Connect with us

BiH

Dragan Čović: Izbjeglicama je dosta patnje i problema pa nas zaobilaze

Published

on

Možda je naša sreća, ako je to uopće sreća, da nismo baš značajna zemlja i omiljena kao krajnje odredište svih tih ljudi, jer njima je dosta patnje i problema pa nas zaobilaze.

[ad id=”68099″]

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, krajem ovog tjedna putuje u višednevnu posjetu New Yorku, gdje će predvoditi izaslanstvo BiH na 70. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Povodom toga, Čović za “Avaz” kaže da je predviđeno njegovo obraćanje i sudjelovanje u razgovorima o Razvojnoj agendi, potom na konferenciji posvećenoj ravnopravnosti žena, konferenciji o borbi protiv ISIL-a, kojoj će prisustvovati na osobni poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame, a obratit će se i na generalnoj debati UN-a.

Veoma je važno, kaže Čović, što se u ovom trenutku u kabinetima sva tri člana Predsjedništva BiH, uz materijale koje je pripremilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, usuglašavaju govori koje će on održati u SAD.

”Ne želimo nikakve improvizacije, nego jedinstven i usuglašen stav kako ne bi došlo do bilo kakvih naknadnih komentara kada se vratimo”, ističe Čović.

Komentirajući aktualnu izbjegličku krizu u zemljama u našem okruženju, prvenstveno kaže da je zabrinut i da suosjeća s izbjeglicama, ali i napominje kako su posljednja događanja otkrila brojne nedostatke u sustavima zemalja da se suoče s ovim problemom. Prema njegovim riječima, neke analize govore čak i o devet milijuna ljudi koji su pomjereni sa svojih ognjišta, što može značiti da se pravi val izbjeglica tek očekuje.

”Možda je naša sreća, ako je to uopće sreća, da nismo baš značajna zemlja i omiljena kao krajnje odredište svih tih ljudi, jer njima je dosta patnje i problema pa nas zaobilaze. Ali, to nam ne daje za pravo da nemamo vrlo jasne planove ako se i dogode neke takve situacije ko i kako treba reagirati. Mi moramo biti i preventivni i ozbiljni i zabrinuti ako tih planova nema”, naglašava Čović, dodajući da rješenje krize nije u podizanju ograda, postavljanju žica i slanju vojske na granice, te da se ovom problemu treba prići sustavno.

Čović očekuje da bi nova parlamentarna većina u FBiH mogla biti formirana studenom.

”Čini mi se da stvari idu u tom pravcu i ja sam optimist. Svi smo svjesni da je pravi partner za jednu kvalitetnu većinu SBB. Ali, da bi se to ispunilo, postoji previše tih sitnih detalja koji ne bi smjeli ostati ispod tepiha, pa da se brzo uđe u neku implementaciju i onda da oni na kraju isplivaju”, kazao je on.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari