Pratite nas

Kronika

Dražen Slavica oslobođen krivnje za tragediju na Kornatima

Objavljeno

na

Na Županijskom sudu u Zadru izrečena je nepravomoćna presuda bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, kojeg se tereti za smrt 12 gasitelja s Kornata i teško stradavanje jedinog preživjelog vatrogasca Frane Lučića. Konačna odluka je da nije kriv.

Slavica je presudu dočekao mirno i staloženo, a obrazloženje presude suca Borisa Babića slušao je bez ijedne reakcije. Isto su reagirali i članovi obitelji poginulih vatrogasaca.

Osim što je oslobođen teške optužbe za smrt 12 vatrogasaca u kornatskoj tragediji i stradavanje jedinog preživjelog Frane Lucića, Slavica je oslobođen i plaćanja sudskih troškova.

Nema dokaza za optužbe

Babić je u presudi rekao kako nema dokaza za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Činjenica je da su na požarištu bili maloljetnici bez odgovarajuće zaštitne opreme, no Slavica nije određivao tko će ići na Kornate. To su učinili zapovjednici DVD-ova, rekao je.

”Dokazano je da su bili maloljetnici i da nisu imali odgovarajuću opremu te da su dva vatrogasca imala veću šansu za preživljavanje. Slavica nije poimence odredio tko će ići na intervenciju. Činjenica jest da nije napravio smotru kod ulaska u helikopter, no vatrogasci moraju znati kakva im oprema treba za intervenciju. Desantiranje vatrogasaca nije imalo utjecaj na tragediju”, rekao je Babić.

Slavica tražio pomoć u roku od sedam minuta

Dodao je da Slavica nije preusmjerio kanader na požar u okolici Vodica, već da su to tražili zapovjednici na terenu, te da je to bila logična odluka jer je u tom trenutku oko Vodica bilo kritično, a Slavica ni nitko drugi nije imao informaciju o razmjerima požara na Kornatu.

”Sud je zaključio da je Slavica zatražio da se hitno pošalje helikopter na Kornate kako bi im se pomoglo. Od zaprimanja informacije o tragediji Slavica je u roku sedam minuta tražio pomoć”, rekao je sudac Babić.

Žao mi je što se istina nije doznala, a moji kolege su poginuli

Nakon završetka obrazloženja presude, Slavica je rekao kako mu je žao što se istina nije doznala, a njegovi kolege su poginuli. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović izjavio je kako je očekivao takvu presudu, dok je tužiteljstvo najavilo žalbu.

Oslobađajuća presuda razočarala je obitelji poginulih vatrogasca koje su cijeli proces suđenja prozvali ”predstavom za javnost”.

Suđenje je počelo 23. studenoga 2010. godine. Održano je 60 rasprava, ispitano je više od 150 svjedoka i vještaka raznih struka. Dražen Slavica je na početku suđenja izjavio da se ne osjeća krivim. Tužiteljstvo i obrana iznijeli su svoje argumente.

Tužiteljstvo ga u završnoj riječi teretilo za krivnju po svim točkama optužnice

Tužiteljstvo je u završnoj riječi istaknulo da njihovi dokazi potvrđuju da je kriv po svim točkama optužnice. Osim što je gašenje trebalo biti izvedeno desantom, kriv je, tvrde, što je u gašenje slao maloljetnike bez obuke i adekvatne zaštite, a nije reagirao na alarmantne pozive s Kornata i dojave o stradavanjima.

Obrana tvrdi da su vatrogasci stradali u nesretnom slučaju izazvanom prirodnim fenomenom te da Slavica ni na koji način ne može biti kriv za izgaranje plinske smjese.

Media Servis

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari