Connect with us

Analiza

DRAMA NA SUĐENJU ŠEFOVIMA UDBE – Perkovića i Mustača teretit će lažni svjedok

Objavljeno

-

Evo vam najsvježiji primjer udbaške manipulacije. Po svom dobrom starom udbaškom običaju, Nobilo je nabavio lažnog svjedoka kojem je rekao da se prijavi njemačkom tužiteljstvu kako bi teretio Perkovića i Mustača, a kako bi ga Nobilo u protuispitivanju “raskrinkao” te na taj način uzdrmao optužbu. Međutim, jučer je sve u Slobodnoj Dalmaciji otkrila Zdravka Soldić ( u prilogu)

[ad id=”68099″]

Na to je novinarka Silvana Perica iz Večernjeg lista napravila pamflet, ali tek nakon što je Zdravka Soldić sve razotkrila, i sad koristi tu situaciju da se tim blatom koje na sebi ima Erceg/Eterović nabaci i na Josipa Krmpotića, kojem su stvarno upućivane prijetnje, kojem je žena stvarno dobila otkaz u KIC-u, kojem je prije dva dana stvarno jednoj kćeri demoliran ured u KIC-u, kojem je stvarno druga kći dobila tri opomene pred otkaz na HTV-u itd. Dakle, to je ta prljava udbaška igra koja uvijek, ali uvijek ima plan B i pričuvnu poziciju. Kad je ta Nobilova prevara razotkrivena, sad kao tobože i Silvana Perica napada tog svjedoka, a sve koristi kako bi napala drugog svjedoka i prikazala njemačko tužiteljstvo kao nemarno i neprofesionalno.

Prilog tekst u Slobodnoj Dalmaciji, a ispod se nalazi tekst i poveznica na klasični udbaški uradak u Večernjem listu. Obratite pažnju na razlike u člancima.

[su_heading size=”21″]Tekst Slobodne Dalmacije: [/su_heading]

Perkovića i Mustača teretit će lažni svjedok

Mario Eterović, koji bi u münchenskom procesu protiv bivših čelnika Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog sudjelovanja u egzekuciji emigranta Stjepana Đurekovića trebao biti saslušan kao svjedok 22. lipnja, vlasnik je impresivne prevarantske karijere! Eterović, koji preko hrvatskih medija poručuje kako mu se stalno prijeti te kako je “zabrinut za svoj život”, do 9. srpnja 2010. godine, kada je službeno promijenio ime, zvao se Duško Erceg. Ime i prezime je promijenio nakon što mu je pošlo za rukom kontaminirati sudski proces u predmetu ubojstva Ive Pukanića.

Naime, s izdržavanja šestogodišnje zatvorske kazne za prijevaru u Sremskoj Mitrovici, Erceg se samoinicijativno pismom obratio DORH-u i Nacionalu nudeći im ključna saznanja o naručitelju ubojstva Ive Pukanića, a do kojih je došao družeći se u zatvoru s okrivljenim u tom procesu Robertom Matanićem.

Erceg je tvrdio kako je ubojstvo isplanirano u Budvi te da naručitelja treba tražiti u crnogorskom kriminalnom miljeu. U hrvatskim medijima Ercega se tada slavilo i hvalilo kao “hrabrog čovjeka“, “ključnog svjedoka“ koji će razotkriti naručitelje Pukanićeva ubojstva, da bi na koncu procesa bio označen kao lažni svjedok.

MORH-ova evidencija

A zbog tog lažnog svjedočenja, kao i zbog lažne, anonimne dojave o pripremi atentata na istražitelja USKOK-a, Erceg je procesuiran na zagrebačkom Općinskom sudu. Taj isti Duško Erceg iz vrgoračkih Rašćana, “vlasnik” pravomoćne presude za lažno svjedočenje, došetao se u njemačko veleposlanstvo u Zagrebu u rujnu 2014. godine, s novim identitetom, ponudivši im ključna saznanja vezana za likvidaciju Đurekovića.

Kako je sam priopćio medijima, a za što smo dobili i neslužbenu potvrdu iz njemačkih izvora, Erceg-Eterović je tvrdio kako je na odsluženju vojnog roka bio osobni vozač šefa KOS-a (tajne službe JNA) Jere Grubišića te da ga je na dan likvidacije Đurekovića “vozio iz Šibenika do Splita na sastanak“ i slušao kako general Grubišić radiovezom razgovara s drugim obavještajcima o tom događaju. Također je ustvrdio kako ga je general sljedećih dana informirao o svim detaljima likvidacije.

Erceg je svojim pričama oduševljavao medije u regiji

No, “Slobodna” se potrudila provjeriti njegove tvrdnje. Naime, prema službenoj evidenciji MORH-a, koju je naslijedio od JNA, Dušku Ercegu vojni rok je istekao 6. lipnja 1983. godine, dakle puna 52 dana prije ubojstva Stjepana Đurekovića.

Evidentno, Erceg, odnosno Eterović, ni teoretski nije bio u poziciji slušati “toki-voki” razgovor šefa KOS-a 28. srpnja 1983. godine s drugim obavještajcima. A je li uopće bio vozač Jere Grubišića, odnosno koje mu je bilo konkretno zaduženje u JNA, u službenoj evidenciji MORH-a nije registrirano. No, prema obavještajnim podacima, bio je vojnik u prometnoj jedinici u Beogradu, ali ne i vozač šefa KOS-a.

Eterović se hrvatskim medijima pohvalio svojom uspješnom istražiteljskom karijerom u ICTY-ju, angažiranom na hvatanju ratnih zločinaca punih deset godina, od 1999. do 2009. godine.Čak je lovio i Radovana Karadžića.

No, istine radi, 1999. godine Eterović, odnosno Duško Erceg, kako se tada zvao, doista je bio u lovu, ali ne na Karadžića i ine ratne zločince, nego na naivne Sarajlije kojima je olakšavao novčanike.

Naime, 98. i 99., u glavnom gradu BiH, Duško Erceg mogao je “srediti“ sa svojim dobrim vezama sve što je čovjeku potrebno. I shengenske vize, i krsne listove, i izvući rođaka iz logora u Srbiji, i staviti kuću na prioritete za obnovu kod međunarodnih organizacija, i razmjenjivati kuće između Federacije BiH i RS… Sve uz unaprijed danu dobru kaparu.

Samo jedan Sarajlija dao mu je 12.800 KM za obećanje da će mu izvući rođaka iz logora u Srbiji, no nikada nije vidio ni rođaka ni novac. Kako dana obećanja Erceg nije izvršio, a novac prevarenima nije vratio, Općinski sud u Sarajevu ispostavio mu je fakturu osudivši ga na tri godine i tri mjeseca.

Tko mu je poslodavac?

No, Erceg, “lovac na Karadžića“, ubrzo je završio u srbijanskom zatvoru, u Sremskoj Mitrovici, na izdržavanju šestogodišnje kazne za prijevare, odakle je 2009. godine izišao pod nepoznatim nam okolnostima kako bi svjedočio u sudskom procesu za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

I sada bi kao “kredibilan svjedok” Mario Eterović svjedočio u münchenskom procesu šefovima Udbe.
Naravno, nameće se logično pitanje, tko je angažirao profesionalnog, osuđivanog prevaranta i profesionalnog svjedoka da svjedoči u münchenskom procesu!? S obzirom na poznate činjenice, da Eterović-Erceg u igru uvlači KOS, “toki-voki” razgovore koje nije slušao, a da se u Münchenu sudi Udbi, ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo i tko mu je posljednji poslodavac.

Njegovim svjedočenjem klupko nedoumica oko Đurekovićeva ubojstva još više bi se zamrsilo.
Eteroviću, odnosno Ercegu, mora se priznati izniman prevarantski talent. Hoće li prevariti i njemačko pravosuđe, ostaje vidjeti.

No, realnije bi bilo očekivati da će Nijemcima morati odgovoriti za čiji račun svjedoči u münchenskom procesu, a da ga istodobno i ne pitaju što je slušao u navodnom “toki-voki” razgovoru generala Grubišića s drugim obavještajcima. A do tada traži zaštitu hrvatske policije, na račun hrvatskih poreznih obveznika.

Damir Dukić i Zdravka Soldić

Slučaj Pukanić: Čas za obranu, čas za policiju

Erceg-Eterović je u tri godine suđenja u slučaju Pukanić nekoliko puta mijenjao stranu, s one policijske prešao je na stranu obrane i ponovno natrag:

U istrazi USKOK-u svjedočio kako ima dokaze da su Robert Matanić i Slobodan Đurović kontaktirali tijekom Matanićeva boravka u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.
Na glavnoj raspravi rekao kako osoba za koju je mislio da je Đurović, to ipak nije. Na suđenju je njegov iskaz proglašen konstrukcijom.
Nakon suđenja, dok je još bio u programu zaštite svjedoka, anonimno je policiji javio da se sprema ubojstvo tužitelja USKOK-a, zbog čega je izbačen iz sigurne kuće i prijavljen za širenje lažnih glasina.
Prelazi na stranu obrane te je Đurovićevim odvjetnicima dao izjavu kako ga je policija maltretirala da svjedoči.

Na koncu je policiji ispričao kako ga je obrana instruirala da im da neistinitu izjavu.


[su_heading size=”21″]Tekst u Večernjem Listu[/su_heading]

>pogledati i na poveznici> Tekst Silvane Perice 26.5.2015

perica

[box type=”custom” bg=”#3f3434″ color=”#ffffff” border=”#” radius=”0″]Priča o dvojici svjedoka koji su se sami javili njemačkim vlastima kako bi svjedočili u korist optužbe u slučaju suđenja u Münchenu Josipu Perkoviću (na slici) i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića dobila je novi nastavak. Naime, Mario Eterović, kojeg je Viši pokrajinski sud u Münchenu već stavio na raspored i trebao bi iskaz o tome što zna o Đurekovićevu ubojstvu dati u lipnju, u stvari je Duško Erceg za kojeg se ispostavilo da se sam javio kao lažni svjedok i na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića. Podsjetimo, oba dobrovoljna svjedoka, Ivan Krmpotić i Mario Eterović, digli su puno prašine jer su tvrdili da im se prijeti i da nisu sigurni u Hrvatskoj, a Eterović se zbog navodnih prijetnji obratio i predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću. Krmpotić se u međuvremenu vratio iz Njemačke, napisavši navodno njemačkoj policiji da neće svjedočiti, a Eterović iza sebe ima dugu povijest prijevara i lažnog svjedočenja. Rajko Mlinarić, zagrebački odvjetnik, dobro ga se sjeća jer je u spisu slučaja Pukanić ostala policijska zabilješka riječi Duška Ercega da ga je taj odvjetnik silio na iskaz. Erceg je služio zatvorsku kaznu u Srbiji za višestruke prijevare, odbijena mu je molba za uvjetno puštanje na slobodu, žalio se, a onda mu je žalba iznenada usvojena! Ispostavilo se da je bio u kontaktu s tužiteljima i policijom u Hrvatskoj, kojima je javio da ima važna saznanja o Pukanićevu ubojstvu. Po njega je na granicu otišao jedan od Pukanićevih suradnika, na suđenju su Ercega pratile jake mjere osiguranja, ali se ispostavilo, kaže Mlinarić, da on ni o čemu zapravo nema pojma. To mu nije smetalo da odvjetnicima tvrdi da ga je policija prisiljavala i određivala kakav će iskaz dati, a policiji je rekao da su ga prisiljavali odvjetnici. Erceg, koji je kasnije promijenio ime u Eterović, očito je neko vrijeme ugodno živio na račun hrvatskih poreznih obveznika, ali je na kraju izbačen iz programa zaštite svjedoka i morao je na sud zbog lažnog svjedočenja.

[/box]

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari