Pratite nas

Hrvatska

Dražen Rajković kazneno prijavio čelnike HRT-a Uskoku

Objavljeno

na

Bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković i Martin Pavić, direktor tvrtke Mapa podnijeli su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) kaznenu prijavu protiv nekolicine sadašnjih i bivših čelnih ljudi nacionalne televizijske kuće.

[ad id=”93788″]

Povod za prijavu, koja je prema dokumentaciji koju je na uvid dobio tportal podnesena 4. listopada, dugogodišnji je spor oko raskidanja suradnje ugostiteljske tvrtke Mapa i HRT-a oko zakupa restorana. Prema navodima iz optužnice, HRT je zbog tog raskida ugovora o najmu ugostiteljskog objekta oštećen za preko tri milijuna kuna, prenosi Tportal

Prijavu je Rajković, inače, najavio još prije više od pola godine, a sada ju je i podnio u suradnji sa Martinom Pavićem, čija je tvrtka Mapa bila zakupac restorana u zgradi HRT-a, a kasnije joj je pod dvojbenim okolnostima raskinut ugovor.

Pavić je do prije deset godina bio u najmu ugostiteljskih prostora na HRT-u, za koje je plaćao najam od 68 tisuća kuna. Kada je najam istekao, na HRT-u nisu poštovali odluku da postojećem zakupniku ponude novi ugovor. Raspisan je natječaj, na koji se prijavio i Pavić, te dao najbolju ponudu, od 93 tisuće kuna mjesečno. Pavić je smatrao da ne bi trebao plaćati tu cijenu, jer je tvrdio da su mu po pravilima prije raspisivanja natječaja trebali ponuditi produljenje najma. HRT mu je, zanimljivo, nastavio slati fakture na staru cijenu, da bi mu u jednom trenutku zaračunali razliku, tražili trenutačnu naplatu i potom ga izbacili. U tužbi Rajković i Pavić tvrde da sadašnji zakupnik prostora plaća najamninu od svega 28 tisuća kuna, što je daleko manje od cijene koju je Mapa plaćala. U tužbi procijenjuju da je HRT tako oštećen za 3,232 milijuna kuna.

Kaznenu prijavu podnijeli su zbog toga protiv bivšeg glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Vanje Sutlića, privremenog glavnog ravnatelja i predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovca, te sadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana. Pripisuju im počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela dogovora za počinjenje kaznenog djela.

Kazneno su prijavili i Josipa Guberinu, ravnatelja Glazbene proizvodnje HRT-a., Vlatka Kolarevića koji je rukovoditelj Općih poslova, ravnatelja PJ Poslovanje HRT-a Borisa Sruka i Marka Bajića, rukovoditelja RJ Logistika.

Njih terete za dogovor za počinjenje kaznenog djela.

‘Podnosimo kaznenu prijavu protiv Viktora Gotovca (predsjednika Nadzornog odbora HRT-a 2012.-2015.) i Milice Pavelić (glavne interne revizorice HRT-a do 2013.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela opisanog odredbama članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona RH’, navode u prijavi.

Dražen Rajković smijenjen je iz NO HRT-a nakon što je ustvrdio da postoje malverzacije na HRT-u te direktno prozvao glavnog ravnatelja Gorana Radmana da je nanio štetu javnoj televiziji i to u iznosu od čak 1,1 milijardu kuna. Potom ga je Hrvatski sabor razriješio dužnosti člana Nadzornog odbora HRT-a zbog ‘rušenja ugleda HRT-a’. Obrazloženo je da je smjena posljedica neusvajanja u Saboru Izvješće o radu NO-a HRT-a za 2013. godinu.

Tportal

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prošla godina za hrvatsku vojnu industriju bila je najlošija u proteklih pet pa i više godina

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prošla godina za hrvatsku vojnu industriju bila je najlošija u proteklih pet pa i više godina, piše u petak Večernji list.

Prema godišnjem izvješću o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe, koje je Vladi u četvrtak podnio ministar gospodarstva Darko Horvat, vojna industrija izvezla je samo 493 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu 2018. izvoz im je prepolovljen, a u odnosu na rekordnu 2016., kada je Hrvatska izvezla oružja za gotovo 1,7 milijardi kuna, rezultat je tri i pol puta lošiji.

To izvješće uvijek je obavijeno tajnom jer se ne navode imena proizvođača i vrste proizvoda, no do sada je hrvatski izvoz oružja uvijek ovisio o poslovanju i prodaji karlovačkog giganta HS Produkta, koji čini više od polovice ukupnog hrvatskog izvoza oružja. Tako je bilo i rekordne 2016., kada smo izvezli oružja u vrijednosti od 224 milijuna eura, uglavnom stoga jer su Karlovčani te godine u SAD-u prodali rekordnu količinu od 575 tisuća pištolja, čime je Hrvatska čak izbila na treće mjesto dobavljača pištolja za SAD.

Toliki uspjeh temeljio se tada na strahu američkih građana koji su očekivali da će tadašnji predsjednik Barack Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, piše dnevnik. Čim je na čelo SAD-a došao Donald Trump, dogodio se zamjetan pad potražnje i prodaja je pala 20 posto. Taj trend inače je dobro poznat HS Produktu, jer kada SAD ima republikanskog predsjednika, prodaje puno manje oružja nego kad je na čelu države demokrat, pa je i 2019. bila rekordno loša. Predsjednik uprave Željko Pavlin potvrđuje da im je u odnosu na 2018. promet više nego prepolovljen, iznosio je tek 340 milijuna kuna dok je za usporedbu u 2016. bio 921 milijun kuna.

“Na sreću u 2020. proizvodnja pištolja toliko nam je porasla da ćemo vjerojatno već u srpnju postići bolji rezultat nego cijele prošle godine”, kaže Pavlin.

Pad oružja, međutim, nije vezan isključivo za HS produkt.U godinama kada smo izvozili više od 200 milijuna eura znatan dio odnosio se i na izvoz tzv. neperspektivnog oružja, iza čega se krio izvoz u Jordan i Saudijsku Arabiju, uz dogovor sa SAD-om. Uz to na ista mjesta izvozili smo i protuoklopne topove, rakete za VBR i ručne bacače granata, a sve zajedno u godišnjoj vrijednosti od 20 do 80 milijuna USD. U 2019. tog izvoza više nema, piše u petak Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Andrej Plenković: Hrvatska će od Europske unije dobiti više od 20 milijardi eura

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku da će Hrvatska osim 10 milijardi eura iz najavljenih europskih sredstava za gospodarski oporavak dobiti još najmanje toliko za sedmogodišnji proračun. Plenković je u Dnevniku također objavio da će na parlamentarnim izborima nositi HDZ-ovu listu u prvoj jedinici.

Plenković je rekao da će Hrvatska od sredstava koje ukupno iznose 750 milijardi eura dobiti nešto više od 10 milijardi, od čega su tri četvrtine bespovratna sredstva, a jedna četvrtina mogućnost zajmova.

– To je sve skupa oko 20 posto našeg BDP-a, a povrh toga, mogu reći hrvatskoj javnosti, dobit ćemo još najmanje toliko, a sigurno i više, jer ćemo i pregovarati, za sedmogodišnji proračun. Mi ćemo u sljedećih sedam godina, od 2021. do 2027., za investicije, razvoj, ravnomjerni razvoj Hrvatske, radna mjesta, gospodarstvo, digitalizaciju, za zelenu Hrvatsku u smislu zaštite okoliša i izlazak iz krize imati od Europske unije više od 20 milijardi eura, poručio je Plenković.

Dodao je da ovih svježih 10 milijardi ide za razdoblje do kraja mandata ove Komisije, od 2020. do 2024.

– Logika ovog dokumenta Komisije vrlo je slična mjerama koje smo mi poduzeli kao Vlada, rekao je Plenković.

Plenković je također rekao da je Hrvatska osnažila svoj suverenitet snažnim pozicioniranjem na razini Europske unije.

“Gospodarstvo kompletno reaktivirano”

Plenković je naveo da imamo više od 10.000 novih osiguranika, novih novozaposlenih, te da je hrvatsko gospodarstvo kompletno reaktivirano. Što se tiče daljnjih mjera, rekao je da će pronaći sredstva, koja su već praktički predviđena, za sektor prometa, turizma, ugostiteljstva i organizacije različitih događanja.

Komentirajući odluku o otvaranju hrvatskih granica za deset država rekao je da idu k politici da se iz ove turističke sezone izvuče sve što se može izvući.

– Mislim da nije riječ o riziku, nego o potpori gospodarstvu, a mi ćemo kroz ovu aplikaciju koja je danas prezentirana imati podatke tko nam to ulazi u zemlju, rekao je Plenković.

O izborima

Plenković je rekao da je HDZ u procesu konzultacija za izborne liste jer su dobili puno više kandidata nego što ima mjesta, a kada sve konsolidiraju, u propisanom će roku, sredinom lipnja, prezentirati liste i dovršiti program.

Komentirajući poruke iz oporbe da se na izborima boji ići u prvu jedinicu pa da zato razmišlja da se kandidira u desetoj poručio je da želi nositi HDZ-ovu listu u prvoj jedinici. Rekao je da se Arsen Bauk iz SDP-a prepao da mu ne bi došao u desetu jedinicu jer mu je otac s Hvara, a majka iz Makarske i jer ima dosta dobar standing u toj jedinici.

– Ali neka se ne sekira, neka se ne boji, ja ću biti u prvoj izbornoj jedinici budući da sam i rođen u Zagrebu i živim ovdje, ovo je moj grad, i želim nositi HDZ-ovu listu u prvoj izbornoj jedinici, rekao je Plenković, dodavši da se veseli sučeljavanju.

Na pitanje koliko mandata očekuje rekao je da su zadnji put osvojili 61 mandat i bili uvjerljivi pobjednici.

– Nadam se da ćemo ponoviti taj rezultat i ovaj put, rekao je Plenković.

O Danu državnosti

Plenković je rekao da je jako sretan što je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja jer 25. lipnja nikad nije saživio s hrvatskim narodom. Bio je kritičan prema današnjim izjavama predsjednika Zorana Milanovića o 30. svibnja.

– Žao mi je da predsjednik Republike, s obzirom na zakone koji su na snazi, na taj način doživljava Dan državnosti. To nije dobro, rekao je Plenković.

Plenković: Hrvatska ukida zabranu prelaska granice nizu zemalja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari