Pratite nas

BiH

Dragan Čović: Međunarodna zajednica protiv mene vodi negativnu kampanju

Objavljeno

na

Foto: Hina

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i presjednik HDZ BiH Dragan Čović “neugodno je iznenađen” time što njega i njegovu stranku međunarodna zajednica optužuje da pogoduju širenju kriminala i korupcije u toj zemlji, a u otvorenom pismu koje je tim povodom uputio veleposlanstvima najutjecajnih zapadnih država te Uredu visokog predstavnika (OHR) potužio se kako ga neutemeljeno prozivaju i na taj način protiv njega aktivno vode negativnu političku kampanju s ciljem utjecanja na izbore najavljene za 7. listopada.

Čović je otvorenim pismom, koje je u utorak iz njegova ureda dostavljeno medijima u BiH, zapravo reagirao na prošlotjednu zajedničku izjavu veleposlanstava Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, SAD-a, OHR-a i misije OESS-a u BiH u kojemu je izneseno stajalište kako su Čović i njegova stranka, zajedno s Miloradom Dodikom i njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odgovorni zbog toga što u parlamentu BiH još nisu izvojene izmjene zakona o kaznenom postupku kojima bi se regulirala primjena mjera tajnog praćenja u slučajevima organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Navedeno je kako su ove dvije stranke u parlamentu BiH praktično spriječile usvajanje bilo kakvih amandmana na zakon o kaznenom postupku, nužnih kako bi se popunile praznine nastale odlukom Ustavnog suda BiH koji je neke odredbe postojećeg zakona proglasio neustavnima i stavio ih izvan zakona.

Bitka koja se nakon toga otvorila u parlamentu vodi se oko toga koliko mjere posebnog nadzora, poput prisluškivanja telefonskih razgovora, mogu trajati te tko će ih odobravati i pod kojim uvjetima.

Otezanje ove rasprave zaprijetilo je brojnim istragama koje su u tijeku, a u međunarodnoj zajednici drže kako su krivci za to prije svega u HDZ-u BiH i u SNSD-u.

“Zbog takvog pristupa, čelnici tih stranaka i njihovi zastupnici u parlamentu BiH izravno su odgovorni za moguće daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH na štetu svih građana”, stoji u izjavi predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Čović pak smatra kako ga kao “legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te kao predsjednika stranke… javno prozivaju na neprimjeren i neprihvatljiv način” te ističe kako je stoga “neugodno iznenađen priopćenjem i njegovim sadržajem za koji odgovorno tvrdi da nema nikakve veze sa stvarnošću”.

Ne sporeći kako postoje poteškoće u usvajanju izmjena zakona o kaznenom postupku, Čović pojašnjava kako su na tome radile posebne stručne skupine, a ne stranke pa tako ni HDZ BiH.

Stao je i u obranu ministra pravosuđa Josipa Grubeše, također iz HDZ-a, kojega su iz međunarodne zajednice prozvali da “gura” prijedloge koji nisu sukladni međunarodnim pravnim standardima. Čović tvrdi da Grubeša u ovom procesu “ne predstavlja ništa” jer navodno uopće ne kreira prijedloge za koje se ispostavilo kako su sporni.

Čovićev je krajnji zaključak kako ga iz međunarodne zajednice pokušavaju ocrniti u sklopu napora da se potkopaju njegovi izgledi na listopadskim izborima u BiH.

“Izvan svih standarda sudjelujete u politizaciji jednog važnog unutardržavnog pitanja u predizbornoj kampanji, čime postajete dio nje, što je apsurdno”, poručio je Čović međunarodnoj zajednici zatraživši da se prestane s “nepotrebnim i neprimjerenim” pritiscima na njega i njegovu stranku.

(Hina)

Dragan Čović: Prisiljeni smo mobilizirati se

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zdenko Ćosić: Sve aktivnosti podredit ćemo izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Jučer je održana proširena sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj su sudjelovali i predstavnici koalicijskih partnera iz HNS-a.

Naglašeno je da je HDZ BiH i HNS osvojio više mandata na svim razinama vlasti nego na izborima 2014. godine. Stav političkih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor je da je legitimno predstavljanje jedini uvjet i jedini način da Bosna i Hercegovina ima stabilan politički ustroj i stabilno funkcioniranje.

Na tome će, kažu, inzistirati. „Mi smo danas imali proširenu sjednicu Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj smo napravili analizu izbornih rezultata. Konstatirali smo da su birači dali apsolutnu potporu politici HDZ-a i partnera iz HNS-a.

Ono što smo kao program nudili dobilo je potporu birača i sve naše aktivnosti i djelovanja bit će u skladu s tim. Nastavljamo svoju misiju, osigurati hrvatskome narodu jednakopravan status, zaštititi institucionalno konstitutivnost hrvatskoga naroda jer se njegova ravnopravnost ogleda kroz zaštitu konstitutivnosti i prava jednog naroda da ima i bira svoje legitimne predstavnike u institucijama vlasti“, kaže Zdenko Ćosić, član Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjednik Vlade ŽZH u izjavi za Hrvatski Medijski Servis komentirajući zaključke sa spomenute sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Govoreći o eventualnim nametanjima rješenja za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH od strane OHR-a i međunarodne zajednice Ćosić kaže da se ne zamaraju time, niti analiziraju apokaliptične opcije. „Mi polazimo od činjenica i stvarnosti te nemamo razloga neke pretpostavljene aktivnosti analizirati i unositi novu nervozu u medije i javnost. Imamo vrlo jasan mandat i njega ćemo, u skladu s izraženom voljom konzumirati u svim daljnjim postupcima“, kaže Ćosić.

Ćosić ističe da izmjene Izbornog zakona ne treba vezati samo za novonastalu situaciju i ove izbore jer se na tome radi dosta dugo i u stanovitom kontinuitetu. „Izmjena Izbornog zakona naš je zahtjev koji već traje te nije usko vezan za ove izbore s tim da nas rezultati izbora obvezuju da naše daljnje aktivnosti podredimo tom cilju, dakle kroz izmjene izbornog zakonodavstva osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH“, zaključuje Ćosić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Marinko Čavara: Komšić je marioneta i najveći licemjer u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mimo volje Hrvata i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH predstavljaju dva velika problema za formiranje vlasti nakon općih izbora.

Navodeći da je Komšićev izbor organizirala bošnjačka politička elita, Čavara je rekao da to predstavlja čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi s izborom federalnog Doma naroda, Čavara je konstatirao da od njenog donošenja 2016. godine nije bilo spremnosti druge strane da se ona sprovede, već se samo razmišljalo kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika.

“Ako ne postoji način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, nema izbora predsjednika i potpredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade FBiH, to jasno govori u kakvoj smo situaciji”, rekao je Čavara za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, apsurdno je razgovarati o formiranju vlasti kada postoji totalno narušavanje izbornog sustava, Daytonskog i Washintonskog sporazuma. “Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem”, istaknuo je Čavara.

Komšićevu izjavu da je kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović svojom kandidaturom prihvatio pravila važećeg Izbornog zakona, Čavara je okarakteriziro kao glupost. “To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH, jer je marioneta u bošnjačkoj krađi izbora hrvatskog člana Predsjedništva hrvatskom narodu u BiH”, smatra Čavara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari