Connect with us

BiH

Dragan Čović: Stranke blizu dogovora o uspostavi vlast u BiH

Objavljeno

on

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u srijedu optimizam da će se vrlo skoro riješiti prijepori političara iz triju naroda te ustrojiti novi saziv Vijeća ministara i započeti raditi državni parlament, čime bi zemlja ubrzala približavanje Europskoj uniji u paketu zajedno s Albanijom i Makedonijom.

“Razgovori koje vodimo posljednjih dana ukazuju na to da će se naći kompromis da Vijeće ministara BiH, pa time i Parlamentarna skupština BiH, profunkcionira”, izjavio je Čović novinarima u Širokom Brijegu.

Nije pojašnjavao detalje o razgovorima koje vodi s vodećim političkim predstavnicima Bošnjaka i Srba, SDA i SNSD-a, koji se skoro godinu dana od održanih izbora ne mogu dogovoriti oko približavanja zemlje NATO savezu i ustrojiti novi saziv Vijeća ministara BiH.

SDA Bakira Izetbegovića kao uvjet za uspostavi vlasti inzistira na dostavljanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO savezu, dok se pak tome protivi SNSD Milorada Dodika.

Čović je dodao kako ne postoji nijedan razlog da se novi saziv vlasti na izabere.
“Treba nam još malo truda i međusobnog povjerenja i razdvajanja bitnih primarnih stvari koje danas trebaju za realan život da ljudi ostaju ovdje i da vide svoju budućnost, a ono što je nadmudrivanje dugoročno da ostavimo za neko drugo vrijeme i neke druge rasprave”, dodao je Čović.

On je najavio novi sastanak za 10 dana na kojemu će sudjelovati i predstavnici drugih stranaka, osim SDA i HDZ-a koje su nedavno nagovijestile spremnost za postizanje dogovora. Predsjednik HDZ-a BiH dodao je kako će BiH biti u velikim problemima ako skoro ne ustroji vlast i sustigne Albaniju i Makedoniju.

“Činjenica je da ćemo ovih dana imati uspostavu institucija Europske unije. Čuli ste već da se razmišlja o tome BiH bude zajedno s Albanijom i Makedonijom u paketu. Ako Bosna i Hercegovina to propusti, onda smo u velikim problemima i nitko nam ništa neće pokloniti, a od nas se traže mrvice, dajte da napravimo vlast”, kazao je čelnik najveće hrvatske stranke u BiH. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari