Pratite nas

BiH

Dragan Čović: Međunarodna zajednica protiv mene vodi negativnu kampanju

Objavljeno

na

Foto: Hina

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i presjednik HDZ BiH Dragan Čović “neugodno je iznenađen” time što njega i njegovu stranku međunarodna zajednica optužuje da pogoduju širenju kriminala i korupcije u toj zemlji, a u otvorenom pismu koje je tim povodom uputio veleposlanstvima najutjecajnih zapadnih država te Uredu visokog predstavnika (OHR) potužio se kako ga neutemeljeno prozivaju i na taj način protiv njega aktivno vode negativnu političku kampanju s ciljem utjecanja na izbore najavljene za 7. listopada.

Čović je otvorenim pismom, koje je u utorak iz njegova ureda dostavljeno medijima u BiH, zapravo reagirao na prošlotjednu zajedničku izjavu veleposlanstava Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, SAD-a, OHR-a i misije OESS-a u BiH u kojemu je izneseno stajalište kako su Čović i njegova stranka, zajedno s Miloradom Dodikom i njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), odgovorni zbog toga što u parlamentu BiH još nisu izvojene izmjene zakona o kaznenom postupku kojima bi se regulirala primjena mjera tajnog praćenja u slučajevima organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

Navedeno je kako su ove dvije stranke u parlamentu BiH praktično spriječile usvajanje bilo kakvih amandmana na zakon o kaznenom postupku, nužnih kako bi se popunile praznine nastale odlukom Ustavnog suda BiH koji je neke odredbe postojećeg zakona proglasio neustavnima i stavio ih izvan zakona.

Bitka koja se nakon toga otvorila u parlamentu vodi se oko toga koliko mjere posebnog nadzora, poput prisluškivanja telefonskih razgovora, mogu trajati te tko će ih odobravati i pod kojim uvjetima.

Otezanje ove rasprave zaprijetilo je brojnim istragama koje su u tijeku, a u međunarodnoj zajednici drže kako su krivci za to prije svega u HDZ-u BiH i u SNSD-u.

“Zbog takvog pristupa, čelnici tih stranaka i njihovi zastupnici u parlamentu BiH izravno su odgovorni za moguće daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH na štetu svih građana”, stoji u izjavi predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Čović pak smatra kako ga kao “legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te kao predsjednika stranke… javno prozivaju na neprimjeren i neprihvatljiv način” te ističe kako je stoga “neugodno iznenađen priopćenjem i njegovim sadržajem za koji odgovorno tvrdi da nema nikakve veze sa stvarnošću”.

Ne sporeći kako postoje poteškoće u usvajanju izmjena zakona o kaznenom postupku, Čović pojašnjava kako su na tome radile posebne stručne skupine, a ne stranke pa tako ni HDZ BiH.

Stao je i u obranu ministra pravosuđa Josipa Grubeše, također iz HDZ-a, kojega su iz međunarodne zajednice prozvali da “gura” prijedloge koji nisu sukladni međunarodnim pravnim standardima. Čović tvrdi da Grubeša u ovom procesu “ne predstavlja ništa” jer navodno uopće ne kreira prijedloge za koje se ispostavilo kako su sporni.

Čovićev je krajnji zaključak kako ga iz međunarodne zajednice pokušavaju ocrniti u sklopu napora da se potkopaju njegovi izgledi na listopadskim izborima u BiH.

“Izvan svih standarda sudjelujete u politizaciji jednog važnog unutardržavnog pitanja u predizbornoj kampanji, čime postajete dio nje, što je apsurdno”, poručio je Čović međunarodnoj zajednici zatraživši da se prestane s “nepotrebnim i neprimjerenim” pritiscima na njega i njegovu stranku.

(Hina)

Dragan Čović: Prisiljeni smo mobilizirati se

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik: Političari iz Sarajeva žele da se u BiH prije izbora uvuče oko 150.000 migranata

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio je Veliku Britaniju da radi protiv vlasti u tom bh. entitetu, te naglasio da je u Bosnu i Hercegovinu ušlo daleko više migranata nego što pokazuju službeni podaci.

Dodik ponovno tvrdi da su “Britanci koji su došli u BiH specijalisti za destabilizaciju”.

Oni su samo formalni zaposlenici u vojnoj strukturi… Specijalisti su koji rade na društevnim mrežama, medijima, prisluškivanju, stvaranju općeg kaosa i primarno destabilizaciji RS, jer je to tako njihovim planom predviđeno.

Sve ostalo, pa i ovo što govori britanski veleposlanik u BiH, je obična laž, jer mi od ranije znamo za određene najave.

Britanska vlada je prije godinu dana odobrila devet milijuna funti za programe pomoći spečavanju ruskog utjecaja na ovom prostoru Balkana. Ciljna točka su RS i Srbija…I vidite na koji način oni to rade… – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Dodao je i da narod mora biti svijestan da se ne može računati na dobronamjernost Britanaca.

Oni su u funkciji stvaranja unitarne i centralizirane BiH… – istaknuo je on. Ponovio je da u RS-u ne želi stacioniranje ili zadržavanje migranata, a da je njihov broj u BiH pet puta veći od službenih brojki i da ulaze pored graničnih prijelaza.

Ovo je namjerna akcija političkog Sarajeva, zajedno s obavještajnom služnom, da se u BiH prije izbora uvuče, kako su oni planirali oko 150.000 migranata, da im se regulira azilanski status, kako bi kasnije mogli dobiti državljanstvo BiH ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

RS, kaže, ne može spriječiti da se to radi u Federaciji BiH, ali može u RS i ima određene planove, o kojima nije iznosio detalje.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Postoje snimke da je Dudaković vršio egzekucije?!

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH vodi intenzivnu istragu protiv bivšeg generala i zapovjednika 5. korpusa A RBiH Atifa Dudakovića, rekao je za agencije glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić.

– Istraga je još u tijeku i na ovom predmetu se intenzivno radi – kazao je Grubešić. Tužiteljstvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Krajine 1995.

Dudakovića se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilima na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne. Oni su uhićeni po nalogu Tužiteljstva BiH 27. travnja, da bi Sud BiH dva dana poslije odbio prijedlog da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke te im je izrekao mjere zabrane.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić ranije je rekao da je taj centar protiv Dudakovića prikupio i dostavio postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH 8000 stranica dokazne dokumentacije.

Odnosi se na akciju “Sana ‘95.”, od 13. rujna do 10. listopada 1995., te obuhvaća općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Tužiteljstvu BiH dostavili su dokumentaciju za 256 ubijenih, među kojima je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa je rođena 1986., te da postoje dokazi i videomaterijali da je Dudaković vršio egzekucije na 10 lokacija

(Agencije)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori