Pratite nas

BiH

Dragan Čović: Ni unitarizam ni separatizam nisu rješenja za BiH

Objavljeno

na

Značaj Hrvatskog narodnog sabora (HNS) danas je veći nego ikada i veći je od bilo koje pojedinačne političke stranke s hrvatskim predznakom, ustvrdio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović podnoseći izvješće o radu HNS-a u protekle dvije godine.

– Ovo više nije borba za političku opciju, nego borba za svoj narod koji mora ostvariti jednakopravnost na cijelom teritoriju BiH. Isto tako, ovo je borba za našu domovinu BiH.

U međuvremenu nismo uspjeli ostvariti sve što smo sebi postavili kao cilj. U prvom redu to se odnosi na izmjene Izbornoga zakona BiH. Neki su pokušali hrvatski narod dovesti na tu razinu da se vlast formira bez predstavnika Hrvata. Za taj projekt nisu se štedjele ni pare – poručio je Čović.

Osvrnuvši se se na izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, Čović je kazao kako je nedopustivo da Bošnjaci biraju hrvatske političke predstavnike.

– Jasno kažemo da je neprihvatljivo da za nas bilo tko bira. Stoga smo i zaključili na Predsjedništvu HNS-a da nećemo na razini Federacije BiH uspostaviti vlast s partnerima koji nisu spremni odmah, kao minimum minimuma, pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH u skladu s presudama Ustavnog suda – kazao je Čović.

Dodao je kako hrvatski narod neće dopustiti da bude uvučen u borbu između unitarizma i separatizma jer, kako je kazao, ni jedno ni drugo nije rješenje za BiH.

– Inzistiramo na federalizmu, na modelu kojeg možemo crpiti iz one dejtonske BiH, a kada ćemo doći do druge faze izmjene ustava to je pitanje za sve političke subjekte u BiH, a ne pitanje za pojedinca, za jednu političku stranku ili za jedan narod – kazao je Čović.

Istaknuo je kako je nastavak euroatlantskog puta najbolja opcija za Bosnu i Hercegovinu i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, te dodao kako euroatlantske integracije imaju bezrezervnu podršku svih stranaka HNS-a. (Fena)

Čović ponovno predsjednik HNS-a, u deklaraciji se traži preustroj BiH

Dragan Čović ponovno je u subotu izabran za predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na zasjedanju u Mostaru gdje je prihvaćena deklaracija koja poziva na ustavne reforme i preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata i zajamčio put zemlje u članstvo Europske unije i NATO saveza.

Čović, koji već osam godina obnaša dužnost predsjednika HNS-a BiH izabran je kao jedini kandidat.

U obraćanju je pozvao na dogovor s bošnjačkim i srpskim narodom o reformama potrebnima da bi se ostvarila jednakopravnost sva tri naroda te osigurao put zemlje u EU i NATO.

„Za nas europski put nema alternative, jednako kao što nema alternative i ostvarenje pune jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini“, rekao je Čović.

Branko Bačić, kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na zasjedanju HNS-a, izjavio da će Republika Hrvatska poduprijeti napore za izmjenom Izbornog zakona koji bi ubuduće onemogućio nametanje hrvatskih političkih predstavnika u BiH i pozvao tri najbrojnija naroda da se suglase o ključnim reformama kako bi BiH ubrzala svoje približavanje Europskoj uniji.

„Hrvatska će poduprijeti izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH te otklonila mogućnost izbora hrvatskih dužnosnika bez narodnog legitimiteta. Na taj se način najviše doprinosi stabilizaciji Bosne i Hercegovine“, rekao je Bačić.

Pri tome je naveo da je RH svjesna uloge i važnosti HNS-a BiH koji okuplja 14 hrvatskih političkih stranaka u BiH u pravcu zaštite Hrvata.

„Posebno pozdravljamo jedinstvo hrvatskih stranaka koje u se okupile oko narodnog interesa. HNS jasno formulira modernu i demokratsku, europsku BiH. Jedino europska BiH može biti funkcionalna država“, dodao je Bačić.

Pozvao je na izgradnju Bosne i Hercegovine na načelima međusobnog uvažavanja triju naroda.

„Za europsku budućnost Bosne i Hercegovine izgradnja povjerenja između Hrvata, Bošnjaka i Srba nema alternativu“, istaknuo je Bačić.

Na saborskome zasjedanju jednoglasno je prihvaćena deklaracija kojom se poziva na administrativno-teritorijalni preustroj zemlje te izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala puna jednakopravnost sva tri naroda.

„To podrazumijeva novu i racionalniju administrativno-teritorijalnu organizaciju zemlje koja će na jednak način uvažiti sva tri konstitutivna naroda dosljednom operacionalizacijom načela iz preambule daytonskoga ustava o konstitutivnosti naroda“, navodi se u deklaraciji.

Upozorava se pritom da je upravo Belgija i Bruxelles, kao sjedište Europske unije, dobar primjer za BiH kako primijeniti ‘načela federalizma i konsocijacijske demokracije kao dio europske pravne i političke stečevine’ i ujediniti ih s načelima pojedinačnih prava i sloboda.

Upozorava se i na dva istodobna procesa koji, po HNS-u, štete BiH i negiraju ustavna i daytonska načela kroz unitarističke i separatističke koncepcije koje promoviraju bošnjačke odnosno srpske stranke.

U deklaraciji se navodi i da preglasavanje Hrvata na posljednjim izborima s nametanjem Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od strane Bošnjaka predstavlja ‘nelegitiman i nelegalan te moralno koruptivan čin’.

„On je i uvreda hrvatskom nacionalnom i političkom dostojanstvu te simbol hrvatskog obespravljivanja i dekonstituiranja”, navodi se u dokumentu.

Traži se i izmjena Izbornog zakona koja bi uvažila legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH te izbjegavanje diskriminacije prava pripadnika nacionalnih manjina i ostalih. Članstva u EU-u i NATO-u na vrhu su prioriteta, navodi se u deklaraciji HNS-a BiH.

“Strateški cilj hrvatskog naroda u BiH je što brže članstvo BiH u EU-u i NATO-u. Članstvo u EU-u i NATO-u najvažniji je vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine kao države i HNS-a BiH kao krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH”, stoji u dokumentu.

(Hina)

 

Počelo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora

 

 

 

 

Dragan Čović: Bez izmjena Izbornog zakona nema nove vlasti u FBiH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Belgija izručila BiH Adisa Abaza, kojega se povezivalo s napadima u Parizu

Objavljeno

na

Objavio

Belgija je izručila Bosni i Hercegovini državljanina te zemlje Adisa Abaza kojega se povezivalo s terorističkim napadima u Parizu počinjenim 2015. godine, objavio je u ponedjeljak portal “Dnevnog avaza”.

Sarajevski odvjetnik Senad Kreho potvrdio je kako je Abaz izručen u nedjelju a Belgija je to učinila na zahtjev bosanskohercegovačkog pravosuđa koje ga tereti za ilegalnu trgovinu narkoticima.

Ovaj Zeničanin u pritvor u Belgiji dospio je prošle godine nakon uhićenja u Njemačkoj. Belgijske su ga vlasti sumnjičile da je bio umiješan u prodaju oružja kojim su islamistički teroristi u studenom 2015. godine napali pariški klub “Bataclan” počinivši pravi masakr kada su ubili više od 130 osoba. U tom ubilačkom pohodu terorista teže ili lakše ozlijeđeno je više od 400 osoba.

Odvjetnik Kreho tvrdi kako belgijske vlasti nisu dokazale povezanost njegovog branjenika s tim zločinom.

“On je u Belgiji oslobođen svih optužbi da je podržavao teroriste i da ima veze s prodajom naoružanja”, kazao je Kreho.

Mediji su navodili kako je Abaz bio povezan s međunarodnim krijumčarem oružja Nikolasom Grbešom koji ima hrvatsko i belgijsko državljastvo. Grbeša je pak uhićen u Sarajevu u studenom 2018. godine i potom izručen Belgiji.

Belgija je za njim raspisala tjeralicu zbog oružanog napada na policajce. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Radikalni islamist iz BiH pod sankcijama EU zbog terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilustracija

Radikalnog islamistu iz Bosne i Hercegovine Nusreta Imamovića Europska je unija uvrstila na popis osoba koje su pod sankcijama zbog povezanosti s terorizmom, objavio je u ponedjeljak sarajevski “Dnevni avaz”.

List podsjeća kako je Europska unija 15. siječnja objavila nov i dopunjeni popis na kojemu su imena 465 osoba pod sankcijama, a među njima je nekoliko stotina državljana Sirije, Afganistana, Iraka, Libije, Libanona, Francuske.

Svi oni dovode se u vezu s terorističkim akcijama pa se tako na popisu našao i Imamović, koji je slovio za jednog od vođa vehabijskog pokreta u BiH.

Prema dostupnim informacijama Imamović boravi u Libiji, kamo je pobjegao iz Sirije nakon vojnog sloma terorističke tvorevine Islamska država.

Imamović je tijekom rata u BiH bio pripadnikom postrojbe “El-mudžahid” u sastavu Armije BiH, u kojoj su bili dragovoljci iz islamskih zemalja.

Nakon toga je studirao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje je i stekao zvanje šerijatskog suca, a po povratku u zemlju nastanio se u selu Gornja Maoča kod Brčkog, gdje je postao vođom zajednice radikalnih islamista-vehabija.

Zajedno sa samozvanim propovjednikom Huseinom Bilalom Bosnićem iz Velike Kladuše bio je glavni zagovaratelj odlaska muškaraca iz BiH u Siriju kako bi se tamo borili za Islamsku državu.

Sam Imamović u Siriju je otišao 2013. i tamo se pridružio terorističkoj organizaciji Fronta al-Nusra.

Prema svjedočenjima osoba koje su se u BiH vratile iz Sirije, on je tamo imao visoki status te je uz ostalo obavljao i poslove šerijatskog suca.

Policija ga je privodila 2012. tijekom istrage o napadu na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, kojega je počinio Mevlid Jašarević, no Imamović zbog tog terorističkog čina nikada nije procesuiran.

No zato ga je State Department 2014. uvrstio na popis deset najtraženijih terorista.

Imamović je iz Sirije u Libiju pobjegao potkraj 2018. sa suprugom i djecom te skupinom odanih terorista. Pridružio se snagama Vlade nacionalnoga sporazuma Fajiza el- Saradža (GNA).

Pretpostavka je kako on sada ratuje u okolici Tripolija protiv snaga Libijske nacionalne armije kojima zapovijeda odmetnuti general Halifa Haftar . (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari