Connect with us

Iz Svijeta

Pakistan srušio dva indijska zrakoplova i uhitio jednog od pilota!

Objavljeno

-

Pakistanska vojska priopćila je u srijedu da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje.

Avioni indijskih zračnih snaga prešli su liniju kontrole koja dijeli dio Kašmira pod kontrolom Indije od dijela koji nadzire Pakistan, rekao je glasnogovornik vojske Asif Hafur.

“Jedna od zrakoplova pao je u dio Kašmira pod kontrolom Pakistana, a drugi u dio koji je okupirala Indija. Vojnici su zarobili jednog od pilota”, objavio je vojni glasnogovornik na Twitteru.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mohamad Faisal kazao je kako su pakistanske zračne snage pokrenule napade kako bi pokazale “naše pravo, želju i sposobnost samoobrane”.

“Ne želimo eskalaciju, ali smo u potpunosti spremni ako budemo na to prisiljeni”, rekao je on.

Indija je u utorak objavila da je malo poslije ponoći u utorak izvela “preventivni zrakoplovni napad” na pakistanskom teritoriju i ubila “velik broj” pripadnika islamističke skupine, a Islamabad upozorava na “povredu” granice u spornom dijelu Kašmira.

Incident se dogodio u trenutku kada su veoma napeti odnosi između dvaju susjeda nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga i za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu.

Strahuje se od eskalacije sukoba između dvaju suparničkih susjednih zemalja koje posjeduju atomsko oružje i koje su već više puta ratovale, napose zbog Kašmira.

“U prvim satima nakon ponoći Indija je bombardirala najveći kamp Jaish-e-Mohammeda za uvježbavanje u Balakotu”, rekao je Vijay Gokhale, visoki dužnosnik indijske diplomacije, na tiskovnoj konferenciji.

“U ovoj operaciji uklonjen je velik broj terorista, instruktora, zapovjednika i džihadista Jaish-e-Mohammeda koji su se uvježbavali za bombaške napade”, dodao je Gokhale.

Indijske vlasti tvrde da JeM, jedna od najaktivnijih oružanih skupina koje djeluju protiv New Delhija u separatističkoj pobuni u Kašmiru, priprema nove bombaške napade u Indiji.

“S obzirom na neposrednu opasnost, preventivni napad je bio bezuvjetno nužan”, istaknuo je Gokhale, dodajući da je kamp bio u šumi na vrhu brijega, podalje od civilnog stanovništva.

Pakistan je nešto ranije u utorak objavio da je uspješno odgovorio na kratak ulazak indijskih zračnih snaga iznad Kašmira.

Indija je “povrijedila kontrolnu crtu (koja je prihvaćena kao granica između dviju zemalja u Kašmiru), rekao je glasnogovornik pakistanske vojske, general Asif Ghafoor na Twitteru. “Pakistansko zrakoplovstvo se odmah mobiliziralo. Indijski zrakoplovi su se vratili”, rekao je.

Indijski zrakoplovi su ušli “četiri do šest km duboko u teritorij”, dodao je u drugoj objavi na Twitteru.

(Hina)

 

Napetosti između dvije nuklearne sile: Indija izvela ‘preventivni napad’ na islamističku skupinu u Pakistanu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas