Dragan Čović i Kolinda Grabar-Kitarović o ključnim projektima potpore Hrvatima u BiH

8

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je bio u radnom posjetu Zagrebu. Susreo se s predstavnicima državnog vrha.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov nakon sastanka s Draganom Čovićem izjavio je kako su razgovarali o aktualnoj temi – uhićenjima u Orašju, koja, kako je rekao , izazivaju zabrinutost.

No, ova je tema otvorila dodatnu, važniju temu, a to je status hrvatskog naroda u BiH. Mora postojati jasna vizija, strategija za hrvatski narod u BIH i ta strategija treba doći od njihovih legitimnih predstavnika u toj zemlji. Hrvatska je ta koja im mora pružiti potporu, rekao je Petrov.

Prema njegovom mišljenju, ovako krupne stvari ne događaju se bez razloga. Hrvatski narod u BiH jedini je koji pruža otpor unitarističkim i centralističkim nastojanjima, jedini je zaštitnik europskih integracija. Očito u BiH postoje težnje da se zaustavi europski put, rekao je Petrov. Nije želio komentirati otkazivanje puta ministra Krstičevića u Sarajevo.

Uz predsjednika Sabora, sastanku su prisustvovali: potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak, potpredsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Miro Bulj te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.

Stredišnji dio posjeta Čovića bio je sastanak s predsjednicom Kolindom  Grabar-Kitarović. Kako je iz Ureda predsjednice, susret je započeo razgovorom o kontekstu prošlotjednih uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju te zabrinutosti koju su izazvala među Hrvatima u Hrvatskoj i BiH.

Predsjednica i Čović susret su iskoristili i za razgovor o predstojećim koracima na europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine kojeg Hrvatska snažno i svesrdno podupire. Razgovaralo se i o ključnim projektima potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u znanosti i obrazovanju te zdravstvu i umjetnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

S hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem sastao se i premijer Andrej Plenković.

Glavna tema njihova razgovora bila aktualna politička situacija u kontekstu prošlotjednog uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Kako se navodi u priopćenju, predsjednik vlade Plenković i član Predsjedništva BiH Čović razgovarali su i o suradnji između dviju zemalja, potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini te o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.
Uz predsjednika Vlade, sastanku su nazočili i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Ante Šprlje i predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Dragan Čović danas kao Guiver u Guliverovim putovanjima .Samo što su putovanja bila u Hrvatskoj,

 • Maks

  Sad smo tamo gdje smo bili 1990, 2000, Čović bi s Dodikom oatali s muslimanima a niko ne govori otvoreno . Meni su najmrzi Dodik njegova “rs i udbaska bratija u Hr i BiH!

 • srka

  Kod muslimana na zalost ima i te kako hajvana dvonogih te udbaša u janjećem ruhu…te kao u nekakvim islamskim strankama…mentalnog srednjostolećnjeg sklopa included zvezda petokraka!
  Gadna mješavina!
  Zlo je to veliko…
  by Srka®

 • Tyrex Rex

  Srka to je otpočetka bilo jasno.

 • Maks

  Ima ih i kod nasih, pogotovo u Hercegovini. U Bujici su neke spomenuli ja znam bar za trojicu da je istina, ucestvovali su i u rusenju Karamarka.

 • srka

  Jadan prosječan i normalan čovjek…uvijek je stradao.
  A što bi se moglo poduzeti?
  by Srka®

 • srka

  Danas čitam na jednom drugom mjestu…Hrvati su mišljenja da 1945…pa nadalje Skojevska bratija nije odradila posao kako je trebala…onak…kao da nisu bili detaljni i istrajni…Huda jama…i slične bolesne tvorevine!
  Kao da jesu…ne bi bilo rata…i svi bi zivjeli 90-ih u zdravlju and veselju!?
  !?!
  by Srka®

 • Maks

  Svi se danas zovu Hrvatima , i Pupovac kad mu zatreba .