Connect with us

Politika

Drugi izborni krug: Prijepodne glasovalo 14,09 posto birača

Objavljeno

on

Svoje biračko pravo u drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju prijepodne iskoristilo je 14, 09 posto birača, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Iako su, kako je navedeno, zbog različitoga broja jedinica u kojima se izbori ponavljaju, brojke teško usporedive, današnji odaziv je nešto manji od odaziva birača u drugom izbornom krugu prije četiri godine kada je do istoga vremena glasovalo 14, 81 posto birača.

Među županijama, najveći odaziv je u Ličko-senjskoj (21,25 posto) i Krapinsko-zagorskoj županiji (18,47 posto) te u Gradu Zagrebu (17, 04 posto).

Najmanji odaziv imaju Zagrebačka (11 posto), Virovitičko-podravska i Istarska županija.

Od gradova, najbolji odaziv imaju Gospić (25,66 posto), Sisak (19,46 posto) i Varaždin (17, 74).

U Splitu je prijepodne, odnosno do 11, 30 sati glasovalo 16, 61 posto birača, u Rijeci njih 13, 24 posto, a u Osijeku 11,17 posto.

Za drugi izborni krug otvoreno je 5.496 biračkih mjesta, tisuću manje nego u prvom krugu prije 14 dana, među njima je i 25 pod šatorima na Banovini. Unatoč činjenici da se radi o potresom pogođenom području, odaziv je na Banovini dobar – 15, 8 posto.

Birači u nedjelju biraju načelnike 87 općina, gradonačelnike 56 gradova i Grada Zagreba, te 14 župana.

Drugi se krug održava 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića, izbore motri nešto više od 8300 promatrača.

Birališta otvorena u 7 sati zatvaraju se u 19 sati, a time prestaje dvodnevna izborna šutnja za čije su kršenje propisane kazne od tri tisuće kuna, primjerice za građanina, do pola milijuna kuna za političku stranku koja to učini.

Glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski upozorio je u nedjelju da dio portala ne poštuje izbornu šutnju na drugom krugu lokalnih izbora i da su za kršenje predviđene ozbiljne novčane kazne.

„Samo glasovanje protječe u redu, no dio portala ponaša se kao da nema izborne šutnje“, rekao je Hojski Hini i konkretizirao kako pojedini portali objavljuju izjave nekih kandidata za gradonačelnike što ne bi smjeli. Koji su to, nije konkretizirao. U redu je objaviti informaciju da su kandidati glasovali, no ne i izjave, najave, odnosno širiti priču”, objasnio je.

Hojski tumači kako je kršenje šutnje na lokalnim izborima u nadležnosti općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava i kako su neka od njih već dokumentirala slučajeve kršenja koje bi onda trebala uputiti nadležnim prekršajnim sudovima. Zakon je za kršenje izborne šutnje predvidio kazne od tri tisuće kuna za fizičke osobe, dakle građane, do čak pola milijuna kuna za pravne osobe. DIP je proteklih dana u više navrata pozvao sve sudionike drugog izbornog kruga, fizičke i pravne osobe, ali i medije da poštuju šutnju.

Pozvao je da se ne objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, ne postavljaju novi plakati ili letci te da se građani ne pozivaju da glasuju za pojedine kandidate, bilo telefonski, SMS porukama ili elektroničkom poštom. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari