Connect with us

Intervju

Dragan Čović: Mostar je nacionalno, gospodarsko, ekonomsko, kulturno i obrazovno središte Hrvata u BiH

Objavljeno

on

Građani Mostara u nedjelju prvi put nakon 12 godina biraju novu lokalnu vlast. Izbori za Gradsko vijeće izazivaju veliku pozornost, a iako na njima sudjeluje više stranaka i koalicija, vidljiva je i snažna nacionalna komponenta.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uvjeren je u pobjedu ove stranke te poziva Mostarce da u što većem broju iskoriste biračko pravo. U razgovoru za Večernji list čelnik vodeće hrvatske stranke govori i o daljnjoj provedbi mostarskog sporazuma i drugim vrućim političkim temama.

HDZ BiH očekuje pobjedu i većinu u budućem Gradskom vijeću, naglasio je Čović za Večernji list, i, naravno, budućega gradonačelnika iz reda HDZ-a BiH.

“Kada su došli prijedlog i konačna odluka od Gradskog odbora da nositelj liste bude dr. Mario Kordić, mogao sam se samo složiti i dati potporu kako zbog dr. Marija Kordića tako i zbog širine koju su ljudi u gradskoj organizaciji pokazali u svome pristupu i promišljanju. Dr. Mario Kordić pokazao je sav svoj kapacitet za vrijeme pandemije kojoj se nitko nije mogao nadati, unio je sigurnost u stanovnike Mostara, pokazao se kao uspješan doktor i ravnatelj Doma zdravlja koji je unio novu dinamiku u vječito osjetljiv zdravstveni sektor. Sve su to referencije da u ovome trenutku imamo savršenu osobu koja može uvesti red u rad Gradske uprave i podignuti grad Mostar na europsku razinu kakvu i zaslužuje te moju potporu kao predsjednika stranke, u bilo koje doba dana, zasigurno ima”, naveo je lider HDZ-a BiH.

Grad Mostar je, prema Čovićevim rijeečima, nacionalno, gospodarsko, ekonomsko, kulturno i obrazovno središte hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, isto kao što Bošnjaci u tome kontekstu promišljaju Sarajevo ili Srbi Banju Luku.

“Svi su ti gradovi svih nas, u svakome od njih se osjećam ugodno na svoj način i tu nema ništa pogrešno. Mostar je posebno mjesto u kojemu ima mjesta za sve i svi trebaju biti predstavljeni i zastupljeni, u tome je njegova najveća čar što je istinski zadržao tu dimenziju. Pozivam sve Mostarke i Mostarce i ovim putem da izađu na izbore te odaberu svoje predstavnike i buduće nositelje svih pozitivnih procesa u našem predivnom Mostaru jer ovaj grad to istinski zaslužuje, osobito hrvatski narod kojemu pripadam, i da zajedno krenemo u novu eru europske prijestolnice i istinske multikulturalne sredine u Bosni i Hercegovini”, dodao je.

Komentirajući zajednički sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem te veleposlanikom SAD-a Ericom Nelsonom i posebnim predstavnikom EU-a Johannom Sattlerom, lider HDZ-a BiH je poručio:

“Fokus sastanka s veleposlanicima SAD-a i EU-a, osim izbornog procesa u Mostaru, bio je dominantno usmjeren prema temi Izbornog zakona. Dogovorili smo da do sredine siječnja pristupimo obvezama koje smo potpisali u Mostaru u vezi izmjena i dopuna Izbornog zakona. Tu više nema prostora za bilo kakvo odgađanje, prolongiranje niti bilo tko ima išta efektno od takvog pristupa. Taj dio mora se razriješiti s konačnim prijedlogom koji rješava ključne zapreke u unutarnjim odnosima i ispunjava sve sudske presude. Konstitutivni narodi nepromjenjiva su kategorija i njihovo legitimno predstavljanje nema nikakvu učinkovitu alternativu i te činjenice svjesni su apsolutno svi, pa čak i oni koji tu činjenicu nastoje izvrgnuti na svakom koraku”.

Cijeli intervju OVDJE

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari