Connect with us

Nakon šestosatnog zasjedanje Predsjedništva HDZ BiH nije objavilo odluku o kandidatu

Published

on

Dragan Čović je kandidat HDZ­-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, doznaje Večernji list sa sjednice Predsjedništva HDZ­-a BiH koja je u tijeku.

dragan čović kandidat predsjedništvo

Čoviću je to drugi put da će krenuti u utrku člana Predsjedništva. Prvi put je izabran na izborima 2002. godine, ali je smijenjen odlukom Visokog predstavnika 2005. godine. Od tada do danas Čović je predsjednik HDZ-a BiH, a obnaša i dužnost zamjenika Predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Na sjednici Predsjedništva HDZ­a BiH danas se utvrđuju i liste od županija, entiteta i BiH za opće izbore koji će se 12. listopada održati u BiH.

Nakon šestosatnog zasjedanje Predsjedništva HDZ BiH nije objavilo odluku o kandidatu ove stranke za Člana Predsjedništva BiH niti tko su nositelji izbornih lista za Parlament BiH, Federalni parlament i županijske skupštine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Devedeset posto posla je završeno. Zbog zamorenosti odlučili smo  zasjedanje nastaviti sutra. Uvjeren sam da ćemo sutra za 2- 3 sata završit i ostatak posla. Nastavit ćemo sjednicu u 10, 30 i završiti, vjerujem, do 13 sati. Dok sve ne završimo bilo bi neozbiljno objavljivati tko su naši kandidati, nositelji lista i tako dalje, izjavio je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Čović je rekao kako izborne liste HDZ-a imaju sviježinu, kako je većina , više od 50 posto, novih imena i više od 40 posto žena i mladih od 30 do 60 posto. -Mislim da ćemo moći s ponosom kazati da imamo izuzetne liste, kazao je Čović.

Na upit hoće li on biti kandidat HDZ BiH za člana Predsjedništva BiH, Čović je diplomatski odgovorio: -Službene potvrde neće biti ni sada. Nije problem prihvaćam li ja ili ne prihvaćam kandidaturu, ja sam tu otklonio onu personalnu dilemu koju sam imao, ali ja za to nemam potporu svoje obitelji, to je ključna stvar, kazao je Čovićr.

Dodao je kako će, koga god predloži HDZ BiH za tu funkiju, pobjediti u utrci za člana Predsjedništva BiH, te da će lista koju predvodi HDZ uvjerljivo dobiti izbore.

“Zapelo je oko izbornih listi HDZ BiH iz Hercegovačko-neretvanske županije, otkrio je za Hrvatski Medijski Servis član Predsjedništva ove stranke razloge zbog kojih vodeća hrvatska stranka u BiH danas nije donijela odluku o kandidatima za sve razine vlasti za predstojeće opće izbore u BiH.

– Čović nije bio zadovoljan kvalitetom izbornih lista za Federalni parlament iz Hercegovačko-neretvanske županije gdje je za nositelja liste predložen Denis Lasić i županijsku skupštinu čiji je predloženi nositelj Slađan Bevanda, izjavio je član vodstva HDZ BiH, govoreći pod uvijetom da ne bude imenovan.

Na upit jesu li sporni nositelji liste, ili,… izvor HMS-a odgovorio je: – zaključite sami.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva stranke izjavio je kako je 90 posto imena na izbornim listama usuglašeno, te da će Predsjedništvo sutra nastaviti zasjedanje, te za , kako je rekao, dva do tri sata završiti posao.

-Danas je urađena većina posla oko izbornih lista, gdje su dobrim dijelom analizirane i usuglašene liste za sve razine, ili većinu njih, a već sutra, Predsjedništvo će nastaviti s radom, odnosno, usuglasit će se još nekoliko sitnica, koje su ostale nedorečene, priopćeno je nakon sjednice iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

Zbog već dogovorene predaje kandidacijskih listi, u Središnje izborno povjerenstvo u Sarajevu, za ponedjeljak 14. srpnja u 12.00 sati, i uklanjanja bilo kakvih mogućnosti pogreške, a obzirom na ozbiljnost, te zbog današnje višesatne sjednice, Predsjedništvo je odlučilo sjednicu nastaviti sutra, gdje će se konačno usuglasiti ipotvrditi sve liste i nositelji istih, obrazloženo je u priopćenju.

Ostaje vidjeti, hoće li Čović tijekom sutrašnjeg dana uspijeti riješiti “sitnicu” i ishoditi promijene predloženih kadrova na izbornim listama iz HNž-u.

Nakon Čovićeve današnje izjave na konferenciji za novinare ostalo je i nejasno hoće li on biti kandidat HDZ BiH za Predsjedništvo BiH. Dobro upućeni izvori tvrde da hoće. No, on sam odgovarajući na izravan novinarski upit izjavio je večeras kako za takvo što nema potporu svoje obitelji.- Ja osobno nemam personalnih dilema oko toga. Ali nemam potporu svoje obitelji. I to je ključni problem, kazao je Čović.

HMS

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari