Connect with us

Vijesti

Dragi moj Joža, ti ode ‘nacistima’ a ja ostadoh s ‘ustašama!’

Objavljeno

on

U udbinim strukturama, čini se, za napredovanje bilo je važno zvati se Josip. Od udbinog hrvatskog trolista danas jedan putuje, drugi će na sud, a treći šuti ‘kao zaliven’. ‘Perkovića treba zaštititi, jer se štiteći njega štite i drugi koji bi se danas-sutra, mogli naći u istoj situaciji’, branio je Boljkovac svog udbaškog druga, dodajući kako Perkovića terete za događaje “iz nekih bivših, ludih vremena”, kada je valjda sve bilo dozvoljeno.

Dok se jedan priprema za put i susret s njemačkim pravosuđem, jedan drugi visoki dužnosnik Udbe petog idućeg mjeseca trebao bi se (konačno) naći na optuženičkoj klupi – ali u Hrvatskoj.

Naime, 94-godišnjeg Josipa Boljkovca, prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova za koji dan očekuje suđenje za partizanske zločine nad civilima nakon završetka Drugog svjetskog rata kod Duge Rese. Njega Bajićevo Državno odvjetništvo nakon 15 godina proučavanja spisa tereti da je kao šef kotarske OZNA-e 1945. naredio smaknuće 21 civila zbog njihove navodne suradnje s ustaškim vlastima. Iako se pojedinosti tog zločina znaju desetljećima, Boljkovca je Državno odvjetništvo optužilo tek sredinom prošle godine, nakon velikog pritiska medija i javnosti. Konkretno, optužen je da je između svibnja i lipnja 1945. protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovijedio uhićenje šest poznatih i 14 nepoznatih osoba koje su kasnije, kako tvrdi tužiteljstvo, po Boljkovčevom naređenju likvidirali pripadnici njemu podređene 3. čete 1. brigade KNOJ-a i zakopali ih na predjelu zvanom Vidanka Curak.

Stari udbaš se danas brani tvrdnjom kako mu “sve smještaju ustaše koji bi sudili SKOJ-evcima jer su protiv fašizma dizali ustanak 1941.”

– Kome treba sada suđenje protiv onih koji su prvi dizali ustanak i izvršavali zadatke, propješačili ove krajeve kada se klalo i ubijalo?, pitao se Boljkovac u većini medija koji su mu davali vrlo veliki prostor. Naime, njegov se slučaj poklopio s donošenjem “Lex Perković” kojim je aktualna vlast pokušala zaštiti jednog drugog Josipa od izručenja Njemačkoj. Boljkovac se tako našao uvrijeđen što Milanović ne štiti i njega kao i druge dužnosnike iz bivšeg komunističkog vremena, pa je na sav glas grmio o crnoj opasnosti koja se nadvila na Hrvatsku. Jasno, ishlapljelog starca nitko nije shvaćao za ozbiljno.

Ako Nobilu Artuković nije bio prestar onda nije ni Joža

Bude li sve kako je planirano, Boljkovac bi mogao postati najstariji optuženi zločinac iz Drugog svjetskog rata na svijetu. Posljednji koji je nosio tu “titulu” bio je 90-godišnji bivši stražar u nacističkim logorima smrti John Demjanjuk, kojem se u Munchenu 2009. sudilo za zločine nad Židovima u nacističkom logoru Sobiboru u Poljskoj 1943. godine.

I dok jedan “pakira” kofere njegov imenjak se nada da će ga zajednički branitelj Ante Nobilo ipak uspjeti bolje obraniti nego što je to radio Perkoviću. Zajedničko je obojici što svjedoka njihovih zločina danas ima vrlo malo ili ih uopće nema. Iako su generacijska razlika, obojica su u bivšem režimu bili visokopozicionirane osobe, koje su u početku hrvatske borbe za neovisnost obnašali visoke dužnosti u novoj hrvatskoj državi. Zajedno s još jednim Jožom – Manolićem, činili su udbin trolist u vrhu mlade Hrvatske koje je Tuđman prvo prihvatio, a onda ih se svih (osim Perkovića) s vremenom riješio.

– Jedno vrijeme bio sam Perkoviću šef i mogu reći da je bio dobar radnik. Ne mogu se sve stvari pripisivati njemu, jer nije on sam o svemu odlučivao. Mora se sagledati cijeli kontekst situacije u kojoj smo se tada nalazili. Zato ga treba zaštititi, jer se štiteći njega štite i drugi koji bi se danas-sutra, mogli naći u istoj situaciji, branio je prije nepunih godinu dana Boljkovac svog udbaškog druga, dodajući kako Perkovića terete za događaje “iz nekih bivših, ludih vremena”, kada je valjda bilo sve dozvoljeno. Ili se u najmanju ruku moralo.

Kao što Boljkovac svoje (i partizanske) zločine danas opravdava tezom da se ne može samo tako suditi onima koji su dizali ustanak protiv fašizma, tako se i Perković u svakom javnom istupu zadnjih dana brani tezom da se hrvatske emigrante moralo progoniti po nalogu “odozgo”, iz Beograda.

Zanimljivo jedini koji se o niti jednoj temi već dugo ne izjašnjava je Josip Manolić. Iako je ljetos samo za portal Dnevno izjavio kako se u svim slučajevima moraju poštovati hrvatski i europski zakoni, treći Joža koji isto tako puno zna o vremenu njihovog zajedničkog idola Josipa Broza, danas mudro šuti. Daleko od javnosti, da se kojim slučajem netko ne bi i njega sjetio.

Međutim znakovito je da se u sudskim slučajevima obojice Joža pojavljuje Ante Nobilo koji je 1986. godine bio tužitelj tadašnje SFRJ u sudskom procesu protiv Andrije Artukovića, ministra unutarnjih poslova NDH. Danas ta ista osoba brani partizane, komuniste i udbaše. Prije tridesetak godina Nobila nije smetalo što je Artuković star i dementan, međutim za Boljkovca tvrdi da nije raspravno sposoban, a Perkovića pokušava spasiti suludom tezom kako u Njemačkoj neće imati pravično suđenje kao što je recimo imao spomenuti Artuković kojeg su dvojica lažno teretili a ostalih 14 svjedoka je priznalo da ga nikada nije vidjelo. No i to je bilo dovoljno da “Nobilovi, Boljkovčevi, Manolićevi i Perkovčevi” čovjeku u bolesničkoj postelji “odrežu” smrtnu kaznu.

[quote]Na koncu, Nobilo je jedan od rijetkih koji znaju gdje je sahranjen Artuković, čija obitelj ni danas ne može doznati mjesto posljednjeg počivališta jer su tu informaciju komunističke vlasti proglasile strogom tajnom!!![/quote]

Kada je već tako sposoban odvjetnik, Nobilo je svom branjeniku Perkoviću, da je htio, mogao pomoći i njemačkim vezama drugog branjenika – Boljkovca, koji se ne tako davno hvalio kako je šezdesetih godina prošlog stoljeća dugo održavao dobre odnose sa visokorangiranim dužnosnicima iz tadašnje zapadne Njemačke.

– Neki od vodećih njemačkih političara dolazili su u moju vikendicu u Vukovoj Gorici i od njih sam doznao mnoge tajne iz tog ali i ratnog doba, tvrdio je Boljkovac. A sada, eto, jedan će Joža “nacistima”, a drugi osta s “ustašama”.

autor: B.D./dnevno

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari