Pratite nas

Hrvatska

Dražen Rajković kazneno prijavio čelnike HRT-a Uskoku

Objavljeno

na

Bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković i Martin Pavić, direktor tvrtke Mapa podnijeli su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) kaznenu prijavu protiv nekolicine sadašnjih i bivših čelnih ljudi nacionalne televizijske kuće.

[ad id=”93788″]

Povod za prijavu, koja je prema dokumentaciji koju je na uvid dobio tportal podnesena 4. listopada, dugogodišnji je spor oko raskidanja suradnje ugostiteljske tvrtke Mapa i HRT-a oko zakupa restorana. Prema navodima iz optužnice, HRT je zbog tog raskida ugovora o najmu ugostiteljskog objekta oštećen za preko tri milijuna kuna, prenosi Tportal

Prijavu je Rajković, inače, najavio još prije više od pola godine, a sada ju je i podnio u suradnji sa Martinom Pavićem, čija je tvrtka Mapa bila zakupac restorana u zgradi HRT-a, a kasnije joj je pod dvojbenim okolnostima raskinut ugovor.

Pavić je do prije deset godina bio u najmu ugostiteljskih prostora na HRT-u, za koje je plaćao najam od 68 tisuća kuna. Kada je najam istekao, na HRT-u nisu poštovali odluku da postojećem zakupniku ponude novi ugovor. Raspisan je natječaj, na koji se prijavio i Pavić, te dao najbolju ponudu, od 93 tisuće kuna mjesečno. Pavić je smatrao da ne bi trebao plaćati tu cijenu, jer je tvrdio da su mu po pravilima prije raspisivanja natječaja trebali ponuditi produljenje najma. HRT mu je, zanimljivo, nastavio slati fakture na staru cijenu, da bi mu u jednom trenutku zaračunali razliku, tražili trenutačnu naplatu i potom ga izbacili. U tužbi Rajković i Pavić tvrde da sadašnji zakupnik prostora plaća najamninu od svega 28 tisuća kuna, što je daleko manje od cijene koju je Mapa plaćala. U tužbi procijenjuju da je HRT tako oštećen za 3,232 milijuna kuna.

Kaznenu prijavu podnijeli su zbog toga protiv bivšeg glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Vanje Sutlića, privremenog glavnog ravnatelja i predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovca, te sadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Pripisuju im počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela dogovora za počinjenje kaznenog djela.

Kazneno su prijavili i Josipa Guberinu, ravnatelja Glazbene proizvodnje HRT-a., Vlatka Kolarevića koji je rukovoditelj Općih poslova, ravnatelja PJ Poslovanje HRT-a Borisa Sruka i Marka Bajića, rukovoditelja RJ Logistika.

Njih terete za dogovor za počinjenje kaznenog djela.

‘Podnosimo kaznenu prijavu protiv Viktora Gotovca (predsjednika Nadzornog odbora HRT-a 2012.-2015.) i Milice Pavelić (glavne interne revizorice HRT-a do 2013.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela opisanog odredbama članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona RH’, navode u prijavi.

Dražen Rajković smijenjen je iz NO HRT-a nakon što je ustvrdio da postoje malverzacije na HRT-u te direktno prozvao glavnog ravnatelja Gorana Radmana da je nanio štetu javnoj televiziji i to u iznosu od čak 1,1 milijardu kuna. Potom ga je Hrvatski sabor razriješio dužnosti člana Nadzornog odbora HRT-a zbog ‘rušenja ugleda HRT-a’. Obrazloženo je da je smjena posljedica neusvajanja u Saboru Izvješće o radu NO-a HRT-a za 2013. godinu.

Tportal

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari