Pratite nas

BiH

Dragan Čović: Ni unitarizam ni separatizam nisu rješenja za BiH

Objavljeno

na

Značaj Hrvatskog narodnog sabora (HNS) danas je veći nego ikada i veći je od bilo koje pojedinačne političke stranke s hrvatskim predznakom, ustvrdio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović podnoseći izvješće o radu HNS-a u protekle dvije godine.

– Ovo više nije borba za političku opciju, nego borba za svoj narod koji mora ostvariti jednakopravnost na cijelom teritoriju BiH. Isto tako, ovo je borba za našu domovinu BiH.

U međuvremenu nismo uspjeli ostvariti sve što smo sebi postavili kao cilj. U prvom redu to se odnosi na izmjene Izbornoga zakona BiH. Neki su pokušali hrvatski narod dovesti na tu razinu da se vlast formira bez predstavnika Hrvata. Za taj projekt nisu se štedjele ni pare – poručio je Čović.

Osvrnuvši se se na izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, Čović je kazao kako je nedopustivo da Bošnjaci biraju hrvatske političke predstavnike.

– Jasno kažemo da je neprihvatljivo da za nas bilo tko bira. Stoga smo i zaključili na Predsjedništvu HNS-a da nećemo na razini Federacije BiH uspostaviti vlast s partnerima koji nisu spremni odmah, kao minimum minimuma, pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda – kazao je Čović.

Dodao je kako hrvatski narod neće dopustiti da bude uvučen u borbu između unitarizma i separatizma jer, kako je kazao, ni jedno ni drugo nije rješenje za BiH.

– Inzistiramo na federalizmu, na modelu kojeg možemo crpiti iz one dejtonske BiH, a kada ćemo doći do druge faze izmjene ustava to je pitanje za sve političke subjekte u BiH, a ne pitanje za pojedinca, za jednu političku stranku ili za jedan narod – kazao je Čović.

Istaknuo je kako je nastavak euroatlantskog puta najbolja opcija za Bosnu i Hercegovinu i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, te dodao kako euroatlantske integracije imaju bezrezervnu podršku svih stranaka HNS-a. (Fena)

Čović ponovno predsjednik HNS-a, u deklaraciji se traži preustroj BiH

Dragan Čović ponovno je u subotu izabran za predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na zasjedanju u Mostaru gdje je prihvaćena deklaracija koja poziva na ustavne reforme i preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata i zajamčio put zemlje u članstvo Europske unije i NATO saveza.

Čović, koji već osam godina obnaša dužnost predsjednika HNS-a BiH izabran je kao jedini kandidat.

U obraćanju je pozvao na dogovor s bošnjačkim i srpskim narodom o reformama potrebnima da bi se ostvarila jednakopravnost sva tri naroda te osigurao put zemlje u EU i NATO.

„Za nas europski put nema alternative, jednako kao što nema alternative i ostvarenje pune jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini“, rekao je Čović.

Branko Bačić, kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na zasjedanju HNS-a, izjavio da će Republika Hrvatska poduprijeti napore za izmjenom Izbornog zakona koji bi ubuduće onemogućio nametanje hrvatskih političkih predstavnika u BiH i pozvao tri najbrojnija naroda da se suglase o ključnim reformama kako bi BiH ubrzala svoje približavanje Europskoj uniji.

„Hrvatska će poduprijeti izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH te otklonila mogućnost izbora hrvatskih dužnosnika bez narodnog legitimiteta. Na taj se način najviše doprinosi stabilizaciji Bosne i Hercegovine“, rekao je Bačić.

Pri tome je naveo da je RH svjesna uloge i važnosti HNS-a BiH koji okuplja 14 hrvatskih političkih stranaka u BiH u pravcu zaštite Hrvata.

„Posebno pozdravljamo jedinstvo hrvatskih stranaka koje u se okupile oko narodnog interesa. HNS jasno formulira modernu i demokratsku, europsku BiH. Jedino europska BiH može biti funkcionalna država“, dodao je Bačić.

Pozvao je na izgradnju Bosne i Hercegovine na načelima međusobnog uvažavanja triju naroda.

„Za europsku budućnost Bosne i Hercegovine izgradnja povjerenja između Hrvata, Bošnjaka i Srba nema alternativu“, istaknuo je Bačić.

Na saborskome zasjedanju jednoglasno je prihvaćena deklaracija kojom se poziva na administrativno-teritorijalni preustroj zemlje te izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala puna jednakopravnost sva tri naroda.

„To podrazumijeva novu i racionalniju administrativno-teritorijalnu organizaciju zemlje koja će na jednak način uvažiti sva tri konstitutivna naroda dosljednom operacionalizacijom načela iz preambule daytonskoga ustava o konstitutivnosti naroda“, navodi se u deklaraciji.

Upozorava se pritom da je upravo Belgija i Bruxelles, kao sjedište Europske unije, dobar primjer za BiH kako primijeniti ‘načela federalizma i konsocijacijske demokracije kao dio europske pravne i političke stečevine’ i ujediniti ih s načelima pojedinačnih prava i sloboda.

Upozorava se i na dva istodobna procesa koji, po HNS-u, štete BiH i negiraju ustavna i daytonska načela kroz unitarističke i separatističke koncepcije koje promoviraju bošnjačke odnosno srpske stranke.

U deklaraciji se navodi i da preglasavanje Hrvata na posljednjim izborima s nametanjem Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od strane Bošnjaka predstavlja ‘nelegitiman i nelegalan te moralno koruptivan čin’.

„On je i uvreda hrvatskom nacionalnom i političkom dostojanstvu te simbol hrvatskog obespravljivanja i dekonstituiranja”, navodi se u dokumentu.

Traži se i izmjena Izbornog zakona koja bi uvažila legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH te izbjegavanje diskriminacije prava pripadnika nacionalnih manjina i ostalih. Članstva u EU-u i NATO-u na vrhu su prioriteta, navodi se u deklaraciji HNS-a BiH.

“Strateški cilj hrvatskog naroda u BiH je što brže članstvo BiH u EU-u i NATO-u. Članstvo u EU-u i NATO-u najvažniji je vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine kao države i HNS-a BiH kao krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH”, stoji u dokumentu.

(Hina)

 

Počelo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

 

 

 

 

Dragan Čović: Bez izmjena Izbornog zakona nema nove vlasti u FBiH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Objavljeno

na

Objavio

Duhan sorte ‘hercegovački ravnjak’ upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navodi se u priopćenju Instituta.

Nositelj prava na ime podrijetla je udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojega je sitnim rezanjem pravi ‘škija’ za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. stoljeća. O tome svjedoči i povjesničar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu „Vitko“.

Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana. Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje obitelji.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U BiH se nakon mjesec i pol dogovorili kako podijeliti kredit MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti “Federacija sa svojih deset županija”, pojasnio je Bevanda

“Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija”, kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari