tjedna je najavio kako bi novi premijer Federacije mogao biti izabran u narednih 10 do 15 dana, a nova vlada bi mogla biti potvrđena do kraja veljače. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari