Connect with us

BiH

Dragan Lukač: Sukobi iz Makedonije prijete i BiH?

Objavljeno

-

Lukač je u izjavi za list ‘Press RS’ od ponedjeljka ocijenio kako takva prijetnja proizlazi iz planova za uspostavom velike Albanije

[ad id=”68099″]

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ustvrdio je kao postoji mogućnost da se oružani sukobi iz Makedonije prenesu i na teritorij Bosne i Hercegovine te je najavio kako će stoga policajci kojima on zapovijeda zadržati povećani stupanj pripravnosti kakav je na snazi od terorističkog napada na policijsku postaju u Zvorniku počinjenog potkraj travnja.

Lukač je u izjavi za list “Press RS” od ponedjeljka ocijenio kako takva prijetnja proizlazi iz planova za uspostavom velike Albanije.

“Imamo informaciju da se borbe nastavljaju, a nije isključeno da će teroristima pokušati pridružiti novi teroristi, s ciljem da sukob bude podignut na višu razinu. Srbija nije bez potrebe poslala svoje postrojbe na granicu prema Makedoniji jer je očevidno na djelu stvaranje tzv. velike Albanije kao cilja od koga Albanci nikad neće odustati”, kazao je Lukač.

On nije objasnio zbog čega bi BiH nakon Makedonije trebala postati metom.

Poručio da ipak kako će MUP Republike Srpske učiniti sve da prijetnje od terorističkih napada svede na najmanju moguću mjeru.

“To znači da smo spremni 24 sata dnevno držati na oku potencijalne teroriste i njihove pomagače, kako bismo ih osujetili u eventualnoj namjeri izvođenja napada”, rekao je Lukač.

On je istodobno odbacio kritike na račun prošlotjedne policijske operacije u kojoj je privedeno trideset osoba bošnjačke nacionalnosti pod sumnjom da su povezani s terorističkim aktivnostima.

Većina privedenih je puštena na slobodu, a za njih šest zatraženo je određivanje pritvora.

Ta su uhićenja izazvala brojne reakcije i optužbe kako je pod izlikom borbe protiv terorizma na djelu organizirani pritisak na Bošnjake koji su se vratili živjeti na područje RS-a.

Lukačeva je ocjena kako su takve osude neodmjerene te dodaje kako njegovi policajci ne progone Bošnjake nego potencijalne teroriste.

“To (prigovori) apsolutno nema veze sa zdravim razumom ni sa istinom, jer smo radili klasičan policijski posao utemeljen na informacijama koje smo imali. Mi jednostavno ne smijemo dopustiti mogućnost da neke osobe, za koja smo posjedovali informacije da su u stanju počiniti teroristički akt, to zaista i urade, a da prije toga nismo ništa poduzeli”, kazao je Lukač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari