Pratite nas

Pregled

Drama u Nuštru: Interventna policija i Stiv Culej spasili život maloljetnog branitelja

Objavljeno

na

Jutros se u Nuštru odvijala prava drama. Maloljetni hrvatski branitelj i veteran specijalne policije iz Nuštra zatočio se u svom domu zajedno s obitelji.

Nakon dojave na teren su izašli specijalci i interventna policija, a o svemu je obaviješten i ministar branitelja Tomo Medved. Odmah je nazvao dopredsjednika Udruge specijalne policije i saborskog zastupnika HDZ-a Stiva Culeja te ga poslao da s njim pregovara o predaji. Drama je bila tim veća kada su interventni policajci shvatili da si želi oduzeti život.

Nakon intervencije policije i višesatnih pregovora Stiva Culeja i njegovog suborca, veteran iz Nuštra prvo je pustio obitelj. Nakon nekog vremena, interventna policija uspjela je doći do njega i, iako je bio pod jakim utjecajem tableta koje pije zbog PTSP-a, uspjeli su ga nagovoriti da si ne oduzme život i izvukli ga kroz prozor kuće.

Za izjavu smo zamolili Stiva Culeja:

“Bila je drama. Hrvatski branitelj, maloljetni dragovoljac, HOS-ovac, pripadnik specijalne jedinice, moje jedinice i kasnije gardijskih brigada, u jednom slabom psihičkom stanju imao je nasilje u obitelji. Žena je pozvala policiju i otišla od njega. On se zabarikadirao u svojoj kući. Intervenirala je interventna policija iz Vukovarsko-srijemske županije. Na kraju su morali pozvati i specijalnu policiju iz Osijeka koja zna postupke talačkih situacija. Mene je kontaktirao ministar branitelja Tomo Medved, rekao mi je ime i prezime, o čemu se radi.

Nalazio sam se u Osijeku i odmah sam shvatio da je u biti to moj specijalac, koji je bio kod mene, sa mnom na Velebitu i Pakracu. Uputio sam se tamo i u suradnji sa specijalnom policijom pregovarao sam s njime da ga odobrovoljimo. On se u nekim trenucima javljao, kasnije se prestao javljati. Specijalna policija nasilno je ušla unutra, prostoriju po prostoriju uz javljanje njemu, ali on više nije imao snage ni javljati se jer se predozirao tabletama.

On je prije toga sam svoju obitelj ispratio iz kuće, tko zna kakve je namjere imao da sebi nanese zlo. Branitelj agresiju prema sebi provodi tipično. Popio je te lijekove, kad je osigurao obitelj, krenuo je na sebe. Mi smo upali unutra, on je ležao u spavaćoj sobi na krevetu, sav ispovraća, nikakve znakove nije davao. Prije dvadesetak minuta prevezen je hitnim bolničkim kolima”, kazao je Stiv Culej za Direktno hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

RH se pridružuje Borbenoj skupini EU-a u kojoj su četiri zemlje Višegradske skupine

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević potpisao je u utorak u Bruxellesu Notu o pristupanju borbenoj skupini EU-a, koja će pod vodstom Poljske biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici sljedeće godine.

Ministar Krstičević je sudjelovao u ponedjeljak i utorak na sastanku Vijeća za vanjske poslove zemalja članica EU-a te na sastanku Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije. Na rubu tih sastanaka potpisao je Notu.

“Potpisao sam Notu o pristupu borbenoj skupini koja će djelovati u drugoj polovici 2019. godine zajedno sa zemljama Višegardske skupine, Poljacima, Česima, Slovacima i Mađarima. Ovo je izvrsna prilika za Hrvatsku i Oružane snage. Uvjeren sam da će Hrvatska svojim resursima doprinijeti ostvarenju i ciljevima Grupe pogotovo na području srednje Europe“, rekao je ministar Krstičević.

Hrvatska će u toj skupini sudjelovati s desetak stožernih časnika.

Na zajedničkom sastanku, ministri vanjskih poslova i ministri obrane raspravljali su o napretku sigurnosno-obrambenih inicijativa u okviru provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), te su donijeli odluku o pokretanju novih 17 PESCO projekata.

Također, usvojili su Zaključke o sigurnosti i obrani sa smjernicama za daljnji rad po pitanju provedbe obrambenih inicijativa EU, posebno kad je riječ o stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO), Europskom fondu za obranu, sposobnostima za vojno planiranje i provođenje misija te vojnoj pokretljivosti.

Ministri obrane su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o napretku provedbe aktivnosti usmjerenih na jačanje EU-NATO suradnje, s naglaskom na vojnu pokretljivost i suočavanje s hibridnim prijetnjama. Također, razmijenili su mišljenja o statusu operacija i misija EU naglasivši važnost daljnjeg rada na unaprjeđenju mehanizama u njihovoj potpori.

Govoreći o provedbi obrambenih inicijativa EU, ministar Krstičević je istaknuo kako je u protekle dvije godine ostvaren značajan napredak te kako je sada ključno fokusirati se na rezultate. „Najvažnija je vojna pokretljivost i europski obrambeni fond, a što se tiče Hrvatske, ona je aktivna u pet PESCO projekata“, rekao je ministar Krstičević osvrnuvši se na pokretanje novih PESCO projekata, pri čemu je kao dobar primjer regionalne suradnje istaknuo projekt “CBRN Surveillance as a Service”, koji su zajedno predložile Hrvatska, Austrija, Mađarska i Slovenija.

„Riječ je o projektu usmjerenom na suočavanje s nuklearnim, kemijskim i biološkim prijetnjama, s ciljem razvoja besposadne senzorske mreže koja se sastoji od besposadnih letjelica i besposadnih kopnenih vozila pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika“, poručio je ministar istaknuvši kako je ovaj projekt, osim za Europsku uniju, izvrsna prilika i za hrvatsku obrambenu suradnju.

Ministar Krstičević je naglasio važnost daljnjeg rada na jačanju partnerstva dviju organizacija EU i NATO-a, uključujući suradnju na području jugoistočne Europe, gdje EU i NATO imaju potrebne mehanizme za pružanje potpore partnerima na njihovom putu u euroatlantske integracije. Kad je riječ o operacijama i misijama EU-a, ministar je istaknuo njihovu važnost u osiguranju stabilnosti i mira u neposrednom okruženju Europe.

Ministar Krstičević je na marginama sastanka razgovarao s poljskim ministrom obrane Mariuszom Błaszczakom i dogovoren je njegov posjet Hrvatskoj, priopćeno je iz ministarstva obrane.

(Hina)

 

Krstičević: Ugovor o kupnji zrakoplova je gotov čeka se odobrenje SAD-a Izraelu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ivica Todorić uplatio jamčevinu od milijun eura

Objavljeno

na

Objavio

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak je položio jamčevinu od 7,5 milijuna kuna kojom, prema prošlotjednoj odluci izvanraspravnog vijeća, može zamijeniti istražni zatvor.

Na zagrebačkom Županijskom sudu se doznaje da je jamčevina uplaćena na sudski račun te da je za 15 sati zakazano ročište na koje će biti doveden iz Remetinca gdje se nalazi od izručenja Hrvatskoj. Todorić će se na tom ročištu obvezati da će se odazivati na sudske pozive, a morat će predat i putovnicu koja se trenutno nalazi na zatvorskom pologu, kazao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Uz polaganje putovnice Todorić na slobodi bez sudskog odobrenja neće smjeti napuštati Zagreb, svoje mjesto prebivališta.

Todorića će nakon ročišta sa suda vratiti u Remetinec, gdje će se razdužiti, a potom izaći na slobodu, najvjerojatnije u kasnim poslijepodnevnim ili večernjim satima.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu 15. studenoga zaključilo je da Todorić može istražni zatvor zamijeniti mjerama opreza i jamčevinom od 7,5 milijuna kuna u gotovini, a njegova je obrana ranije tvrdila da toliko novca nemaju.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari