Connect with us

BiH

DRAGAN ČOVIĆ: Kaplan je završio političku karijeru za sva vremena

Objavljeno

-

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže da ga ohrabruje što je u Stocu nakon prekinutog izbornog procesa 2. listopada uspostavljena normalnija životna klima bez napetosti i sigurnosnih izazova.

“Moramo vrlo jasno prepoznati što se dogodilo u Stocu, a nadam se da to nije teško, pri čemu vjerujem da sigurnosne službe već imaju dovoljno informacija o svim događajima”, rekao je Čović za Klix.ba.

“Najveća opasnost od svega je što očekivati od novih izbora u Stocu, ili od izbora bilo gdje u BiH, ako se prešuti ono što se dogodilo. Znači li to da, ako se nekom ne sviđa dinamika na terenu, on može razbacati stvari, otuđiti glasački materijal i fizički napasti nekoga?

To jednostavno ne smije biti bilo koja forma izuzetka i institucije moraju odraditi svoj posao”, kaže Čović.

Napominje da je tijekom boravka u Stocu posjetio i obitelj Marija Raguža koji se još uvijek nalazi u bolnici.

“Osoba koja ga je ‘spremila’ na liječenje u bolnicu ispija kave i u javnosti komentira što treba uraditi. To ne smije biti praksa i ja vjerujem da će SIP vrlo brzo zauzeti stav jer nam treba jasan odnos prema onome što se događalo”, dodaje Čović.

Prema njegovom mišljenju, apsolutno je neprihvatljivo da Salmir Kaplan (SDA – Inicijativa za Stolac) može ponovno biti kandidat na izborima u Stocu.

“Bojim se da je on svoju političku karijeru završio za sva vremena. Ono što je on uradio, bez obzira na to što je tome prethodilo, mislim da je najveću štetu napravilo njemu i povjerenju u taj izborni proces”, naglasio je Čović.

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a kaže da ne želi sugerirati institucijama države što da čine, ali napominje da je nedopustivo da ni nakon deset dana nema reakcije nadležnih dok su u drugim dijelovima BiH već privođeni oni koji su na bilo koji način ugrozili izborni proces.

“Što ćemo 2018. ako se netko naljuti i odluči pobacati sve? A u Stocu je i ranije bilo naznaka i ja sam o tome informirao međunarodne institucije, kako se ljudima iz Mostara plaćalo da se prijave u Stocu. Svi koji su to radili moraju računati na sankcije zbog budućih izbora”, kaže Čović.

Na pitanje o neregularnostima tijekom izbornog procesa na koji su se žalili iz Inicijative za Stolac, Čović kaže da je cijeli izborni proces pod nadzorom.

“Taj nadzor provode multietnički birački odbori u koje se imenuju predstavnici različitih političkih stranaka, pa imate OESS, neovisna udruženja koja prate izbore…

Postoji mogućnost da je netko pogriješio, iako mene uvjeravaju da nije, ali ne može to biti opravdanje za fizički napad. Ako postoje nepravilnosti piše se žalba, postoje institucije, ne možete reagirati tako što ćete nekoga napasti.

Kad sam razgovarao s gospodinom Izetbegovićem on mi je rekao da je netko Kaplana nazvao ‘balijom’. Ja sam rekao da to vrijeđa zdravu pamet, ali sam i ja čuo 100 puta slične izraze na svoj račun. No, nisam postupio tako da sam nekog napao”, kaže Čović.

Svoju izjavu da je Stolac “hrvatski prostor” Čović smatra reakcijom na sve ono što se događalo u Stocu.

“Naravno da sam to svjesno kazao iz jednog razloga: ne mogu pojmiti da se sve bošnjačke stranke, od desnice do ljevice, ujedine s ciljem da Stolac padne.

Pa neka mi netko objasni što znači da Stolac padne?”, pita Čović uz pojašnjenje da je rekao da će prostor Stoca uvijek biti u interesu hrvatske politike, odnosno kao hrvatski prostor, a svi koji tamo žele da žive moraju uživati najviše demokratske standarde.

Na konstataciju da su i hrvatske stranke nešto slično radile u pojedinim općinama u srednjoj Bosni Čović priznaje da bi za sve bilo najbolje da se prevaziđe ovakva vrsta mobilizacije.

“Moramo se osloboditi tih grčeva koji kod nas vladaju. No, mi u srednjoj Bosni nismo na te načine motivirali glasače, evo u Busovači je prošao kandidat SDA i ja to prihvaćam kao demokratsku volju birača”, kaže Čović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari