Pratite nas

Iz Svijeta

Dresden: obilježena godišnjica bombardiranja, Steinmeier podsjetio tko je započeo rat

Objavljeno

na

Tisuće građana sudjeluje u četvrtak u Dresdenu na komemoracijama kojima se obilježava 75. godina bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata a predsjednik Frank-Walter Steinmeier je tom prilikom podsjetio na 25.000 žrtava ovog bombardiranja ali i na patnje koje su Nijemci počinili drugima.

“Kada se danas prisjećamo bombardiranja u Njemačkoj tada se prisjećamo dvije stvari: patnji stanovnika njemačkih gradova ali i patnji koje su Nijemci prouzročili drugima. Mi ne zaboravljamo njemačku krivnju”, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier obraćajući se sudionicima središnje komemoracije u Palači kulture u Dresdenu.

On je tom prilikom podsjetio i na to otkuda je krenuo Drugi svjetski rat. “Nijemci su ti koji su započeli ovaj okrutni rat i na kraju su milijuni Nijemaca ti koji su ga vodili do kraja. Doduše ne svi iz uvjerenja ali mnogi”, zaključio je Steinmeier.

On je upozorio na pokušaje instrumentalizacije žrtava bombardiranja u Dresdenu.

“Prečesto i predugo je povijest zračnih napada na Dresden ideološki prisvajana. Prvo od nacionalsocijalista a nakon toga i od DDR režima. I ove jubilarne godine moramo svjedočiti kako pojedine političke snage manipuliraju i pokušavaju zloupotrijebiti povijest”, rekao je Steinmeier.

On je rekao kako se ponovno nepravda koju su počinili Nijemci umanjuje a patnje njemačkih žrtava preuveličavaju.

Političari populističko desničarske Alternative za Njemačku (AfD) posljednjih su dana u nekoliko navrata dovodili u pitanje službene brojke od 25.000 žrtava i govore o “najmanje 100.000”.

Njemački predsjednik je podsjetio na to kako je “pravna država i demokracija” uništena tijekom Weimarske republike od strane nacionalsocijalističkog “rasnog bjesnila i antisemitizma”.

“Bojim se da ova opasnost do danas nije u potpunosti otklonjena”, rekao je Steinmeier u Dresdenu. On je dodao kako smo danas svjedoci kako u nekim zemljama raste čežnja za izolacijom i fascinacija autoritativnom politikom.

“Usred Europe se ograničavaju prava medija, umjetnosti i znanosti”, rekao je Steinmeier.

U toku večeri građani žele živim lancima kroz središte Dresdena koje je, kao i katedrala Naše gospe, bilo potpuno uništeno u bombardiranju britanskog ratnog zrakoplovstva u noći s 13. na 14. veljače, mirnim prosvjedima odaslati poruku mira i protiv mržnje.

Desno-nacionalne snage su za subotu najavile tzv. žalobni marš kroz središte Dresdena. Proteklih godina ova manifestacija desničara bila je spriječena zbog jakih protuprosvjeda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Janez Janša: Ublažavanje restrikcija kroz koji tjedan, ali potreban oprez

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u nedjelju da bi kroz dva do tri tjedna njegova vlada mogla početi ukidati neke restrikcije uvedene zbog epidemije koronavirusa, a druge krajem svibnja ako se građani budu pridržali pravila socijalnog distanciranja, pritom upozorivši da je potreban oprez.

“Intenzivno pratimo i ono što se događalo u drugim državama, gdje su mislili da su ukrotili epidemiju pa se ona ponovo razbuktala”, kazao je Janša prilikom posjeta ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKV) i razgovora s vodstvom i liječnicima bolnice u kojoj je najviše oboljelih od covida-19.

Po ocjeni slovenskog premijera, može se očekivati vraćanje života u normalu tek kad zaštitne opreme bude dovoljno i kad se ona bude koristila.

Nažalost, sadašnje prilike, dodao je, trajat će sve dok ne bude djelotvornog cjepiva ili lijeka protiv covida-19.

U ljubljanskom UKC-u trenutno je hospitaliziran 51 zaraženi pacijent, a od toga njih 14 na odjelima intenzivne njege.

U slovenskim je bolnicama ukupno 108 oboljelih, od kojih 31 na odjelima intenzivne njege.

U subotu je umrlo šest ljudi zaraženih koronavirusom, najviše do sada u jednom danu, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva sada 28.

Zaraženo je 997 ljudi, a posebno zabrinjava stanje u domovima za starije, gdje se infekcija proširila na stanare i osoblje, a bilo je i nekoliko prodora koronavirusa u zdravstveni sustav.

U domovima je zaraženo je 49 djelatnika i 198 starijih osoba koje tamo žive, dok je kod zdravstvenog osoblja do sada koronavirus potvrđen u 156 slučajeva.

Pozitivno je što je iz bolnica do sada ukupno kao izliječeno otpušteno 98 oboljelih i što se stanje u domovima za starije hitno rješava odvajanjem zdravih od zaraženih i dodatnim zdravstvenim timovima koji se organiziraju po regijama. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz najavljuje ‘izlaznu strategiju’ za povratak života u normalu

Objavljeno

na

Objavio

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izrazio je mogućnost da Austrija nakon Uskrsa postupno ukine mjere borbe protiv širenja zaraze koronavirusom.

– Austrija je na dobrom putu. Iza nas je dug put, mi doduše još uvijek nismo na vrhuncu epidemije, ali polako možemo razmišljati o tome kako korak po korak smanjiti mjere – rekao je Kurz (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) u razgovoru za nekoliko austrijskih medija objavljenom u nedjelju.

On je objasnio kako je sada vrlo važno da se građani preko uskrsnih praznika drže pravila o smanjenju socijalnih kontakata na minimum.

– Apeliram na građane da izbjegavaju velika okupljanja čak i u krugu obitelji – rekao je Kurz.

On je napomenuo kako se radi na planu mjera koje bi se poduzele nakon uskrsnih praznika.

– U ponedjeljak bismo trebali predstaviti pokušaj uvođenja ‘voznog reda’ za povratak u normalu – rekao je Kurz. Pritom bi, kako je rekao, gospodarstvo trebalo igrati važnu ulogu.

– Najvažnije je da započnemo s trgovinom – rekao je Kurz.

Među mjere koje je Kurz spomenuo u sklopu “izlazne strategije” spada zaštita starijih građana, daljnje izbjegavanje direktnih kontakata te uvođenje specijalne aplikacije pomoću koje bi bilo moguće pratiti širenje zaraze.

Austrijski kancelar se nije htio izjasniti je li za obvezu primjene ove aplikacije kod svih građana.

– Mi se želimo vratiti u normalno stanje, a praćenje putem aplikacije je jedan od smislenih elemenata – rekao je Kurz.

On je objasnio da za oko dva milijuna građana Austrije koji ne posjeduju pametni telefon razmišlja o tehničkim rješenjima poput privjesaka.

Kurz je izrazio zadovoljstvo zbog usporavanja širenja zaraze u Austriji, ali je zaključio kako za sada ne bi trebalo “davati preveliko značenje” ovim podacima nego i dalje nastaviti s pridržavanjem mjera. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari