Connect with us

Dragan Čović najavio obračun s ‘mumijama i neradnicima’

Published

on

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kako se neslužbeno doznaje, želi se obračunati sa “mumijama i neradnicima” u vlastitoj stranci, te s prijedloga izbornih lista ukloniti stranačke i rodbinske klanove, zbog kojih je apstinencija među hrvatskim biračima na ranijim izborima bila veća nego kod druga dva naroda.

 Predsjedništvo HDZ BiH na današnjoj sjednici razmatra  prijedloge izbornih listi ove stranke koje su stigle od županijskih odbora. HDZ BiH do sada je prakticirao, a tako je bilo i ovaj put, da prijedlozi za stranačke izborne liste idu od temeljnih ogranaka. Prvi filter su općinski stranački odbori, a potom županijske organizacije, koje izborne liste prosljeđuju vodstvu HDZ BiH.

 Iako je, kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, čelnik te stranke Dragan Čović u nekoliko navrata davao do znanja kako na listama želi više mladih obrazovanih i političkih profiliranih ljudi, a manje onih koji samo uzimaju zastupničke i plaće i paušale, a cijeli mandat ne izađu za skupštinsku govornicu, kod kreiranja prijedloga lista dogodilo se suprotno.

Čović je, kako saznaje isti izvor, među stranačkim dužnosnicima otvoreno izražavao nezadovoljstvo nekim kadrovima HDZ BiH koji ministarske resore ili vlade koje vode, vode birokratski,  bez imalo incijative, kreativnosti i rezultata u radu. No, njegove sugestije niže stranačke razine, sudeći po prijedlozima koje koje su poslale, kao da nisu čule.

Čelnik HDZ BiH je do sada, kako doznaje isti izvor, uglavnom kreirao  izborne liste za Parlament BiH i federalni parlament, prepuštajući županijskim organizacijama ove stranke autonomiju u kreiranju izbornih listi za županijske skupštine. Međutim, čini se da je toj praksi odzvonilo.

-Očekivao je da ne bude on “baba roga” koja će brisati predložena imena, koja se nezasluženo nađu na izbornim lista, već da od županijskih organizacija stignu liste s najkvalitetnijim kadrovima, kaže izvor blizak predsjedniku HDZ BiH. No, kako se to, nije dogodilo, Čović će tu neugodnu zadaću morati preuzeti na sebe, dodaje sugovornik, očekujući u tome podršku većine u stranačkom Predsjedništva.

Čelnik HDZ BiH svjestan je kako će njegova stranka osvojiti većinsku potporu birača, no on ovaj put, zbog opasnosti ponovne majorizacije, želi ostvariti plebiscitarnu podršku hrvatskih birača na izborima, kako se koaliciju koju predvodi njegova stranka ne bi moglo zaobići u formiranju vlasti na svim razinama.

A to, kako navodi neimenovani  izvor, ne može postići s “mumijama i neradnicima”, zbog kojih je apstinencija među hrvatskim biračima na ranijim izborima bila veća nego kod druga dva naroda.

Zato, sudeći prema tvrdnjama neimenovanog izvora, na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, neće biti ni donesena konačna odluka o stranačkim izbornim listama.

Na današnjoj sjednici Čović želi  provjeriti kako diše stranački vrh i hoće li imati podršku za “krojenje stranačkih lista” po kriterijima sposobnosti, a ne stranačkih i rodbinskih klanova.

Na današnjoj sjednici  neće biti donesena ni konačna odluka o mogućoj kandidaturi čelnika  HDZ BiH i Hrvatskog  narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ta odluka bit će donesena pred sam istek roka za predaju kandidacijskih lista, tvrdi isti izvor. M.J/HMS

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari