Connect with us

Dragom (vašem ) Josipu Brozu čestitamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima!

Published

on

Opet se miješaju kruške i jabuke

Dragom (vašem ) Josipu Brozu čestitamo Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima!

 titoU Hrvatskoj se 23. kolovoza obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Toga dana je 1939. sklopljen njemačko-sovjetski pakt (Sporazum Molotov-Ribbentrop) o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli intreresnih sfera u istočnoj Europi, a koji je potpisan u Moskvi. U slobodnoj svijetu na taj dan organizirali su se prosvjedi pod nazivom Dan crne vrpce s ciljem upoznavanja svijeta o prikrivanju zločina.

Hrvatski sabor je 30. lipnja 2006. donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. (NN, 76/2006) u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. U svojoj preporuci Europski je parlament naglasio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila i nekim drugim zemljama (Estoniji, Litvi, Sloveniji, Latviji i Švedskoj) obilježavanjem 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na već spomenute žrtve.

I što se dogodilo? Ništa. Pojeo vuk magare! Taj dan će se obilježiti u Jadovnom, gdje je bio koncentracijski ustaški logor, koji je osnovan 1941., ali u isto vrijeme i kod jame Jazovka kod Sošica na Žumbreku, gdje su se nakon, dakle, nakon II. svjetskog rata dogodili strašni zločini komunista nad nevinim Hrvatima, uglavnom ranjenicima, zdravstvenom osoblju, časnim sestrama, djecom, ženama i starcima.

Dakle, to nije ništa drugo nego igra “mačka i miše”, odnosno toplo-hladno, čime se želi poručiti da su svi jednako krivi, da je zločina bilo i na jednoj i drugoj strani.  A Parlamentarna skupština Vijeća Europe  i u svojoj je Rezoluciji odlučno osudila teška kršenja ljudskih prava koje su počinili totalitarni komunistički režimi. Kod nas je komunistički režim bio od 1945-1990., koji je iza sebe ostavio na tisuće još neistraženih  masovnih grobnica, u kojima su Brozovi komunisti s kapom na kojoj je bila istaknuta crvena zvijezda petokraka, načinili brojne zločine, masakre, pozatvarali nevine ljude, prije svega Hrvate. Jednom riječju taj se dan u Hrvatskoj odnosi jedino i isključivo na osudu sistema Josipa Broza Tita, na njega samoga, kao i na niz njegovih bližih ili daljnjih suradnika, lopova, kriminalaca i ubojica. Poglavito na bivše članove Udbe. A tko to na ovaj dan uopće i spominje? U Hrvatskoj nema grada ili mjesta gdje nisu Brozovi komunisti učini neki strašan  zločin. Puna je Hrvatska masovnih i inih grobnica. Malo je i Hrvata koji nisu prošli “Brozovu” zločinačku školu, koji nisu osjetili što znači živjeti i raditi u totalitarnom komunističkom režimu.

Stoga, obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Hrvatskoj treba nositi naziv – Europski dan sjećanja na nevine žrtve Josipa Broza Tita, od 1945.-1990. To je i prigoda da se već jednom razotkrije ovaj zločinac. Neki će reći i govore da je u svoje vrijeme napravio i dobra djela. Pa, to se isto tako, ako imalo znate povijest, može reći i za Staljina, pa čak i za Hitlera (poglavito su “voljeli” djecu!).

Ovaj dan je prema svemu sudeći, barem u Hrvatskoj, još jednom marginaliziranje i prešućivanje povijesnih činjenica, a osobito Brozove uloge i značaj u svemu tome.

Ako se taj dan odnosni na razdoblje od 1945.-1990., onda što Ministarstvo branitelja, ali i drugi namjerno miješaju kruške i jabuke, pa sad idemo na taj dan malo u 1941., a malo iza 1945-te, a na kraju dobijemo isto (da nije žalosno bilo bi smiješno!) kao i u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata da se izjednačavaju žrtva i agresor. Naime, u ovom slučaju Broz je agresor, a ostali su žrtve.

Stoga, dragi (vaš) druže Tito, želimo vam sretan – Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari