Pratite nas

Herceg Bosna

Druga strana garevačkog Sajma!

Objavljeno

na

Već smo pisali da se u Garevcu pod pokroviteljstvom i organizacijom Napretkove Zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga održao Sajam ekološki uzgojenih poljoprivrednih kultura  “Zelena oaza Garevac 2014“.

sajam garevac1

Projekt hvale vrijedan na kojem je učestvovalo oko 40 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine pa čak i Srbije.
Na Sajmu se našlo izvrsnih voćnih sokova, likera, sireva, pekmeza, ljekovitih krema, pletenih korpi od pruća i drugim atraktivnih, ekološki uzgojenih proizvoda.

Sajam je službeno otvorio ministar u RS Davor Čordaš. Projekt je organiziran kroz prekograničnu suradnju Green Oasis-Zelena oaza koji su zajednički provodili Napretkova zaklada Otvorena kuća s partnerom iz Hrvatske Srednja škola Matija Antun Reljković iz Slavonskog Broda a financiran sredstvima iz IPA II programa Europske unije a sam projekt vrijedan je 553.000 eura.

U okviru sajma predstavljen je i nacrt Memoranduma o suradnji i organiziranju klastera ekološke poljoprivrede i ruralnog turizma Posavine.

Kako se ističe, projekt ‘Zelena oaza’ izuzetno je značajan za Garevac, u kojem je prije rata živjelo 3.000 stanovnika. Raseljeni su diljem zemalja zapadne Europe, a danas ih se vratilo nešto manje od stotinu i uglavnom se radi o osobama treće životne dobi. Mladi će se teško vratiti, pogotovo ako nemaju šanse za bilo kakav posao.

Ovaj projekt želi dokazati kako je život na ovom području itekako moguć. Iako je pred svima koji su uključeni u ovaj projekt još uvijek puno posla, sudeći po broju izlagača, posjetitelja i atmosferi koja je vladala na sajmu, on je već ostvario svoje glavne ciljeve.

Iz medija se saznaje kako je Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a obnovilo dvorišnu zgradu stare Osnovne škole u Garevcu,  a isto tako ministar i član Predsjedništva HDZ BiH Davor Čordaš s voditeljicom Slavicom Mijić-Lukač je nedavno potpisao novi ugovor o suradnji i partnerstvu u procesu realiziranja projekta izgradnje Banke sjemena u Garevcu.

Ministar Čordaš je izrazio veliko zadovoljstvo djelovanjem Zaklade Otvorena kuća, te istaknuo da je projekt izgradnje Banke sjemena veoma značajan za sve povratnike u Modriči, ali i čitavoj Republici Srpskoj, jer suvremen pristup očuvanju i proizvodnji sjemena omogućava poljoprivrednim proizvođačima bolje rezultate njihovog rada i bolje prinose, a ovo je osobito značajno za veliki broj povratnika koji izvore prihoda ostvaruju upravo kroz poljoprivrednu, ali i stočarsku proizvodnju, čiji uspjeh također ovisi od kvalitetnog prinosa žitarica.

Dakle iz ovoga se vidi da Napretkova zaklada Otvorena kuća organizira zanimljiva druženja uz okuse i mirise Bosanske Posavine.

Stoga smo i mi rasuti Garevljani diljem svijeta ponosni da Garevac živi i da se u njemu nešto događa. Drago nam je da ima ovakvih ideja koje pozitivno sprovedene u djelo i nadamo se da će ih i u buduće biti jer kako sam kazao ovaj projekt je hvale vrijedan.

Međutim ako ovaj događaj kao i neke druge do sada analiziramo vidjet ćemo kako tu ima i puno propusta.

Pa krenimo redom.

Zanimljiva je činjenica kako se projekt Green Oasis-Zelena oaza vrijedan 553.000 € ili preko milijun KM privodi kraju, a da mi Garevljani ne vidimo nikakvu promjenu u Otvorenoj kući i oko nje.

Ovo je novac o kojem drugi mogu samo maštati jer svjesni su da ga za vrijeme svoga životnog doba ne mogu zaraditi. Toliko je novca dobiveno i utrošeno, a da se nije mogao barem jedan Garevljanin sezonski uposliti da bi održavao dvorište ili obavljao neke slične poslove  te svojim radom zaradio kruh i mlijeko za sebe i svoju obitelj.

Ako gledamo vizualno o kojoj svoti novca je tu riječ pred postavljam da smo mogli redajući marku do marke prekriti cijelo Napredkovo imanje koje je dosta veće od jednog hektra.

Zatim, kako saznajemo Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a obnovilo je dvorišnu zgradu stare Osnovne škole u Garevcu i to je vrlo dobro i hvale vrijedno djelo Ministarstva, ali čemu ona služi. Da imamo u selu samo jedna zaključana vrata više.

Mi mislimo da bi dosta vrjednije bilo da je u Garevcu obnovljena trgovina jer Garevljani trebaju kruh i mlijeko a ne hladovinu kod Otvorene kuće.

Kako se ističe, projekt ‘Zelena oaza’ izuzetno je značajan za Garevac jer se navodi kako će se mladi teško vratiti, pogotovo ako nemaju šanse za nekakav posao.

A što nam to nudi Otvorena kuća? Lončarstvo, tkanje, preradu voska, voćarstvo!

Sve je to lijepo, ali Garevljani su takvu tehniku obrade sahranili 70-ih godina, a voćarstvom se bave brdski krajevi a ne mi, mi smo voće imali za svoje potrebe i to nam je bilo dosta.

Posavskoj ravnici i našoj plodnoj oranici su potrebne žuljevite ruke, duboka brazda, motika i hibridna sjemena koja daju dvostruke rodove. Nama je potrebna Zadruga i teški motorni strojevi da se povratnička zemlja ponovo pođe obrađivati, a sve ostalo je samo mašta na ovim prostorima.

Lijepo je bilo vidjeti ovaj Sajam jer je to i jedino mjesto gdje ljudi mogu pokazati ono čime se bave i što proizvode jer je to kod nas još uvijek prerada voća i povrća za svoje obiteljske potrebe.
Svima je naime poznato da mi na žalost nemamo prerađivačku industriju koja bi nam te plodove otkupila po nekoj svjetskoj prihvatljivoj cijeni.

Kazao sam kako je za nas svaki događaj nešto novo i plemenito, ali je zanimljivo bilo pogledati kako na tom Sajmu nije bilo Garevačkih posjetitelja. Zna se i zašto. Organizator je Sajam organizirao baš na drugu subotu listopada kada Garevljani  skupa s Vrhbosanskom nadbiskupijom tradicionalno hodočaste u Mariju Bistricu. Ne čudi nas to, jer kada vidimo i pratimo imena koordinatora ovih projekata vidjet ćemo da se tu radi o ljudima koje niti jedan Garevljanin ne poznaje, a ako će onda oni poznavati naše običaje i tradiciju.

Isto tako zanimljivo je kako se na pozornici uz Evropsku, Bosanku i Hrvatsku zastavu nije mogla staviti i Garevačka? Nije jer koordinator Sajma se ne zna ni da zastava postoji!

I na kraju mislim da je bio red da se izlagačima, posjetiteljima Sajma kao i visokim gostima predstavi predsjednik MZ Garevac te da mu se barem upriliči mogućnost da im se obrati i kratko ih pozdravi jer je toliko sigurno zaslužio. On je onaj koji uređuje infrastrukturu Garevca i bori se za ljepši i sigurniji život u njemu.

No to nikome nije palo na pamet i ako bi trebali znati tko je gdje domaćin i koju dužnost obnaša. Isto tako je nedostajao i garevački župnik koji bi po nekom redu takve Sajmove trebao i blagosloviti..

izvor: Posavina org, Piše Mišo Perak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari