Connect with us

BiH

Dragan Čović: Moramo iskoristiti povijesnu priliku kada je u pitanju članstvo u EU

Objavljeno

on

Nakon što je Predsjedništvo BiH prošlog tjedna zaključilo da će naša zemlja najkasnije do 31. prosinca ove godine podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, Dr. Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, za “Dnevni avaz” kaže da je riječ o povijesnom trenutku za našu zemlju te da na ovaj način BiH šalje jasnu poruku da želi ubrzati reformske procese. 

[ad id=”68099″]

Prije podnošenja aplikacije Predsjedništvo BiH od Vijeća ministara očekuje izvještaj o napretku svih nivoa vlasti u provedbi Reformske agende, funkcioniranju sistema koordinacije procesa europskih integracija i postupku zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji (SAA) i pridruživanju vezano uz pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Uz poruku o ubrzanju reformskih procesa želimo potaknuti sve instance da ulože dodatne napore kako bismo ostvarili postavljene ciljeve i iskoristili povijesnu prigodu koju je BiH dobila operacionalizacijom novog pristupa Europske unije prema Bosni i Hercegovini. Iznova smo potvrdili svoju neupitnu opredijeljenost za članstvom u EU, kao jedinog strateškog cilja oko kojeg postoji najširi konsenzus u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH ističe da određivanje datuma za podnošenje aplikacije za članstvo u EU predstavlja “čudesnu transformaciju”, jer “smo se još prije nekoliko mjeseci bavili izazovima vezanim uz uspostavu vlasti i njeno funkcioniranje“, a sada je BiH, kaže, praktično na pragu predvorja EU.

Uistinu možemo reći da se radi o čudesnoj transformaciji, imajući u vidu kratko vremensko razdoblje i prepreke s kojima smo se susretali. Ovo o čemu govorim nije projekcija nečijih želja, već realne procjene utemeljene na velikom uspjehu koji smo ostvarili u proteklih nekoliko mjeseci, radeći naporno i u teškim uvjetima na pitanjima poput Reformske agende, mehanizma koordinacije te političke i administrativne mobilizacije svih institucionalnih aktera i šire javnosti u BiH.

U reformskom procesu BiH su mnogo značile poruke ohrabrenja brojnih prijatelja iz EU.

Svi oni su slali istovjetne poruke: iskreno želimo da Bosna i Hercegovina uspije i postane dio europske obitelji, kao i da aktualna zbivanja u zemlji ulijevaju povjerenje u uspjeh. Na dobrom smo putu i to će se uskoro potvrditi kada predamo aplikaciju za članstvo i dobijemo status kandidata.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH naglašava da je svaki napredak BiH na europskom putu rezultat zajedničkog rada svih institucionalnih aktera u zemlji.

Vođeni snažnim opredjeljenjem za postizanje zajedničkih ciljeva, sazrijevamo i u svijesti o jedinstvenoj viziji prosperitetne Bosne i Hercegovine, punopravne članice Europske unije, zemlje tri konstitutivna i uistinu ravnopravna naroda, kao i svih drugih građana koji se nacionalno ne izjašnjavaju. Budite uvjereni da i u budućnosti nećemo štedjeti ni truda ni vremena za ostvarenje takve vizije – zaključuje dr. Čović.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari