Pratite nas

Hrvatska

Dražen Rajković kazneno prijavio čelnike HRT-a Uskoku

Objavljeno

na

Bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković i Martin Pavić, direktor tvrtke Mapa podnijeli su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) kaznenu prijavu protiv nekolicine sadašnjih i bivših čelnih ljudi nacionalne televizijske kuće.

[ad id=”93788″]

Povod za prijavu, koja je prema dokumentaciji koju je na uvid dobio tportal podnesena 4. listopada, dugogodišnji je spor oko raskidanja suradnje ugostiteljske tvrtke Mapa i HRT-a oko zakupa restorana. Prema navodima iz optužnice, HRT je zbog tog raskida ugovora o najmu ugostiteljskog objekta oštećen za preko tri milijuna kuna, prenosi Tportal

Prijavu je Rajković, inače, najavio još prije više od pola godine, a sada ju je i podnio u suradnji sa Martinom Pavićem, čija je tvrtka Mapa bila zakupac restorana u zgradi HRT-a, a kasnije joj je pod dvojbenim okolnostima raskinut ugovor.

Pavić je do prije deset godina bio u najmu ugostiteljskih prostora na HRT-u, za koje je plaćao najam od 68 tisuća kuna. Kada je najam istekao, na HRT-u nisu poštovali odluku da postojećem zakupniku ponude novi ugovor. Raspisan je natječaj, na koji se prijavio i Pavić, te dao najbolju ponudu, od 93 tisuće kuna mjesečno. Pavić je smatrao da ne bi trebao plaćati tu cijenu, jer je tvrdio da su mu po pravilima prije raspisivanja natječaja trebali ponuditi produljenje najma. HRT mu je, zanimljivo, nastavio slati fakture na staru cijenu, da bi mu u jednom trenutku zaračunali razliku, tražili trenutačnu naplatu i potom ga izbacili. U tužbi Rajković i Pavić tvrde da sadašnji zakupnik prostora plaća najamninu od svega 28 tisuća kuna, što je daleko manje od cijene koju je Mapa plaćala. U tužbi procijenjuju da je HRT tako oštećen za 3,232 milijuna kuna.

Kaznenu prijavu podnijeli su zbog toga protiv bivšeg glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Vanje Sutlića, privremenog glavnog ravnatelja i predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovca, te sadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Pripisuju im počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela dogovora za počinjenje kaznenog djela.

Kazneno su prijavili i Josipa Guberinu, ravnatelja Glazbene proizvodnje HRT-a., Vlatka Kolarevića koji je rukovoditelj Općih poslova, ravnatelja PJ Poslovanje HRT-a Borisa Sruka i Marka Bajića, rukovoditelja RJ Logistika.

Njih terete za dogovor za počinjenje kaznenog djela.

‘Podnosimo kaznenu prijavu protiv Viktora Gotovca (predsjednika Nadzornog odbora HRT-a 2012.-2015.) i Milice Pavelić (glavne interne revizorice HRT-a do 2013.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela opisanog odredbama članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona RH’, navode u prijavi.

Dražen Rajković smijenjen je iz NO HRT-a nakon što je ustvrdio da postoje malverzacije na HRT-u te direktno prozvao glavnog ravnatelja Gorana Radmana da je nanio štetu javnoj televiziji i to u iznosu od čak 1,1 milijardu kuna. Potom ga je Hrvatski sabor razriješio dužnosti člana Nadzornog odbora HRT-a zbog ‘rušenja ugleda HRT-a’. Obrazloženo je da je smjena posljedica neusvajanja u Saboru Izvješće o radu NO-a HRT-a za 2013. godinu.

Tportal

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Obilježena 28. godišnjica napada na glinsku policijsku postaju

Objavljeno

na

Objavio

U Glini su u srijedu obilježeni 28. godišnjica napada srpskog agresora na policijsku postaju i početak oružanog otpora hrvatskih redarstvenika na glinskom području, a kako je na svečanosti rekao ministar Davor Božinović hrvatska policija je bila “ona jezgra iz koje je stasala slavna, pobjednička Hrvatska vojska.”

Samo dan nakon što je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. donio odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske slijedio je planirani napad na policijjsku postaju koju je branilo 15 hrvatskih redarstvenika. To je bio prvi oružani napad na jednu državnu instituciju u suverenoj Republici Hrvatskoj.

Branitelji nisu mogli pružiti trajniji otpor brojnijem naprijatelju. U obrani je poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, a 16 branitelja odvedeno je u logor u Knin. Branitelji policijske postaje postali su simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Taj se događaj godinama obilježava u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Gline i sisačko-moslavačke Policijske uprave. Tako su i ove godine, uz spomenik poginulim braniteljima u neposrednoj blizini policijske postaje, položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje.

Vijence su položili izaslanik hrvatske predsjednice, sisačko-moslavački župan Ivo žinić, izaslanica predsjednika Sabora, saborska zastupnica Željka Josić, izaslanik predsjednika Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, obitelj poginulog redarstvenika Tomislava Roma, izaslanstva gradova Gline, Škabrnje i Petrinje te mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zajedničku je molitvu predvodio vikar fra Frano Musić.

Ministar Božinović je rekao kako se taj datum sigurno neće zaboraviti jer simbolizira više toga.

“Nije slučajno samo nekoliko sati nakon proglašenja neovisnosti ovdje u Glini počela agresija na policijsku postaju jer su pobunjenici dobro znali da je prava snaga koja može pružiti otpor hrvatska policija. Tako su policajci prvi branili hrvatsku državu i policajci su prvi ginuli na nju”, istaknuo je Božinović te podsjetio na pogibiju mladog policajca Tomislava Roma.

“Hrvatska policija je bila ona jezgra iz koje je stasala slavna, pobjednička Hrvatska vojska. Ovo su dani koji su duboko zapisani u nacionalnoj memoriji, da ih se prisjećamo, ali i da sve sustave hrvatske obrane, uključujući i hrvatsku policiju, unaprjeđujemo i moderniziramo. A kao što znate, hrvatska policija i u ovom trenutku na hrvatskim prometnicama, u hrvatskim gradovima, ali i na hrvatskim granicama štiti interese Republike Hrvatske”, rekao je ministar Božinović.

Na svečanoj akademiji u Hrvatskome domu govorio je i župan Ivo Žinić.

“Ovaj događaj je vrlo bitan ne samo za Glinu, nego i za mladu hrvatsku državu. U to vrijeme u Glini nije bilo jednostano živjeti, pogotovo ako ste bili Hrvat. Ne treba zaboraviti da je na glinskom području poginulo ili ubijeno 396 osoba, uglavnom civila. Treba reći da Glina nikada nije bila srpska niti će to biti”, zaključio je Ivo Žinić.

“Obranom policijske postaje hrvatski su redarstvenici potvrdili koliko su bili hrabri”, rekla je Željka Josić, ističući kako se braniteljima može zahvaliti što naša djeca danas mogu slobodno odrastati.

Na svečanosti su bili i visoki vojni časnici i ratni zapovjednici – generali Tihomir Kundik, Josip Lucić i Mladen Markač te mnogi drugi uzvanici.

U sklopu svečanosti u župnoj crkvi u obližnjemu Gornjem Viduševcu služena je misa, održan je mimohod branitelja pod ratnim zastavama glinskim ulicama, pripremljen je prigodni program “Policija danas u službi građana”, pokaznu su vježbu izveli pripadnici ATJ Lučkog, održani su tradicionalna Memorijalna atletska utrka “Tomislav Rom” i sportski susreti u više disciplina.

(Hina)

Početak krvavog rata na Banovini

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Medved: U zadnje tri godine prosjek pronalaska nestalih veći nego u proteklih 10 godina

Objavljeno

na

Objavio

U zadnje tri godine prosjek pronalaska i ekshumacije nestalih iz Domovinskog rata veći je nego u proteklih deset godina, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u srijedu tijekom saborske rasprave o prijedlogu zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Na današnji dan nepoznata je sudbina 1892 osobe, od kojih je 436 sa statusom hrvatskog branitelja, kazao je ministar Medved.

Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu jedinstven je zakon koji uređuje pitanje nestalih, regulira nematerijalna prava nestalih i članova obitelji nestalih osoba, sve segmente postupka traženja nestalih i smrtno stradalih osoba, vođenje evidencije nestalih osoba te svih ekshumiranih i identificiranih osoba, tijela nadležna za provedbu zakona i njihov djelokrug, suradnja s drugim državama i međunarodnim organizacijama i udrugama te prekršajne odredbe.

Jedina sadržajna promjena u odnosu na prvo čitanje je da se briše odredba o proglašenju 30. kolovoza spomendanom – Danom sjećanja na nestale osobe jer će se to regulirati zakonom o blagdanima.

Josip Đakić (HDZ) kao predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane izvijestio je da je predloženo da u zakon uđe i odredba prema kojoj će svaka fizička osoba koja pruži vjerodostojne podatke o mjestima masovnih ili pojedinačnih grobnica biti nagrađena prema pravilniku Ministarstva hrvatskih branitelja.

Oporba je podržala zakon u poruku da je potrebno učiniti dodatne napore da se sve nestale osobe pronađu.

Ako se riješi jedan slučaj nestale osobe zakon će biti uspješan, istaknuo je Miro Bulj (Most) ali i kritizirao da nisu sve institucije ispunile obveze u traženju nestalih.

“Ministarstvo vanjskih poslova nije ispoštovalo odluku Vlade o praćenju poglavlja 23. i 24. napredovanja Srbije u pristupnim pregovorima za članstvo u EU. Ministrica ne radi u interesu pronalaska naših nestalih “, kazao je Bulj.

Mostovci zamjeraju i što se u čitavom zakonu izbjegava izričaj “velikosrpska agresija”. Predlažu i povećanje novčanih kazni u slučaju nepružanju informacijama o nestalima u Domovinskom ratu, te omogućavanje osumnjičenicima da budu svjedoci pokajnici.

Alen Prelec (SDP) kritizirao pak aktivnosti predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović koja se prije tri godine sastala s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. “To je bila predstava za javnost, pričali su o nestalim osobama, od toga je prošlo tri godine i nije se puno toga dogodilo”, ustvrdio je.

Boris Milošević (SDSS) podsjetio je na podatke Međunarodnog Crvenog križa iz veljače ove godine prema kojima je ukupan broj nestalih na području bivše SFRJ 34 999 osoba, od čega je u Hrvatskoj oko 6500 tisuća pri čemu je od toga broja 4500 zatvorenih slučajeva.

“Nestale trebamo nastaviti tražiti, ne smijemo ih diskriminirati ni dijeliti ni po nacionalnosti, ni po državljanstvu, s drugim državama, prvenstveno Srbijom moramo surađivati jer samo suradnja daje rezultate”, poručio je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari