Pratite nas

Nakon šestosatnog zasjedanje Predsjedništva HDZ BiH nije objavilo odluku o kandidatu

Objavljeno

na

Dragan Čović je kandidat HDZ­-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, doznaje Večernji list sa sjednice Predsjedništva HDZ­-a BiH koja je u tijeku.

dragan čović kandidat predsjedništvo

Čoviću je to drugi put da će krenuti u utrku člana Predsjedništva. Prvi put je izabran na izborima 2002. godine, ali je smijenjen odlukom Visokog predstavnika 2005. godine. Od tada do danas Čović je predsjednik HDZ-a BiH, a obnaša i dužnost zamjenika Predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Na sjednici Predsjedništva HDZ­a BiH danas se utvrđuju i liste od županija, entiteta i BiH za opće izbore koji će se 12. listopada održati u BiH.

Nakon šestosatnog zasjedanje Predsjedništva HDZ BiH nije objavilo odluku o kandidatu ove stranke za Člana Predsjedništva BiH niti tko su nositelji izbornih lista za Parlament BiH, Federalni parlament i županijske skupštine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Devedeset posto posla je završeno. Zbog zamorenosti odlučili smo  zasjedanje nastaviti sutra. Uvjeren sam da ćemo sutra za 2- 3 sata završit i ostatak posla. Nastavit ćemo sjednicu u 10, 30 i završiti, vjerujem, do 13 sati. Dok sve ne završimo bilo bi neozbiljno objavljivati tko su naši kandidati, nositelji lista i tako dalje, izjavio je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Čović je rekao kako izborne liste HDZ-a imaju sviježinu, kako je većina , više od 50 posto, novih imena i više od 40 posto žena i mladih od 30 do 60 posto. -Mislim da ćemo moći s ponosom kazati da imamo izuzetne liste, kazao je Čović.

Na upit hoće li on biti kandidat HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH, Čović je diplomatski odgovorio: -Službene potvrde neće biti ni sada. Nije problem prihvaćam li ja ili ne prihvaćam kandidaturu, ja sam tu otklonio onu personalnu dilemu koju sam imao, ali ja za to nemam potporu svoje obitelji, to je ključna stvar, kazao je Čovićr.

Dodao je kako će, koga god predloži HDZ BiH za tu funkiju, pobjediti u utrci za člana Predsjedništva BiH, te da će lista koju predvodi HDZ uvjerljivo dobiti izbore.

“Zapelo je oko izbornih listi HDZ BiH iz Hercegovačko-neretvanske županije, otkrio je za Hrvatski Medijski Servis član Predsjedništva ove stranke razloge zbog kojih vodeća hrvatska stranka u BiH danas nije donijela odluku o kandidatima za sve razine vlasti za predstojeće opće izbore u BiH.

– Čović nije bio zadovoljan kvalitetom izbornih lista za Federalni parlament iz Hercegovačko-neretvanske županije gdje je za nositelja liste predložen Denis Lasić i županijsku skupštinu čiji je predloženi nositelj Slađan Bevanda, izjavio je član vodstva HDZ BiH, govoreći pod uvijetom da ne bude imenovan.

Na upit jesu li sporni nositelji liste, ili,… izvor HMS-a odgovorio je: – zaključite sami.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva stranke izjavio je kako je 90 posto imena na izbornim listama usuglašeno, te da će Predsjedništvo sutra nastaviti zasjedanje, te za , kako je rekao, dva do tri sata završiti posao.

-Danas je urađena većina posla oko izbornih lista, gdje su dobrim dijelom analizirane i usuglašene liste za sve razine, ili većinu njih, a već sutra, Predsjedništvo će nastaviti s radom, odnosno, usuglasit će se još nekoliko sitnica, koje su ostale nedorečene, priopćeno je nakon sjednice iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

Zbog već dogovorene predaje kandidacijskih listi, u Središnje izborno povjerenstvo u Sarajevu, za ponedjeljak 14. srpnja u 12.00 sati, i uklanjanja bilo kakvih mogućnosti pogreške, a obzirom na ozbiljnost, te zbog današnje višesatne sjednice, Predsjedništvo je odlučilo sjednicu nastaviti sutra, gdje će se konačno usuglasiti ipotvrditi sve liste i nositelji istih, obrazloženo je u priopćenju.

Ostaje vidjeti, hoće li Čović tijekom sutrašnjeg dana uspijeti riješiti “sitnicu” i ishoditi promijene predloženih kadrova na izbornim listama iz HNž-u.

Nakon Čovićeve današnje izjave na konferenciji za novinare ostalo je i nejasno hoće li on biti kandidat HDZ BiH za Predsjedništvo BiH. Dobro upućeni izvori tvrde da hoće. No, on sam odgovarajući na izravan novinarski upit izjavio je večeras kako za takvo što nema potporu svoje obitelji.- Ja osobno nemam personalnih dilema oko toga. Ali nemam potporu svoje obitelji. I to je ključni problem, kazao je Čović.

HMS

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari