Connect with us

BiH

Dragan Čović: Žalosti me što je Kaplan posegnuo za agresijom i razbojništvom

Objavljeno

-

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravio je danas u Stocu gdje se sastao s predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a BiH i načelnikom Općine Stolac Stjepanom Boškovićem koji ga je upoznao o događajima tokom održavanja lokalnih izbora, te ukazao na grube povrede demokratskih procedura i zakona, dramatično ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcioniranja u BiH.

Na sastanku je osuđen čin kojim je, kako je navedeno, brutalnim rušilačkim pohodom, otuđivanjem i uništavanjem službenih državnih materijala, udaranjem nevinih ljudi odnosno službenih osoba zaduženih za provedbu izbora, opstruirano pravo građana općine Stolac na demokratsko izražavanje izborne volje.

Istaknuto je da sve upućuje na to da se radi o još jednom dobro organiziranom i pomno isplaniranom događaju radi opstruiranja demokratskog razvoja BiH u kontekstu približavanja Evropskoj uniji.

Stoga je napad na Stolac i napad na Bosnu i Hercegovinu i prijetnja njenoj europskoj budućnosti, te zaslužuje odlučnu osudu organizatora i vinovnika nemilog događaja i svih onih koji svojim javnim istupima od Stoca žele napraviti grad slučaj.

Čović je dao punu podršku lokalnoj zajednici, te naglasio da ne nasjedaju na provokacije kako je neko prodao Stolac za veće interese. Kazao je kako ga žalosti što je kandidat za načelnika Salmir Kaplan posegnuo za agresijom i razbojništvom, što ne priliči nikome ko je obavljao javne funkcije i ima ambiciju biti načelnik.

Istakao je, kako je ponosan na Hrvate Stoca i sve ostale građane koji nisu nasjeli na provokacije i rušilačke pohode koji su nametnuti tom gradu, te izrazio uvjerenje da će nadležne institucije reagirati štiteći ustavnost i vladavinu zakona.

Još jednom su pozvane sve mjerodavne institucije da osobe koje su prouzročile ovakvo stanje snose posljedice predviđene zakonom, a sve građane u općini Stolac na staloženost te rješavanje nastale situacije mirnim putem kroz državne institucije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari