Connect with us

BiH

Dragan Mektić: Ne postoje teroristički kampovi u BiH

Objavljeno

on

U Bosni i Hercegovini ne postoje teroristički kampovi u kojima bi se obučavali ekstremisti, da postoje mi bismo sigurno znali za njih, izjavio je ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragan Mektić.

[ad id=”68099″]

U intervjuu koji su zajednički realizirale agencije FENA i Xinhua, Mektić je kategorički demantirao medijske napise u postojanju kampova za obuku terorista.

Nemoguće je da bi takvi kampovi mogli postojati bez saznanja policijskih snaga u BiH, rekao je Mektić te dodao kako postoji manji broj građana BiH koji su sljedbenici ekstremističkih nasilnih ideologija, ali da je on, kao ministar, osobno zadovoljan sigurnosnim stanjem u BiH.

Kineskim, ali i svim drugim investitorima, poručujem da slobodno dođu u BiH, ja im osobno garantiram sigurnost, izjavio je ministar Mektić.

On je potvrdio informaciju da se oko 130 državljana BiH nalazilo ili se nalazi na teritoriju Sirije gdje se uglavnom bore u snagama takozvane Islamske države. Od njih 130, 43 ih je poginulo, dok se 50-tak vratilo u BiH.

Mektić je napomenuo i da četiri građana BiH ratuju u Ukrajini, a svi ovi ratnici sa stranih ratišta sučeljavaju se sa kaznom do pet godina zatvora. Podsjetio je kako je nedavno izmijenjen krivični zakon kako bi se odlazak na strana ratišta tretirao kao krivično djelo. Trenutno je pred Sudom BiH sudi 19-torici građana zbog ratovanja u Siriji, kao i zbog poticanja na odlazak.

– Ipak, moramo imati na umu da je riječ o teško dokazivim djelima, gdje moramo dokazati da je osoba otišla, da se borila, da je pucala na nekoga, itd. Nakon prvobitne euforije kada su se pojedinci sami fotografirali i stavljali na društvene mreže, ratnici su sada mnogo oprezniji, rekao je Mektić, te dodao kako je broj odlazaka na strana ratišta u 2014. i 2015. znatno manji u odnosu na 2013. godinu.

Govoreći o slučajevima izbjeglica iz Sirije, Mektić ne vjeruje da će ustaljena ruta, koja ide od Grčke preko Makedonije do sjeverne Srbije i Mađarske, biti promijenjena i da će se BiH naći na izbjegličkoj ruti. Ipak, podsjetio je kako Vijeće ministara BiH ima spreman akcijski plan koji uzima u obzir kako sigurnosni, tako i humanitarni aspekt izbjegličke krize.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je rekao kako u ovom trenutku bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine sa zemljama Schengena ni na koji način nije ugrožen jer BiH ispunjava svoje obveze, a broj azilanata iz BiH je drastično opao.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari