Connect with us

Kronika

Dražen Slavica oslobođen krivnje za tragediju na Kornatima

Objavljeno

-

Na Županijskom sudu u Zadru izrečena je nepravomoćna presuda bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, kojeg se tereti za smrt 12 gasitelja s Kornata i teško stradavanje jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića. Konačna odluka je da nije kriv.

Slavica je presudu dočekao mirno i staloženo, a obrazloženje presude suca Borisa Babića slušao je bez ijedne reakcije. Isto su reagirali i članovi obitelji poginulih vatrogasaca.

Osim što je oslobođen teške optužbe za smrt 12 vatrogasaca u kornatskoj tragediji i stradavanje jedinog preživjelog Frane Lucića, Slavica je oslobođen i plaćanja sudskih troškova.

Nema dokaza za optužbe

Babić je u presudi rekao kako nema dokaza za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Činjenica je da su na požarištu bili maloljetnici bez odgovarajuće zaštitne opreme, no Slavica nije određivao tko će ići na Kornate. To su učinili zapovjednici DVD-ova, rekao je.

”Dokazano je da su bili maloljetnici i da nisu imali odgovarajuću opremu te da su dva vatrogasca imala veću šansu za preživljavanje. Slavica nije poimence odredio tko će ići na intervenciju. Činjenica jest da nije napravio smotru kod ulaska u helikopter, no vatrogasci moraju znati kakva im oprema treba za intervenciju. Desantiranje vatrogasaca nije imalo utjecaj na tragediju”, rekao je Babić.

Slavica tražio pomoć u roku od sedam minuta

Dodao je da Slavica nije preusmjerio kanader na požar u okolici Vodica, već da su to tražili zapovjednici na terenu, te da je to bila logična odluka jer je u tom trenutku oko Vodica bilo kritično, a Slavica ni nitko drugi nije imao informaciju o razmjerima požara na Kornatu.

”Sud je zaključio da je Slavica zatražio da se hitno pošalje helikopter na Kornate kako bi im se pomoglo. Od zaprimanja informacije o tragediji Slavica je u roku sedam minuta tražio pomoć”, rekao je sudac Babić.

Žao mi je što se istina nije doznala, a moji kolege su poginuli

Nakon završetka obrazloženja presude, Slavica je rekao kako mu je žao što se istina nije doznala, a njegovi kolege su poginuli. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je kako je očekivao takvu presudu, dok je tužiteljstvo najavilo žalbu.

Oslobađajuća presuda razočarala je obitelji poginulih vatrogasca koje su cijeli proces suđenja prozvali ”predstavom za javnost”.

Suđenje je počelo 23. studenoga 2010. godine. Održano je 60 rasprava, ispitano je više od 150 svjedoka i vještaka raznih struka. Dražen Slavica je na početku suđenja izjavio da se ne osjeća krivim. Tužiteljstvo i obrana iznijeli su svoje argumente.

Tužiteljstvo ga u završnoj riječi teretilo za krivnju po svim točkama optužnice

Tužiteljstvo je u završnoj riječi istaknulo da njihovi dokazi potvrđuju da je kriv po svim točkama optužnice. Osim što je gašenje trebalo biti izvedeno desantom, kriv je, tvrde, što je u gašenje slao maloljetnike bez obuke i adekvatne zaštite, a nije reagirao na alarmantne pozive s Kornata i dojave o stradavanjima.

Obrana tvrdi da su vatrogasci stradali u nesretnom slučaju izazvanom prirodnim fenomenom te da Slavica ni na koji način ne može biti kriv za izgaranje plinske smjese.

Media Servis

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari