Connect with us

BiH

Dragan Mektić: Šešelju bi mogao biti zabranjen ulazak u BiH

Objavljeno

-

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio je kako bi vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju ipak mogao biti zabranjen ulazak u BiH, a konačna odluka o tome ovisit će o obavještajnoj procjeni predstavlja li on prijetnju po nacionalnu sigurnost.

[ad id=”93788″]

Nakon Šešeljeve najave da će u BiH doći odmah po okončanju skorih izbora u Srbiji, Mektić je kazao kako je to biti predmetom analize sigurnosnih službi te da bi donedavni haaški optuženik ipak mogao dobiti zabranu ulaska u BiH.

“Zatražit ćemo od (sigurnosnih) agencija da uspostave komunikaciju i provedu procjenu, a nakon što ona dođe opredijelit ćemo se po tom pitanju”, kazao je Mektić kako ga u utorak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u ponedjeljak je Šešelja ohrabrio na dolazak u BiH ustvrdivši kako mu to nitko ne može zabraniti, jer je on nakon presude Haaškog tribunala slobodan čovjek koji može putovati kuda želi. “Da vidim kako će ga spriječiti”, kazao je Dodik.

Ministar Mektić je na to odgovorio konstatacijom kao nikakva presuda, pa ni oslobađajuća, ne utječe na procjenu tko može, a tko ne ulaziti u BiH, jer je odluka o tome temeljena na procjeni cijelog niza činjenica. “Potpuno je legalno i legitimno pravo svake države procijeniti takvu vrstu opasnosti i ako je potrebno zabraniti ulazak osobi za koju se sumnja da može biti prijetnja po nacionalnu sigurnost”, kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, u tome će odlučujuću riječ imati Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA), a njenu procjenu apsolutno će poštovati Ministarstvo sigurnosti, koje ima zakonske ovlasti izreći zabranu ulaska u BiH stranim državljanima.

Šešelj je u izjavi za regionalnu televiziju N1 kazao kako u BiH kani putovati da bi se tamo politički angažirao. Cilj mu je poduprijeti ogranak Srpske radikalne stranke (SRS) koji djeluje na teritoriju Republike Srpske u kampanji za općinske izbore u BiH, planirane za listopad. Dodao je i kako njegovo putovanje tu ne bi završilo, jer planira otići i u Sarajevo, gdje se školovao i radio sve do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon što je zbog nacionalističkog djelovanja osuđen na zatvorsku kaznu, Šešelj je po njezinu izdržavanju napustio Sarajevo i preselio u Beograd gdje i sada živi.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari