Connect with us

Hrvatska

Dragan Čović i Kolinda Grabar-Kitarović o ključnim projektima potpore Hrvatima u BiH

Objavljeno

-

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je bio u radnom posjetu Zagrebu. Susreo se s predstavnicima državnog vrha.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov nakon sastanka s Draganom Čovićem izjavio je kako su razgovarali o aktualnoj temi – uhićenjima u Orašju, koja, kako je rekao , izazivaju zabrinutost.

No, ova je tema otvorila dodatnu, važniju temu, a to je status hrvatskog naroda u BiH. Mora postojati jasna vizija, strategija za hrvatski narod u BIH i ta strategija treba doći od njihovih legitimnih predstavnika u toj zemlji. Hrvatska je ta koja im mora pružiti potporu, rekao je Petrov.

Prema njegovom mišljenju, ovako krupne stvari ne događaju se bez razloga. Hrvatski narod u BiH jedini je koji pruža otpor unitarističkim i centralističkim nastojanjima, jedini je zaštitnik europskih integracija. Očito u BiH postoje težnje da se zaustavi europski put, rekao je Petrov. Nije želio komentirati otkazivanje puta ministra Krstičevića u Sarajevo.

Uz predsjednika Sabora, sastanku su prisustvovali: potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak, potpredsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Miro Bulj te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović.

Stredišnji dio posjeta Čovića bio je sastanak s predsjednicom Kolindom  Grabar-Kitarović. Kako je iz Ureda predsjednice, susret je započeo razgovorom o kontekstu prošlotjednih uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju te zabrinutosti koju su izazvala među Hrvatima u Hrvatskoj i BiH.

Predsjednica i Čović susret su iskoristili i za razgovor o predstojećim koracima na europskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine kojeg Hrvatska snažno i svesrdno podupire. Razgovaralo se i o ključnim projektima potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u znanosti i obrazovanju te zdravstvu i umjetnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

S hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem sastao se i premijer Andrej Plenković.

Glavna tema njihova razgovora bila aktualna politička situacija u kontekstu prošlotjednog uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Kako se navodi u priopćenju, predsjednik vlade Plenković i član Predsjedništva BiH Čović razgovarali su i o suradnji između dviju zemalja, potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini te o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.
Uz predsjednika Vlade, sastanku su nazočili i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar pravosuđa Ante Šprlje i predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari