Connect with us

Kronika

Dramatično ubojstvo o kojem se vrlo malo govorilo i pisalo

Objavljeno

on

Papa Franjo je 11. kolovoza na općoj audijenciji  izrazio zaprepaštenje ubojstvom katoličkog svećenika Oliviera Mairea u Francuskoj. 60-godišnji provincijal misionara Monfortanaca ubijen je u ponedjeljak u Saint-Laurent-sur-Sevre.

Osumnjičen je podmetač požara u katedrali u Nantesu. Papine misli su s obitelji žrtve, sa svim vjernicima i sa svim Francuzima, rekao je Franjo u srijedu na općoj audijenciji u Vatikanu. „Uvjeravam vas u svoje suosjećanje i duhovnu bliskost“, rekao je Papa. 60-godišnji Maire, provincijal misionara Monfortanaca u Francuskoj, ubijen je u ponedjeljak u provincijskoj kući otaca Monfortananaca u Saint-Laurent-sur-Sevreu, oko 60 kilometara od Nantesa. Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin govorio je o “dramatičnom ubojstvu”.

Osumnjičen je 40-godišnji Emmanuel A. iz Ruande, koji je nekoliko mjeseci živio s redovnicima Monfortancima u zapadnoj Francuskoj. Spomenuti muškarac se u ponedjeljak predao policiji i tvrdio da je ubio oca Maire. Kaže se da je Emmanuel A. također podmetnuo požar u katedrali u Nantesu, u srpnju 2020. Zatim je stavljen pod sudski nadzor i na psihijatrijsko liječenje. Čovjek, koji je kao tinejdžer 1994. godine svjedočio genocidu u Ruandi, došao je u Francusku 2012. godine i od tada je bio pod zaštitom kršćanske zajednice u Nantesu. Smrt provincijala Maire izazvala je užas u Francuskoj i  veliku političku raspravu o tome kako se nositi s migrantima.

Vatikan, 11. kolovoza 2021. (KAP)

Kako se nositi sa „agresivnim“ migrantima

Politička pitanja kako se nositi s migrantima zahtijevaju ozbiljne rasprave ne samo u Francuskoj nego u čitavoj EU. Zašto? U slučaju 40 godišnjeg Emmanuela A. iz Ruande koji je primljen u Francusku, živio sa redovnicima Monfortancima, pružena je najbolja moguća briga, skrb i migrantska zaštita. Kako je moguće da netko tko je „ udomljen“ u Francuskoj, u katoličkom samostanu, planira palež katedrale u Nantesu?

A potom planira i realizira ubojstvo poglavara redovničke zajednice kod koje je živio. Možda se stvarno može govoriti o psihički bolesnoj osobi. Ali ako je osoba psihički bolesna i od nje je moguća ugroza kao što je okrutno ubojstvo, onda joj je mjesto u psihijatrijskoj klinici. Ili ako je došlo do vidljivog pomaka u liječenju na bolje, onda je ubojicu Emmanuela A. trebalo barem deportirati iz dotičnog samostana u neki drugi grad, u neku drugu zajednicu gdje će biti pod strožom kontrolom.

Zar one koji mrze katoličanstvo, katedrale, crkve, svećenike, treba držati da žive u samostanu? Apsurdno. Paradoksalno, da društvene institucije u Francuskoj i EU ne shvaćaju srž problema. A to je da u nekim migrantima postoji i trajno tinja mržnja i neprihvaćanje kulture zemlje koja ih je primila. A to nije šala.

Pokušati palež katedrale i ne biti za to djelo osuđen je pravni promašaj, makar se radilo o psihički bolesnoj  osobi. A još veći pravni promašaj i krimen je tu osobu vratiti u normalan život na mjesto zločina. Vjerojatno će Francuzi i drugi narodi EU konačno početi shvaćati da se na dobrotu i gostoprimstvo prema useljenicima često ide mržnjom. Da kod nekih  ne postoji ni zrnce želje za inkulturacijom, nego želja za prezirom kulture dotičnog naroda, pa čak i ruke koja hrani te iste migrante.

Vladimir Trkmić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR