Connect with us

Događaji

DRAMA NAD ZEMUNIKOM: MiG 21 se skoro srušio, pilot ga jedva prizemljio!?

Objavljeno

-

Sukladno godišnjem planu obuke pilota HRZ i PZO, Eskadrila borbenih aviona (EBA) krajem prošle godine prebazirala je nekoliko lovaca MiG-21 u zrakoplovnu bazu Zadar u Zemuniku, s ciljem provođenja trenažnih letova za pilote HRZ-a.

[ad id=”68099″]

Ovo je trebala biti samo jedna u nizu redovitih trenažnih sekvenci eskadrile da na vidjelo nisu izašli brojni tehnički problemi kojima se mogu “podičiti” naši borbeni mlažnjaci.

Kako doznaje Zadarski.hr od više izvora unutar HRZ-a, tada se umalo srušio jedan MiG, a zbog nastalih problema u zraku vladala je prava drama u zadarskoj zrakoplovnoj bazi. Riječ je o incidentu s kraja prošle godine koji je bio zataškan na svim razinama MORH-a i HRZ-a.

Tražili da se katapultira

Leteći na rutinskom trenažnom letu, na relativno maloj visini, pilot (identitet poznat redakciji Zadarski.hr, op.a.) je uočio divljanje pokazivanja instrumenata s pojavom limitirane poslušnosti upravljačkih komandi. Osnovni problem za vrijeme leta, kako doznajemo, bio je “ćudljivi” motor. Naime, nakon što bi pilot lagano pomicao ručicu komande za smanjenje snage potiska motora, motor bi iz nepoznatih razloga svoju snagu – pojačavao!

Nakon prijave nesvakidašnjeg kvara kontroli leta, dana je naredba pilotu da dovede avion u nenaseljeno područje i postavi ga u položaj za katapultiranje. U dramatičnim minutama pilot je u kružnim letovima u zračnoj zoni iznad Zemunika trošio preostalo gorivo, te krajnjim fizičkim naporima ipak uspio dovesti avion u pravac piste baze i sletjeti.

Preopasno slijetanje

Zbog problema s motorom pilot je sletio puno većom brzinom nego je uobičajeno, što je samo po sebi sigurnosni rizik za ionako nedovoljno uvježbane pilote. Što da pilot nije “pogodio” pistu u njezinoj početnom dijelu ili da mu pista ostala prekratka pa izletio izvan nje, pitaju se mnogi zabrinuti u HRZ-u? Što da ga je zanijelo na slijetanju velikom brzinom pa ga zanijelo u jednu stranu tako da izleti s piste? U bazi u Zemuniku se odvija i civilni zračni promet pa jedna ovakva izvanredna situacija može rezultirati i puno većim posljedicama za civilne letove.

Ovaj događaj je tada utjecao i na tijek provođenja vježbe, koja zbog predostrožnosti i reduciranih letova nije ispunila planirana očekivanja. Kako se radilo tek o vježbi, opravdano je pitanje, a s obzirom na otkaze u zraku, koliko su naši MiG-ovi pouzdani aparati za izvršenje domaćih i NATO zadaća, ponajprije “air policinga”.

“Pumpanje” zraka u motor

Nakon što se prizemljio, pilot od šoka, kazuju nam upućeni, nije uspio izići iz kokpita zrakoplova nekoliko minuta. Od preživljenog straha doslovno se ukočio. U cijelom ovom incidentu najviše se strahovalo od situacije u kojoj bi se zrakoplov srušio na neko od naseljenih područja zadarskog zaleđa blizu Zemunika.

Ovaj slučaj predstavlja vrh sante leda te je tek jedan u nizu brojnih tehničkih kvarova na MiG-ovima 21. Posebno zabrinjavajući je slučaj da se probnom pilotu na dva MiG-a prošle godine pojavljivalo tzv. “pumpanja” zraka u motor koje za posljedicu ima trenutno gašenje motora. Ovo je najgori scenarij koji se pilotu može dogoditi u mirnodopskim uvjetima na “ispravnom” avionu. Samo za primjer, u operativnim uvjetima zrakoplovnih snaga, pojava pumpanja je nešto što se ne događa. U slučaju da se ipak dogodi, prizemljuje se eskadrila s ciljem utvrđivanja razloga zašto je do ove pojave došlo. Na slučaju hrvatskih MiG-ova, situacija je i više nego jasna – nije remontiran sustav za dovod zraka u motor pa povremeno “zašteka“.

[su_heading size=”17″]MORH: Nije se dogodilo, a stanje borbene tehnike vojna je tajna… Vezano za vaš upit možemo vas izvijestiti da u navedenom razdoblju nije zabilježen problem kakav navodite. Iako nije u direktnoj vezi s vašim upitom, skrećemo pažnju kako u bilo kojem slučaju kada se na vojnoj opremi ili tehnici, pa tako i zrakoplovnoj, uoče bilo kakva (pa i minimalna) odstupanja od standarda, odmah se pristupa propisanoj sigurnosnoj proceduri i poduzimaju se potrebne mjere s ciljem zaštite, provjere i otklanjanja eventualnog nedostatka. To spada u redovnu proceduru, dok su informacije o stanju ispravnosti borbene tehnike, kao što vam je poznato, klasificirani podaci koje nije moguće javno komunicirati – očitovanje je MORH-a.[/su_heading]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari