Pratite nas

BiH

Dragan Mektić: Šešelju bi mogao biti zabranjen ulazak u BiH

Objavljeno

na

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je kako bi vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju ipak mogao biti zabranjen ulazak u BiH, a konačna odluka o tome ovisit će o obavještajnoj procjeni predstavlja li on prijetnju po nacionalnu sigurnost.

[ad id=”93788″]

Nakon Šešeljeve najave da će u BiH doći odmah po okončanju skorih izbora u Srbiji, Mektić je kazao kako je to biti predmetom analize sigurnosnih službi te da bi donedavni haaški optuženik ipak mogao dobiti zabranu ulaska u BiH.

“Zatražit ćemo od (sigurnosnih) agencija da uspostave komunikaciju i provedu procjenu, a nakon što ona dođe opredijelit ćemo se po tom pitanju”, kazao je Mektić kako ga u utorak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ponedjeljak je Šešelja ohrabrio na dolazak u BiH ustvrdivši kako mu to nitko ne može zabraniti, jer je on nakon presude Haaškog tribunala slobodan čovjek koji može putovati kuda želi. “Da vidim kako će ga spriječiti”, kazao je Dodik.

Ministar Mektić je na to odgovorio konstatacijom kao nikakva presuda, pa ni oslobađajuća, ne utječe na procjenu tko može, a tko ne ulaziti u BiH, jer je odluka o tome temeljena na procjeni cijelog niza činjenica. “Potpuno je legalno i legitimno pravo svake države procijeniti takvu vrstu opasnosti i ako je potrebno zabraniti ulazak osobi za koju se sumnja da može biti prijetnja po nacionalnu sigurnost”, kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, u tome će odlučujuću riječ imati Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA), a njenu procjenu apsolutno će poštovati Ministarstvo sigurnosti, koje ima zakonske ovlasti izreći zabranu ulaska u BiH stranim državljanima.

Šešelj je u izjavi za regionalnu televiziju N1 kazao kako u BiH kani putovati da bi se tamo politički angažirao. Cilj mu je poduprijeti ogranak Srpske radikalne stranke (SRS) koji djeluje na teritoriju Republike Srpske u kampanji za općinske izbore u BiH, planirane za listopad. Dodao je i kako njegovo putovanje tu ne bi završilo, jer planira otići i u Sarajevo, gdje se školovao i radio sve do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon što je zbog nacionalističkog djelovanja osuđen na zatvorsku kaznu, Šešelj je po njezinu izdržavanju napustio Sarajevo i preselio u Beograd gdje i sada živi.

[ad id=”93788″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari