Connect with us

Intervju

DRAGO PRGOMET: Od danas u hrvatskoj politici više ništa neće biti isto

Objavljeno

on

U prvom postizbornom televizijskom intervjuu na televiziji N1 u ponedjeljak ujutro je gostovao predstavnik MOST-a, Drago Prgomet. Most nezavisnih lista osvojio je 19 mandata, što ga je učinilo trećom političkom strankom u zemlji.

[ad id=”68099″]

“MOST je spreman razgovarati sa svima koji su spremni prihvatiti paket reformi. Svjesni smo odgovornosti koju smo dobili od građana, i ne bježimo od toga. Slijede razgovori”, poručio je Progmet na početku emisije.

Uključuje li ta odgovornost i da novi hrvatski premijer dođe iz vaših redova?

Ne bježimo od bilo kakve odgovornosti, pa niti one koja uključuje neku dužnost u Hrvatskoj.

Za sada smo dobili javni poziv od gospodina Milanovića iz SDP-a na razgovore, mi ćemo prihvatiti pozive svih koji žele s nama razgovarati. Ali osobni telefonski pozivi meni, ili bilo kojim drugim članovima MOST-a ne dolaze u obzir. Jasno šaljemo poruku. Govori se o tome da smo se raspali – mi nismo kao neki mostovi koji su se nažalost srušili. Zahvaljujem građanima koji su nam dali povjerenje, ali bit ćemo još bolji.

Je li vas predsjednica zvala na konzultacije?

“U ovom trenutku je važno kome će MOST dati povjerenje za sastavljanje nove vlade, i MOST će odrediti tko će biti idući mandatar. Zna se kakav je postupak formiranja Vlade, a mi smo pobjednici ovih izbora. Bez MOST-a nema Vlade i mi ćemo odlučiti tko će biti novi premijer i kako će izgledati nova Vlada.

Kako će MOST sada raspravljati nakon potpisa Bože Petrova da nema koaliranja?

Vrlo je jasno rekao i u tom potpisu da nećemo koalirati s onima koji nisu spremni za reforme. I dalje stojimo iza toga. Mi smo zadnji koji su spremni na bilo kakvo izazivanje nestabilnosti u Hrvatskoj. Mi smo zadnji koji bi to htjeli. Prvi put je jedna stranka osim SDP-a i HDZ-a uzela toliko mandata, no naše su procjene su i ranije bile da građani žele promjene. Nema nove Vlade bez nas, ali ti pregovori se temelje samo na promjenama na kojima mi inzistiramo.

Koliko MoST-u znači da je broj mandata 59 HDZ-u, 56 SDP-u…?

Ništa. Broj mandata nam nije bitan, tu i nemate nekakve razlike. Neki su već najavili da će dati potporu lijevoj koaliciji. Mi ovdje razgovaramo o programima, reformama, i sve ostalo je potpuno nebitno.

Upućen vam je javni poziv da lijeva koalicija i MOST budu partneri.

Ne znam što to znači dok ne sjednemo za stol. Mi poštujemo odluku hrvatskih građana, koji su jasno rekli da žele promjene. Mi ćemo razgovarati, i to je ta razlika između nas i naših političkih oponenata. Mi nismo nikoga niti u kampanji nazivali raznim imenima, svađali se, poticali ideološke sukobe, ratove… dapače! Jedno od bitnih načela naše stranke je shvaćanje da u ovoj duboko podijeljenoj zemlji samo razgovor može donijeti bolje.  Drugo, mi ćemo na reformama ustrajati čak i pod cijenu da nam bude zadnje pojavljivanje na političkoj sceni, iako neće biti. Tko želi prihvatiti suradnju s nama, mora biti spreman izgubiti iduće izbore. Mi smo spremni i na to.

Je li moguć scenarij velike zajedničke koalicijske vlade?

Ne mislim da je to moguće, ali ako se SDP i HDZ dogovore, bože moj. Imaju pravo i na takvu odluku, ali to bi bio znak da nisu spremni na promjene.

Postoji li opasnost da iznevjerite građane?

Mi ćemo sigurno inzistirati na onome što je bio naš program, potpuno svjesni da se to ne može sve napraviti odmah. Božo je mislio o tome kada je govorio “Nećemo vas iznevjeriti”.

Mnogi se pitaju hoće li MOST izdržati poziciju gdje postoji mogućnost pritiska i s jedne i s druge strane?

“Uzalud vam trud svirači”. Kada ljude veže želja i cilj, ne postoji nemoralna ponuda na koju će netko pristati. Mi smo jedinstveni, puno više nego što bi neki željeli. Svjesni smo u kakvoj se situaciji Hrvatska nalazi i nitko od nas neće učiniti ono što će odudarati od načela na kojima smo se našli na ovoj paltformi, prije svega kao ljudi, pa kao političari, ali i kao domoljubi, iako ne volim koristiti, ali u jednom pozitivnom smislu.

Milanović je bio na sastanku s ljudima MOST-a, je li istina?

Siguran sam da ne. Moguće je da je razgovarao, ali sa mnom nije, s Petrovom nije.

“U politici ništa više nije kao što je bilo jučer. Ovo su ozbiljna vremenam koja traže odgovornost, i ozbiljne promjene u društvu. Ako to HDZ i SDP ne shvaćaju, onda ne shvaćaju izazove ovog vremena. Žele li doista bolju budućnost ove države, oni su na potezu, mi smo vrlo jasni.

Ima li MOST vremenski rok za sporazum?

Razgovori će biti otvoreni, javni. Neće biti pojedinačnih, kafanskih razgovora. Odredit ćemo tko će voditi pregovore i na kojim načelima. Hrvatska nema vremena za gubljenje, ne možemo se natezati mjesecima, ali bit ćemo maksimalno kooperativni.

Karamarko je do prije nekoliko dana izjavljivao da ih ne zanima, da imaju dovoljno da sami budu vlast, nazivao vas je mostićem… Kako je sada kada ste vi kao bivši potpredsjednik stranke s druge strane stola?

Ja razgovaram kao član političke platforme MOST-a, a ne kao Drago Prgomet. I to je to.

Imate li ljude koji su spremni preuzeti tu odgovornost?

Osjećamo ozbiljnu odgovornost, mi se ne plašimo toga. Da je bilo bilo kakvog straha, ne bismo ušli u izbornu utrku. Najvažnije kod cilja je cilj imati.

Jedna od najjačih jučerašnjih rečenica jučer bila je da za reforme moramo biti spremni i na bolne stvari koje će osjetiti i naši prijatelji i rođaci. Jesu li te reforme toliko bolne, hoće li građani imati razumijevanje?

Mislim da će prvo dirnuti u pozicije političara, i toga nam nije žao. Ne mislimo o tome da će ljudi sada ostati bez posla, nego na socijalnu pravednost, liberalno gospodarstvo.  Tko danas nije spreman na reforme, sutra će se pokazati kao grobar socijale”, glasi rečenica jednog poznatog Nijemca.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari